БАНКІВСЬКА СИСТЕМА У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ФОРМУВАННЯ ТА ПІДТРИМКИ РІВНОВАЖНИХ СТАНІВ У ЕКОНОМІЦІ



Название:
БАНКІВСЬКА СИСТЕМА У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ФОРМУВАННЯ ТА ПІДТРИМКИ РІВНОВАЖНИХ СТАНІВ У ЕКОНОМІЦІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

    Розділ 1.ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У першому розділі “Рівновага як основна характеристика економічних процесів” проаналізовано генезис теорій економічної рівноваги, узагальнено результати досліджень сутності економічної рівноваги та проведено класифікацію її видів.

За результатами аналізу основних теорій економічної рівноваги автором обґрунтовано доцільність їх поділу на “прототеорії економічної рівноваги” та теорії економічної рівноваги XX століття. Також запропоновано класифікацію даних теорій з точки зору врахування суб’єктивної природи індивідуумів при обґрунтуванні та формалізації наукових результатів. З позицій сучасної економічної науки прототеорії економічної рівноваги, сформовані у межах наукових шкіл XVII–XIX століть (фізіократи, класична школа, марксизм, лозаннська школа маржиналізму і т.д.), характеризуються істотним спрощенням економічної дійсності. Однак їх цінність полягає у формуванні методологічної основи для інтенсифікації та диверсифікації досліджень економічної рівноваги у межах наукових теорій XX століття – неокласицизму, кейнсіанства, зростання та циклів, інституціоналізму, неокласичного синтезу, монетаризму і т.д.

Досліджено сутність терміна “економічна рівновага” на основі вивчення поняття “рівновага” у межах: природничих (фізика, хімія), технічних (механіка) та гуманітарних (політологія, соціологія, психологія, історія, філософія) наук. Встановлено, що підходи до визначення сутності рівноважних станів в економіці та інших науках є досить подібними, однак у природничих та технічних науках вони характеризуються більшим рівнем об'єктивності (підтверджені експериментально та формалізовані математично).

Автором проаналізовано основні напрямки дослідження економічної рівноваги, найбільш розповсюдженими з яких є: часткова та загальна ринкова рівновага, рівновага виробництва і споживання, рівновага як параметр економічних моделей. За результатами аналізу зроблено висновок, що економічна рівновага характеризується збалансованістю та пропорційністю економічних процесів: виробництво та споживання, пропозиція та попит, виробничі витрати та доходи, матеріально-речовинні та фінансові потоки і т.д.

 

У роботі удосконалено класифікацію видів рівноваги та визначено взаємозв'язок між різними критеріями класифікації (рис. 1). Дана класифікація ґрунтується на систематизації та узагальненні існуючих підходів, а також відображає авторське бачення структури та взаємозв'язку рівноважних станів в економіці. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины