БЮДЖЕТНИЙ КОНТРОЛЬ В УМОВАХ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ



Название:
БЮДЖЕТНИЙ КОНТРОЛЬ В УМОВАХ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У першому розділі “Теоретико-організаційні аспекти концептуалізації бюджетного контролю” узагальнено наукові підходи та концептуально досліджено економічний зміст дефініції “бюджетний контроль”, охарактеризовано його організаційно-функціональну систему.

У дисертації аргументовано, що бюджетний контроль є одним із найбільш важливих і необхідних атрибутів держави і громадянського життя, умовою нормального функціонування суспільства.

З’ясовано, що досить часто практична сутність контрольної функції бюджету розкривається за допомогою таких понять, як “фінансовий контроль”, “державний фінансовий контроль”, “контроль за дотриманням бюджетного законодавства”, “контроль за виконанням бюджету” тощо. Тому запропоновано дослідження суті даної інституції базувати на основі двоскладової композиції термінів “бюджет” і “контроль”.

На основі узагальнення наукових підходів до трактування сутності контролю та з урахуванням особливостей бюджету подано визначення дефініції “бюджетний контроль”.

З огляду на основне призначення бюджетного контролю, яке полягає у забезпеченні органічного поєднання попередження, виявлення і ліквідацію недоліків та порушень, відшкодуванні і швидкому запровадженні в дію невикористаних резервів наповнення бюджету, а також підвищенні ефективності використання бюджетних коштів, виокремлено інформаційну, профілактичну та мобілізаційну його функції.

У роботі доведено важливість дотримання принципів при здійсненні бюджетного контролю. Ефективний бюджетний контроль повинен базуватися як на загальних принципах управління і контролю, так і на тільки йому властивих принципах.

Важливою передумовою ефективності бюджетного контролю є його формування та функціонування як структурно цілісної  системи. Система бюджетного контролю, як і будь-яка інша система контролю, складається з таких елементів: предмет, об’єкт, суб’єкт, засоби контролю, що взаємодіють як єдине ціле під час встановлення бажаних результатів.

Об’єктом бюджетного контролю є бюджети та бюджетні ресурси, а  предметом – грошові відносини, пов’язані з формуванням та використанням бюджетних коштів, засобами контролю – форми, види і методи контролю, які забезпечують досягнення цілей і зв'язок між об’єктом (предметом)  і суб’єктами контролю.

Визначальне місце серед елементів бюджетного контролю належить суб’єктам контролю, які є найбільш активними складовими системи. Відзначено недосконалість і розгалуженість структури органів контролю. На основі критичного аналізу розроблених підходів аргументовано власну позицію щодо зарахування суб’єктів контролю  до органів бюджетного контролю.

Доведено, що в основу створення єдиної системи бюджетного контролю потрібно покласти науково обґрунтовану його класифікацію за видами (зовнішній, внутрішній і громадський), формами (попередній, поточний і наступний) і методами (інспектування, моніторинг, експертиза, державний фінансовий аудит та аудит ефективності виконання бюджетних програм).

Визначено, що головною класифікаційною ознакою контролю є його вид. Види бюджетного контролю залежать від суб’єктів контролю і визначають характер контрольної діяльності. Аргументовано доцільність здійснення класифікації бюджетного контролю за формами з огляду на час його здійснення.

У дисертаційній роботі обґрунтовано опосередкованість відношення до методів бюджетного контролю прийнятих у науці загальнонаукових і спеціальних методів контролю, відзначено, що вони є прийомами (способами) дослідження однієї із сторін (якостей) об’єкта контролю. Саме тому запропоновано до методів бюджетного контролю зарахувати інспектування, моніторинг, експертизу, державний фінансовий аудит та аудит ефективності виконання бюджетних програм.

У другому розділі “Практика і проблематика реалізації бюджетного контролю в Україні” проведено оцінку механізму здійснення бюджетного контролю, досліджено особливості та проаналізовано стан і тенденції зовнішнього, внутрішнього, громадського бюджетного  контролю в Україні.

Аргументовано, що важливою передумовою ефективного функціонування контролю є створення дієвого управлінського механізму для найповнішої мобілізації і раціонального використання бюджетних ресурсів. Механізм бюджетного контролю – це спосіб організації і функціонування контролю, який має вираз у створенні і розвитку системи суб’єктів контролю, які за допомогою встановлених законодавством повноважень і методів контрольної діяльності покликані досягти обґрунтовані цілі контролю у бюджетній сфері. Водночас, звернуто увагу на особливості механізму – єдність і взаємодію елементів контролю. Механізм дії системи бюджетного контролю є таким: суб’єкт контролю відповідно до повноважень, визначених законодавством, впливає на об’єкт контролю, в результаті чого формуються результати контролю.

У дисертаційній роботі встановлено, що механізм бюджетного контролю безпосередньо пов'язаний з роботою органів контролю, серед яких чільне місце належить Рахунковій палаті України, Державній фінансовій інспекції України, Державній казначейській службі України.

На основі аналізу наукових досліджень стосовно особливостей бюджетного контролю за видами аргументовано, що:

- зовнішній бюджетний контроль здійснюється на всіх стадіях бюджетного процесу, коли підконтрольний орган не належить до сфери управління органу контролю;

- внутрішній бюджетний контроль – діяльність на постійній основі щодо забезпечення законного, економного, ефективного, результативного та прозорого управління бюджетними коштами, що здійснюється на всіх стадіях бюджетного процесу, коли підконтрольний суб’єкт і предмет контролю належить до сфери управління органу контролю;

 - громадський бюджетний контроль полягає у виявленні і попередженні порушень бюджетного законодавства, виявляється у контрольній діяльності громадськості за законністю та ефективністю дій учасників бюджетного процесу.

 

Результати аналізу особливостей зовнішнього, внутрішнього і громадського контролю дають підстави констатувати, що незважаючи на відмінність рівнів їх здійснення (законодавчою владою, виконавчою владою і громадськістю) всі вони полягають у виявленні і попередженні порушень бюджетного законодавства. Разом з тим, в Україні при реалізації зазначених видів бюджетного контролю існують суттєві не вирішені проблеми. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)