ОПОДАТКУВАННЯ В СИСТЕМІ ФАКТОРІВ МАКРОЕКОНОМІЧНОЇ РІВНОВАГИ В УМОВАХ РИНКОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ :



Название:
ОПОДАТКУВАННЯ В СИСТЕМІ ФАКТОРІВ МАКРОЕКОНОМІЧНОЇ РІВНОВАГИ В УМОВАХ РИНКОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Процеси ринкової трансформації неминуче позначаються на характері взаємозв'язків між фундаментальними макроекономічними параметрами і висувають перед державою завдання щодо розробки програм соціально-економічного розвитку в умовах стабільного зростання. Вирішення цих завдань потребує досягнення макроекономічної рівноваги, оскільки чим ближче економіка до зазначеного стану, тим більше можливостей оперативного розв’язання проблем при переході з одного збалансованого стану економіки в інше.

Рівноважний статус національної економіки визначається насамперед макроекономічної політикою, складовою частиною якої повинно бути вивчення та вирішення низки питань, пов'язаних з досягненням збалансованості сукупного попиту і сукупної пропозиції, зниження рівня безробіття, стримування інфляційних процесів, росту бюджетного дефіциту тощо.

При дослідженні проблем макроекономічної рівноваги необхідно визначити фактори впливу на неї, а також способи її досягнення. Як базовий елемент економіки податкова система, з одного боку, забезпечує фінансовий фундамент держави, а з іншого боку, – виступає одним із головних інструментів реалізації податкової політики та втручання держави у функціонування економічної системи. Організація оподаткування впливає на реалізацію суспільного продукту, темпи нагромадження капіталу й технічного оновлення виробничого потенціалу держави.

Податки є складовою частиною фіскальної системи, об'єктивно існуючим інститутом суспільства та одним з економічних факторів впливу на макроекономічну рівновагу. Однак необхідно зазначити: оскільки і в умовах ринкової економіки податкова система обмежує, але не виключає свободи вибору, тому що законодавчо регулюється державою, то податки не можуть виступати як основний фактор досягнення макроекономічної рівноваги, а є особливим чинником, що потребує дослідження.

Ступінь наукової розробленості проблеми. Багатогранний характер проблеми виявлення сутності взаємозв'язку між системою оподаткування і макроекономічною рівновагою в умовах трансформації пояснює наявність значної кількості наукових робіт зарубіжних та вітчизняних вчених. Теоретичні основи дослідження цієї проблеми містяться у працях Л. Вальраса,                 Дж. Кейнса, А. Лаффера, К. Маркса, А. Маршалла, Гр. Менк'ю, Д. Норта,         Д. Рікардо, П. Самуельсона, Ж-Б. Сея, А. Сміта, С. Фішера та інших. Теоретичні розробки західних науковців потребують детального вивчення та узагальнення для використання податків як фактора макроекономічної стабільності в умовах трансформації української економіки. Вагомим є  також внесок у вирішення цих проблем російських вчених В. Камаєва, В. Макарова, О. Мамедова, Р. Нурієва, А. Пителіна, В. Пугачова, Д. Черника, А. Шаститка. Питання впливу податків на макроекономічну рівновагу, а також  проблеми реформування податкової системи України розглядаються у працях українських вчених-економістів. Серед них: В. Буряковський, О. Василик,       В. Геєць, А. Гриценко, С. Лондар, І. Луніна, І. Лютий, П. Мельник,                    Т. Меркулова, А. Поддєрьогін, А. Соколовська, І. Чугунов, О. Яременко та ін.

Зв'язок роботи з науковими програмами й темами. Дисертаційна робота узгоджується з основними напрямами наукових результатів, теоретичних положень і висновків досліджень, які були проведені в межах фундаментального наукового дослідження за темою “Проблеми економічної рівноваги господарюючих суб'єктів в умовах перехідних процесів в економіці” (номер державної реєстрації 0101U006995) Харківського гуманітарного університету “Народна українська академія”. 

 Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є виявлення характеру впливу оподаткування на макроекономічну рівновагу в умовах ринкової трансформації  та розробка напрямів реформування податкової системи України, втілення яких спрямоване на підвищення ефективності податкової політики як складової частини програми економічного розвитку країни. Відповідно до зазначеної мети виділено такі завдання дослідження:

-              виявити місце й роль податків у системі факторів макроекономічної рівноваги;

- розкрити теоретичні основи взаємозв'язку оподаткування та макроекономічних параметрів, на базі яких можна провести детальний аналіз використання податків як інструмента впливу на макроекономічну рівновагу в умовах ринкової трансформації;

-              виявити вплив податків на сукупний попит і сукупну пропозицію з точки зору макроекономічного регулювання економічних процесів;

-              на підставі економетричного аналізу визначити характер і тип взаємозалежності між макроекономічними параметрами та фіскальною системою;

-              розглянути особливості інституційного змісту податків в умовах трансформаційної економіки з подальшим встановленням нових залежностей їхнього впливу на економічний розвиток;

-              провести аналіз існуючих концепцій реформування податкової системи з одночасним узагальненням їх напрямів;

-              обґрунтувати напрями реформування системи оподаткування з точки зору оптимізації її впливу на макроекономічну рівновагу.

Об'єктом дослідження є закономірності функціонування системи оподаткування з притаманними їм механізмами впливу на макроекономічну рівновагу в умовах трансформаційної економіки.

Предмет дослідження. Предметом дослідження є взаємозв’язок між складовими податкової системи та основними макроекономічними параметрами у процесі ринкової трансформації, що дозволяє зосередити увагу на комплексній, змістовій оцінці оподаткування як складовій економічної системи. Вивчення податків як одного з істотних факторів впливу на макроекономічну рівновагу дозволяє сформулювати дійову концепцію реформування податкової системи України і є передумовою визначення ефективної моделі економічного розвитку країни.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження стали фундаментальні положення економічної науки у сфері макроекономічної рівноваги. У роботі використано сукупність підходів і методів, що дозволили реалізувати концептуальну єдність дослідження. Серед них: системний (усі явища й процеси розглядаються і аналізуються у взаємозв'язку, взаємозалежності та розвитку); абстрактно-теоретичний (теоретичні узагальнення та формулювання висновків); факторний аналіз (визначення окремих груп податків як чинників макроекономічної рівноваги); класифікація (систематизація основних теорій макроекономічної рівноваги, які розглядають податки як один із засобів її досягнення); статистично-економічний (групування, зіставлення даних, аналіз динаміки основних показників соціально-економічного розвитку, а також податкових надходжень до бюджетів); економіко-математичного моделювання (дослідження кореляційних зв'язків впливу податків на макроекономічну рівновагу). Теоретико-методологічну основу та інформаційну базу дослідження складають наукова монографічна література, статті зарубіжних і вітчизняних вчених у періодичних виданнях, законодавчі та нормативно-правові акти, які регулюють механізми функціонування податкової системи України, звітні дані Міністерства фінансів України, Міністерства економіки України, Держкомстату України, Державної податкової адміністрації України, відомості науково-дослідних центрів та установ.

Наукова новизна результатів дослідження, отриманих особисто автором, полягає у тому, що:

вперше:                      

- встановлено, що на досягнення макроекономічної рівноваги в умовах трансформаційної економіки впливають такі основні інституційні характеристики фіскальної системи: співвідношення повноважень держави та податкової служби; опортуністична поведінка економічних агентів – платників податків, а також агентів держави – податківців; рівень довіри платників податків до інституціонального поля податкової системи, яке забезпечено, крім формальних, також неформальними нормами та домовленостями;

- розкрито механізм відтворення інституційного статусу основних суб’єктів системи оподаткування за рахунок з’ясування ролі податків у реалізації та розвитку  їх ієрархічних повноважень: держава визнає право підприємств і домогосподарств на стабільність та справедливість умов оподаткування; підприємства та домогосподарства, у свою чергу, визнають за державою виключне право на стягнення податків як основи фінансування потреб держави; завдяки цьому стягнення та сплата податків має характер підтвердження ієрархічних повноважень і сприяє їх закріпленню; на цій основі формується взаємна довіра  як критерій достатньо високого рівня розвитку системи інституційних статусів суб’єктів господарської системи. 

