ЗАСАДИ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ




  • скачать файл:
Название:
ЗАСАДИ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У першому розділі «Теоретико-методичні засади конкурентоспроможності» розкрито зміст економічних понять конкуренції та конкурентних переваг і на їх основі сформульовано методичні засади визначення конкурентоспроможності окремих підприємств, регіонів, національних економік в цілому. Охарактеризовано підходи до трактування поняття конкуренції та її видів; проаналізовано ступінь прояву конкурентної боротьби за різних моделей ринку. Узагальнено світовий досвід розробки та використання методик оцінювання й порівняння конкурентоспроможності національних економік.

Погляди різних вчених щодо визначення поняття конкуренції, які наводяться в науковій літературі, умовно розділено на три напрямки: визначення конкуренції як поведінки, як структурної характеристики та як функціональної характеристики.

Конкурентоспроможність національної економіки є результатом взаємодії всіх суб’єктів економічних відносин у країні (товару, підприємства, галузі, регіону), її формування відбувається завдяки поєднанню та реалізації їх інтересів.

Вищезазначене дозволило визначити конкурентоспроможність національної економіки як «рівень розвитку країни, що характеризує її здатність забезпечити такі умови господарювання, за яких вітчизняні виробники випускають продукцію здатну перемагати у конкурентній боротьбі на світових ринках за умов забезпечення сталого розвитку». На відміну від існуючих, дане визначення охоплює роль усіх рівнів (товар, підприємство, галузь, регіон) у формуванні конкурентоспроможності національної економіки.

Найпрогресивнішими методиками визначення конкурентоспроможності національних економік визнано ті, якими керуються Світовий економічний форум (WEF), Міжнародний інститут управління бізнесу (IMD) та Європейський Союз.

За методологією WEF вплив факторів на розвиток конкурентоспроможності різний на різних стадіях розвитку країни. Глобальний індекс конкурентоспроможності (GCI) визначається за формулою:

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)