МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ БЮДЖЕТНОГО ПЛАНУВАННЯ В УПРАВЛІННІ РЕГІОНАЛЬНОЮ ЕКОНОМІКОЮ




  • скачать файл:
Название:
МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ БЮДЖЕТНОГО ПЛАНУВАННЯ В УПРАВЛІННІ РЕГІОНАЛЬНОЮ ЕКОНОМІКОЮ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. На сучасному етапі розвитку економіки України одним з основних інструментів управління регіональною економікою є бюджетна система, основу якої складають місцеві бюджети, в яких акумулюються фінансові ресурси для забезпечення соціально-економічного розвитку регіонів. Однак, нестабільність політичної, економічної та соціальної ситуації, як на регіональному, так і на державному рівнях негативно впливають на стан місцевих бюджетів в Україні.

Нестабільність доходної бази місцевих бюджетів, недосконалість механізму міжрегіонального перерозподілу державних прибутків, значні відмінності в рівні економічного розвитку регіонів, умовах життя в них потенційно ведуть до соціальних конфліктів і політичної нестабільності. Отже, місцеве самоврядування потребує сучасного інструментарію з підготовки управлінських рішень з бюджетного планування та прогнозування соціально-економічного розвитку регіону.  

Фундаментальні дослідження з питань бюджетної політики здійснювали Ерхард Л., Кейнс Дж., Лафер А., Фрідман М. та ін. Вирішення проблем застосування математичних методів та моделей в управлінні складними соціально-економічними системами розглянуто в роботах вітчизняних та зарубіжних вчених: Базилевича В.Д., Вітлінського В.В., Вовка В.М., Геєця В.М., Заруби В.Я., Іванова М.М., Клебанової Т.С., Лепи М.М., Лисенка Ю.Г., Порохні В.М., Черняка О.І. Дослідження проблем податково-бюджетного регулювання висвітлено у роботах Букача Б.О., Каламбет С.В., Личкіної Н.Н., Лук’яненко І.Г., Руденського Р.А., Сергєєвої Л.Н., Скрипника А.В., Сисой Ю.В., Тарангул Л.Л., Чугунова І.Я. та інших.

Аналіз теоретичного обґрунтування та практичного впровадження наукових досягнень з питань планування місцевих бюджетів дає змогу визначити, що проблема пошуку і застосування ефективних методів і моделей підготовки управлінських рішень з бюджетного планування в сучасних умовах розвитку регіонів й досі потребує вирішення в контексті управління регіональною соціально-економічною системою. У зв‘язку з цим розробка комплексу економіко-математичних моделей щодо забезпечення процесів бюджетного планування в управлінні регіональним розвитком є актуальною.

Зв‘язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано в межах наукової держбюджетної теми Запорізької державної інженерної академії «Розробка концепції нагромадження інтелектуального потенціалу нації на основі моделі управління розвитком інтелектуальних ресурсів освітньої галузі» (номер державної реєстрації 0104U000587). Основний внесок автора полягає в проведенні аналізу системи бюджетного забезпечення освітньої галузі для управління розвитком інтелектуальних ресурсів регіону. Також дослідження пов‘язано з науковою темою «Методологічні основи збалансованого розвитку економіки промислового регіону на основі методів адаптивного управління» (номер державної реєстрації 0107U001220), де автором проведено аналіз впливу сценаріїв бюджетного планування на розвиток соціально-економічних систем промислового регіону.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування і розробка комплексу економіко-математичних моделей бюджетного планування в умовах обмежених фінансових ресурсів для підвищення ефективності управління регіональною економікою. 

Для досягнення мети дослідження поставлені такі основні завдання:

провести аналіз теоретичних засад сучасного механізму бюджетного планування в управлінні регіональною економікою;

розробити концепцію моделювання процесів бюджетного планування в управлінні регіональною економікою;

удосконалити модель суспільної корисності регіону на основі взаємозв‘язку рівня оподаткування суб‘єктів господарювання та обсягів бюджетних видатків;

розробити модель визначення податкового навантаження суб‘єктів господарювання регіону;

розробити комплекс взаємопов’язаних моделей формування доходної та видаткової частин місцевих бюджетів на основі структурного синтезу моделей бюджетного планування;

удосконалити модель міжбюджетних відносин на основі планування трансфертних платежів;

удосконалити метод оцінки податкового потенціалу регіону для прогнозування обсягів потенційних податкових надходжень;

розробити систему підтримки прийняття рішень щодо бюджетного планування.

Об‘єктом дослідження є соціально-економічні процеси бюджетного планування в управлінні регіональною економікою.

Предметом дослідження є комплекс економіко-математичних моделей бюджетного планування та методів управління регіональною економікою.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є загальнонаукові методи пізнання (аналіз, синтез, узагальнення), положення економічної теорії, теорії управління з метою дослідження сучасного процесу бюджетного планування в системі управління регіональною економікою. Також використано метод системного аналізу - при розробці концепції моделювання процесів бюджетного планування в управлінні регіональною економікою; економіко-математичне моделювання - при розробці комплексу моделей бюджетного планування; економіко-статистичні методи (кореляційно-регресійний аналіз, прогнозування) – для розрахунку й аналізу результатів моделювання процесів бюджетного планування; теорію і методи прийняття рішень та інформаційні технології – при розробці системи підтримки прийняття рішень щодо бюджетного планування. Інформаційну базу дослідження складають офіційні статистичні дані по Запорізькій області за останні 5 років.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у постановці та вирішенні нового актуального завдання розробки концепції моделювання процесів бюджетного планування з метою підвищення ефективності управління регіональною економікою та забезпечення стабільного соціально-економічного розвитку регіону. При цьому отримано такі наукові результати:

вперше:

розроблено концепцію моделювання процесів бюджетного планування в управлінні регіональною економікою, яка заснована на загальних наукових положеннях щодо принципів бюджетного планування, моделювання та управління складними соціально-економічними системами з застосуванням методу системного аналізу, багатокритеріального підходу в управлінні соціально-економічною системою, механізму синтезу моделей бюджетного планування, що дозволяє обґрунтувати стратегію ефективного управління регіональною економікою для забезпечення підвищення соціальної корисності та добробуту населення;

удосконалено:

метод оцінки податкового потенціалу регіону, який засновано на застосуванні комплексу економіко-математичних моделей податко-спроможності регіону, що дозволяє обґрунтовано визначати контрольні показники з мобілізації податків до бюджетів усіх рівнів та збалансованості податкового навантаження;

модель міжбюджетних відносин з застосуванням структурного методу, яка заснована на визначенні та обґрунтуванні обсягу трансфертних платежів бюджету адміністративно-територіальної одиниці, що дозволяє забезпечити прозору взаємодію між бюджетами різних рівнів;

інформаційно-аналітичну систему підтримки прийняття управлінських рішень щодо бюджетного планування, яка заснована на принципах сценарного підходу до управління з використанням сучасних інформаційних технологій, що дозволяє підвищити точність та оперативність прийняття управлінських рішень й забезпечує вибір ефективного бюджетного інструментарію для досягнення сталого соціально-економічного розвитку регіону;

дістали подальшого розвитку:

комплекс взаємопов’язаних моделей планування місцевих бюджетів, який засновано на структурному синтезі моделей максимізації суспільної корисності, планування доходної та видаткової частин місцевих бюджетів, що дозволяє сформувати збалансований місцевий бюджет для забезпечення уникнення бюджетного дефіциту та прискорення темпів економічного зростання;

модель визначення оптимального рівня податкового навантаження суб‘єктів господарювання адміністративно-територіальної одиниці, яку засновано на аналітичній залежності між величинами податкових ставок і динамікою податкових надходжень до бюджету, що дозволяє визначити напрямки підвищення ефективності податкового управління економікою регіону.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що концепція моделювання процесів бюджетного планування в управлінні регіональною економікою дозволяє обґрунтувати стратегію ефективного соціально-економічного розвитку регіону шляхом удосконалення процесів підготовки та прийняття рішень щодо бюджетного планування. Запропонований комплекс економіко-математичних моделей процесів складання бюджету адміністративно-територіальних одиниць сприяє підвищенню ефективності прийняття управлінських рішень для забезпечення сталого соціально-економічного розвитку регіону та може бути застосований для впровадження у систему регіонального управління різних рівнів.

Викладені в дисертаційній роботі основні положення і результати дослідження впроваджено в практику діяльності головного управління економіки Запорізької обласної державної адміністрації (довідка 09-01/989 від 31.08.2007), головного економічного управління Запорізької міської ради (довідка 787, від 02.07.2007), а також у навчальний процес на факультеті економіки підприємства Запорізької державної інженерної академії при викладанні дисциплін «Моделювання економіки», «Моделювання економічної динаміки» (довідка 5/1627 від 13.09.2007).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід щодо методології дослідження й розробки концепції моделювання процесів бюджетного планування в управлінні регіональною економікою. Наукові положення, висновки і рекомендації одержані автором самостійно. В наукових працях, опублікованих у співавторстві, особистий внесок здобувача відображено у списку публікацій за темою дослідження.

Апробація результатів дослідження. Основні теоретичні положення й результати дослідження пройшли апробацію на Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасний стан та проблеми розвитку підприємництва в регіоні» (м. Жовті Води, 2005 р.); І Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених «Проблеми глобалізації та моделі стійкого розвитку економіки» (Луганськ, 2005 р.); Х та ХІІ Науково-методичних конференціях «Проблеми економічної кібернетики» (м. Київ, 2005 р., м. Львів, 2007 р.); ІV Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих вчених «Сучасні проблеми соціально-економічного розвитку України» (м. Дніпропетровськ, 2006 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції «Комп‘ютерне моделювання та інформаційні технології в економіці» (м. Харків, 2006 р.); IV Міжнародній науково-практичній конференції «Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю» (м. Черкаси, 2007 р.); 1-й Міжнародній науково-практичній конференції «Інноваційні проблеми автоматизації управління бізнесом» (м. Житомир, 2007 р.).

Публікації. Основні результати дисертації опубліковано в 16 наукових працях, з них 7 статей у фахових виданнях та 9 матеріалів конференцій. Загальний обсяг публікацій складає 4,92 д.а., з них автору належить 4,27 д.а.

Структура і обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, переліку використаних джерел із 177 найменувань, 2 додатків. Роботу викладено на 154 сторінках машинописного тексту, що містить 20 рисунків, 22 таблиці.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)