СИСТЕМА ГЕОПОЛІТИЧНИХ ІНТЕРЕСІВ УКРАЇНИ У ЧОРНОМОРСЬКОМУ РЕГІОНІ




  • скачать файл:
Название:
СИСТЕМА ГЕОПОЛІТИЧНИХ ІНТЕРЕСІВ УКРАЇНИ У ЧОРНОМОРСЬКОМУ РЕГІОНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ЮРІЯ ФЕДЬКОВИЧА

 

 

 

СТЕПАНОВА АННА ВОЛОДИМИРІВНА

 

 

УДК 327.2 (477):(262.5)

 

 

СИСТЕМА ГЕОПОЛІТИЧНИХ ІНТЕРЕСІВ УКРАЇНИ

У ЧОРНОМОРСЬКОМУ РЕГІОНІ

 

 

Спеціальність 23.00. 04 – політичні проблеми міжнародних систем

та глобального розвитку

 

 

 

 

А В Т О Р Е Ф Е Р А Т

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата політичних наук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чернівці – 2011


Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі політичних наук Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

 

Науковий керівник:           доктор філософських наук, професор

Предборська Ірина Михайлівна,

Національний педагогічний університет

імені М.П. Драгоманова,

професор кафедри соціальної філософії

та філософії освіти НПУ імені

М.П. Драгоманова.

 

Офіційні опоненти:             доктор політичних наук, професор

Василенко Світлана Дмитрівна,

Одеська національна морська академія,

професор кафедри українознавства;

 

доктор політичних наук, доцент

Монолатій Іван Сергійович,

Прикарпатський національний університет

імені Василя Стефаника,

професор кафедри політології.

 

 

Захист відбудеться “18” січня 2012 року о 1400 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 76.051.03 у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича за адресою: 58012 м. Чернівці, вул. Кафедральна, 2, корп. 14, ауд. 18.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича за адресою: 58012 м. Чернівці, вул. Лесі Українки, 23.

 

Автореферат розісланий “17” грудня 2011 р.

 

 

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради                                П.М. Катеринчук


ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження зумовлена перетворенням Чорноморського регіону на геополітичній карті світу протягом останнього десятиріччя на одне зі стратегічно важливіших місць завдяки вигідному геополітичному положенню, ресурсному потенціалу та транспортним коридорам, контроль над яким визначає контроль над Євразією. Довгий час регіон був полем зіткнення існуючих геополітичних утворень. Через довготривалу домінацію нерегіональних сил консолідоване ядро системи інтересів країн не було створене – причорноморські держави не стали узгодженою геополітичною силою, у регіоні досі немає явно вираженого геополітичного лідера. Саме тому тут продовжує розгортатись геополітична гра причорноморських держав і зовнішніх суб’єктів, що мають власні інтереси у регіоні. Відбувається боротьба за регіональне лідерство, яка не завжди здійснюється мирними засобами, викликає гострі конфлікти, котрі ще більше фрагментують цей регіон. Ситуація ускладнюється наявністю “заморожених” конфліктів – потенційної загрози євразійської безпеки.

Із одержанням незалежності перед Україною як суб’єктом геополітичних відносин актуалізується потреба у визначенні геополітичних орієнтацій: Захід–Схід, Північ–Південь. Вибір однієї орієнтації не передбачається перспективним відповідно до геополітичного коду нашої держави. Найбільш оптимальним, додатковим вектором, що має потенціал посилення реалізації українських інтересів за вектором Захід – Схід, може слугувати південний. Інтерес України до південного вектору пояснюється її геополітичним положенням, історичними зв’язками та можливістю реалізації власних інтересів у регіональних проектах. Фундаментальним інтересом України у чорноморському напрямі є здобуття провідних позицій, який не містить у собі негативного експансіоністського впливу, придушення мирних прагнень інших держав. Україна відповідно до свого історичного розвитку та геополітичного положення завжди була комунікаційним мостом і є силою, що об’єднує, а не роз’єднує.

Власне Чорноморський напрям, як жоден інший, дає Україні можливості для здобуття панівного положення серед інших держав. Україна відповідно до геополітичного коду не може бути державою світової сили, але через низку внутрішніх і зовнішніх причин ХХІ ст. перестає бути й державою регіональної сили. Тому на сьогодні надзвичайно актуальним є відновлення нею свого статусу регіонального гравця. Відповідно до сучасних геополітичних процесів, що відбуваються у Чорноморському регіоні, Україні необхідна чітка регіональна політика, яка б забезпечувала нашій державі ефективну реалізацію власних геополітичних інтересів, давала б змогу посісти гідне місце серед чорноморських держав. За сучасних геополітичних обставин заходи по відновленню провідного статусу України мають формуватись відповідно до двосторонніх відносин держав. Разом з тим актуальності набуває і вибір стратегічних партнерів, співробітництво з якими сприяло б геополітичному розвитку України. Надзвичайно важливим є вирішення питань, які породжують небезпечні конфліктні ситуації з її сусідами. Залежність геополітичних інтересів України від внутрішньополітичних процесів у країні, використання їх у вирішенні владними елітами своїх політичних преференцій, а звідси перманентна невизначеність спрямування геополітичних векторів, у тому числі й у Чорноморському регіоні, актуалізують заявлену проблему дослідження.

Актуальність теми дисертації зумовлена й недостатньою розробкою поняття “геополітичних інтересів” та проблеми їх реалізації Україною у Чорноморському регіоні із використанням геополітичного потенціалу, необхідністю комплексної розробки і рекомендацій з геополітичної стратегії України у Чорноморському регіоні. Таким чином, реалізація геополітики України у чорноморському напрямі сьогодні неможлива без глибокого, всебічного і комплексного наукового обґрунтування.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота пов’язана з науковою проблематикою, над якою працює кафедра політичних наук Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова “Проблеми політичної модернізації і трансформації: світовий досвід і українські реалії”, науковий напрям “Дослідження проблем гуманітарних наук”, затверджений Вченою радою Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова (протокол № 5 від 27 січня 2005 р.).

Метою дисертаційного дослідження є розробка геополітичної стратегії України у Чорноморському регіоні на основі комплексного аналізу системи її геополітичних інтересів для здобуття регіональних переваг у даному регіоні.

Відповідно до поставленої мети сформульовані завдання дисертаційного дослідження:

-   з’ясувати зміст понять “геополітичні інтереси” та “геополітичний регіон”;

-   визначити систему геополітичних інтересів України;

-   дослідити геополітичні інтереси України у Чорноморському регіоні, особливості їх формування та реалізації у сучасних умовах;

-   з’ясувати геополітичні інтереси суб’єктів, що входять до Чорноморського регіону;

-   визначити на основі адитивного методу згортки складових геополітичного потенціалу суб’єктів Чорноморського регіону місце України серед них;

-   побудувати когнітивну модель реалізації геополітичних інтересів України у Чорноморському регіоні;

-   розробити пропозиції щодо геостратегії України у Чорноморському регіоні.

Об’єктом дослідження є система геополітичних інтересів України.

Предметом дослідження виступає зміст, особливості формування, тенденції та моделі реалізації геополітичних інтересів України у Чорноморському регіоні.

Методи дослідження. Методологічна основа дисертаційного дослідження зумовлена особливостями її предмета, який вимагає застосування історичного, культурного, порівняльного, інституційного, структурно-функціонального та конфліктного підходів, що дозволило комплексно дослідити формування та реалізацію геополітичних інтересів України у чорноморській геополітиці.

Історичний метод дав змогу дослідити виникнення, формування та розвиток чорноморських геополітичних процесів і подій у хронологічній послідовності з метою виявлення внутрішніх та зовнішніх зв’язків, закономірностей та суперечностей. Системний аналіз сприяв розкриттю внутрішньої організаційної структури, середовища та динаміки взаємовідносин суб’єктів Чорноморської геополітичної гри на сучасному етапі. Геополітичний аналіз дозволив визначити сукупність принципів, якими має керуватись Україна в прагненні до здобуття геополітичних переваг у регіоні з урахуванням комплексного впливу геополітичних чинників. Метод порівняння використаний для систематизації та класифікації основних геополітичних понять. Він дозволив пояснити поняття геополітичного інтересу, виокремити спільне та відмінне між ним та поняттям національного інтересу, класифікувати геополітичних суб’єктів регіону.

Аналіз використаний для вивчення державних документів, матеріалів преси, спеціальної літератури тощо. Методика SWOT-аналізу дозволила визначити переваги та недоліки геополітичної орієнтації України на Захід та Схід. Метод експертних оцінок використаний з метою визначення ваги геополітичних чинників. На основі адитивного методу згортки визначено місце країни у чорноморській геополітичній системі відповідно до одержаних значень геополітичних потенціалів. За допомогою методу моделювання (когнітивне моделювання) визначено зв’язки та вплив геополітичних суб’єктів у межах системи чорноморської геополітики.

Наукова новизна дослідження та одержаних результатів зумовлена як сукупністю поставлених завдань, так і засобами їх розв’язання. Вона полягає у тому, що на основі комплексного аналізу системи геополітичних інтересів України розроблено модель її геополітичної стратегії у Чорноморському регіоні для здобуття регіональних переваг у ньому.

У дисертації одержано результати, які окреслюють її наукову новизну.

Вперше:

-доведено на основі використання методики SWOT-аналізу перспективність чорноморського напрямку у системі геополітичних інтересів України, що зумовлюється необхідністю збалансованості векторів, оскільки абсолютизація одного з векторів Захід–Схід неодмінно призведе до посилення тиску на Україну з боку інших суб’єктів геополітики;

-визначено геополітичну структуру Чорноморського регіону з урахуванням геополітичних преференцій  та  потенціалу його суб’єктів;

-здійснено комплексний аналіз сучасного стану  реалізації геополітичних інтересів України у Чорноморському регіоні з використанням математичних методів аналізу, що дозволило визначити геополітичну вагу України серед інших держав регіону та її потенційні можливості до лідерства у ньому;

-окреслено можливі союзи України на шляху до здобуття нею геополітичних переваг у Чорноморському регіоні відповідно до противаг або посилення їх з боку інших суб’єктів чорноморської геополітики.

Уточнено:

- внутрішню систему геополітичних інтересів України на основі дослідження взаємодії національних цінностей, інтересів та цілей;

- суть концепту “геополітичні інтереси” шляхом аналізу та розкриття понять “національного” та “державного” інтересів з використанням категоріально-понятійного інструментарію геополітики;

- співвідношення національного та геополітичного інтересів через виокремлення їх спільних та відмінних рис;

- класифікацію суб’єктів чорноморської геополітики.

Дістали подальшого розвитку:

-розробка методики дослідження геополітичного потенціалу країн через розкриття сутності поняття “могутність держави”;

-уявлення про геополітичні межі Чорноморського регіону шляхом аналізу культурних, економічних та політичних зв’язків держав регіону.

Теоретичне значення одержаних результатів полягає у тому, що дослідження є самостійним внеском у розвиток української політичної науки, зокрема геополітики та теорії міжнародних відносин, визначається новизною та комплексним підходом до аналізу поставленої проблеми. Поглиблюючи і розширюючи знання про геополітичні інтереси України та інших суб’єктів у Чорноморському регіоні, воно сприятиме розвитку досліджень цієї проблематики. Об’єктивне висвітлення потенційних можливостей України має суттєве значення для розвитку геополітичних напрацювань з питань геостратегічного курсу нашої держави для здобуття гідного геополітичного статусу у регіоні.

Практичне значення дисертаційного дослідження полягає в тому, що його положення можуть стати основою для інформаційно-аналітичних напрацювань і управлінсько-організаційних рішень у практичній політичній діяльності, можуть бути корисними для роботи державних та недержавних установ, діяльність яких пов’язана із формуванням і реалізацією зовнішньополітичних пріоритетів України. Матеріали, основні ідеї та висновки можуть бути використані у науково-дослідних роботах, при підготовці спеціальних та узагальнюючих праць, у створенні підручників, навчальних посібників, читанні вузівських курсів, спецкурсів з політології, геополітики, теорії та історії міжнародних відносин, зовнішньої політики України тощо.

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, викладені в дисертаційному дослідженні, отримані автором особисто. Основні положення і висновки роботи відображені у десяти наукових публікаціях загальним обсягом 3,81 др. арк. (усі належать особисто автору), чотири з яких надрукованих у фахових виданнях (2,68 др. арк.).

Результати наукових досліджень пройшли апробацію на міжнародних конференціях: “Наукові дослідження та їх практичне застосування. Сучасний стан та їх практичне застосування, 2007” (Одеса, 1–15 жовтня 2007 р.), конференції студентів, аспірантів та молодих вчених “Ломоносов” (Москва, 8–11 квітня 2008 р.), ХІІІ науково-практичній конференції “Україна в євроінтеграційних процесах” (Київ, 23–24 лютого 2008 р.), “Наукові дослідження та їх практичне застосування. Сучасний стан та їх практичне застосування, 2008” (Одеса, 1–15 жовтня 2008 р.), Першій міжнародній науковій конференції студентів, аспірантів та молодих вчених “Гуманітарні та соціальні науки – 2009” (Львів, 1–16 травня 2009 р.), ІІІ Всеукраїнській науковій конференції студентів, аспірантів та молодих вчених “Інтелектуальний потенціал молоді в науці та практиці” (Хмельницький, 28 травня 2009 р.), науковій конференції кафедри Міжнародної інформації Хмельницького національного університету.

Структура роботи відповідає поставленій меті та завданням. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, поділених на вісім підрозділів, висновків, списку використаних джерел (279 позицій на 32 сторінках) та додатків. Основна частина дисертації складає 182 сторінки.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)