 удосконалено:

- комплексний підхід до реформування податкової системи України, який полягає у застосуванні диференційованого оподаткування окремих видів доходів громадян (використання неоподатковуваного мінімуму для бази оподаткування на рівні мінімальної заробітної плати); уведенні єдиного соціального податку з метою впорядкування взаємовідносин з бюджетом; удосконаленні бази оподаткування доходів громадян та підприємств податком на доходи громадян і податком на прибуток підприємств з метою сплати податку на нерухомість; скороченні системи податкових пільг шляхом часткової заміни їх на цільові адресні дотації; удосконаленні інституційних механізмів (прозорість і стабільність податкового законодавства, підвищення рівня довіри платників до держави з приводу сплати податків та взаємовідносин платник – податківець).

дістали подальшого розвитку:

- визначення місця податків як фактора інституційної рівноваги: вони забезпечують погодження соціально значущих дій держави та господарюючих суб'єктів на довготривалій основі й тим самим знімають невизначеність для всіх учасників трансформаційної економіки умов і результатів функціонування господарської системи;

- характеристика впливу на обсяг сукупного попиту сублімаційних процесів в умовах трансформації економічних систем: наявність тіньової економіки поряд з офіційною породжує сублімаційні процеси, що виявляється у зростанні тенденції до відмивання тіньових грошей; у свою чергу, доходи тіньового сектора, приховані від оподаткування, розширюють сукупний попит і тим самим надають можливість реального збільшення ВВП;

- обґрунтування шляхів вирішення проблеми регулювання сукупного попиту як фактора економічного зростання на основі кейнсіанського підходу з використанням модельних досліджень та урахуванням антиінфляційного потенціалу податків на нерухомість і додану вартість.

Практичне значення отриманих результатів обумовлюється місцем і роллю оподаткування в системі факторів макроекономічної рівноваги економічних систем. Теоретичні узагальнення та висновки автора мають практичне значення для використання системи оподаткування як інструмента макроекономічної політики в умовах ринкової трансформації економіки України. Висновки досліджень доцільно врахувати при розробленні Податкового кодексу України, а також при плануванні дохідної частини бюджетів та прогнозуванні показників соціально-економічного розвитку країни. Отримані результати також можуть бути використані у навчальному процесі, при підготовці навчальних програм, методичних посібників і підручників, у викладанні курсів економічної теорії, макроекономіки, політекономії, фінансів, оподаткування та спецкурсів.

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки, висновки та рекомендації, які виносяться на захист, одержані автором самостійно, а його внесок у роботі [3], написаної у співавторстві, відображено в переліку опублікованих праць.

Апробація результатів дослідження. Основні теоретичні положення дисертаційного дослідження апробовано автором на конференціях та семінарах. Серед них, зокрема, ІІ Міжнародна науково-практична конференція “Стан і проблеми трансформації фінансів та економіки регіонів у перехідний період” (Хмельницький, 2004); II Міжнародна науково-практична конференція “Дні науки – 2006” (Дніпропетровськ, 2006), а також V Міжнародна науково-практична конференція “Динаміка наукових досліджень – 2006” (Дніпропетровськ, 2006); щорічні міжвузівські науково-практичні конференції “Проблеми рівноваги економічних систем в умовах ринкової трансформації” (Харків, 2003, 2004);  міжвузівські науково-практичні Інтернет-конференції “Системне трансформування суспільства: економічні та правові аспекти” (Харків, 2005, 2006); межкафедральна  науково-практична конференція “Проблеми рівноваги економічних систем в умовах ринкової трансформації” (Харків, 2004).

Публікації. Основні результати дисертаційного дослідження знайшли відображення в 17 публікаціях загальним обсягом 3,8 д.а., зокрема в дев'яти  статтях (2,7 д.а.), представлених у фахових наукових виданнях.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається із вступу, двох розділів (які включають шість підрозділів), висновків, списку використаної літератури, що включає 252 позиції, і 16 додатків. У дисертації є 20 рисунків,  17 таблиць. Загальний обсяг дисертації 207 сторінок машинописного тексту, основний зміст роботи викладено на 185 сторінках.

 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины