УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
Название:
УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Практика господарювання на українських промислових підприємствах вказує на те, що витрати на сьогодні є суто об’єктом обліку, тоді як ринкові умови вимагають обов’язкового розгляду їх як об’єкта управління. Оптимізація рівня виробничих витрат повинна розглядатись як основа успішного функціонування підприємства, що здатна забезпечити: по-перше, необхідний рівень рентабельності та прибутковості виробництва, по-друге, високу конкурентоспро-можність продукції, що виробляється.

Особливої актуальності сьогодні набувають питання управління непрямими витратами. Аналіз тенденцій розвитку машинобудівних підприємств дає підставу стверджувати, що їх роль буде зростати і в подальшому у зв’язку з підвищенням науково-технічного рівня виробництва, ускладненням технологічних процесів та зростанням витрат на їх обслуговування. Реалізація нових підходів до управління у цьому контексті найбільш ефективна через механізм інтеграції, який дозволить чітко визначити внесок кожного структурного підрозділу у досягнення найбільш раціонального співвідношення, з точки зору підприємства, критеріїв функціонування.

Теоретичні та методологічні аспекти формування витрат та управління ними знайшли своє відображення у роботах І.А. Басманова, П.С. Безруких, Є.А. Бельтюкова, М.А. Вахрушиної, М.П. Войнаренка, В.М. Гальпєріна, С.Ф. Голова, Т.П. Карпової, Г.В. Козаченко, Е.П. Козлової, В.В. Лук’янової, А.Ш. Маргуліса, В.М. Нижника, П.П. Новіченка, О.О. Орлова, В.Ф. Палія, Є.Г. Рясних, Я.В. Соколова, С.А. Стукова, В.І. Ткача, М.В. Ткача, Ю.С. Цал-Цалко, М.Г. Чумаченка, А.Д. Шеремета та ін. Серед найбільш фундаментальних зарубіжних досліджень з цієї проблеми слід відзначити праці А. Алчіана, К. Друрі, В. Говіндараджана, Р. Манна, Е. Майєра, Дж. Сігела, Дж. Фостера, Ч. Хорнгрена, Дж. Шанка, Дж. Шима.

Аналітичний огляд великого масиву літературних джерел показав, що майже всі роботи орієнтовані на традиційний підхід до обліку, планування і контролю витрат, який за сучасних умов постійного зростання питомої ваги непрямих витрат не достатньо ефективно дозволяє управляти витратами. На сьогодні залишаються не до кінця вирішеними питання структурування витрат, аналізу існуючої системи управління як об’єкта формування витрат, обґрунтованого формування і розподілу непрямих витрат та інші проблеми, що стосуються організаційних, економічних, облікових і технологічних аспектів. Актуальність дослідження визначається необхідністю вирішення комплексних проблем, пов’язаних із удосконаленням системи управління витратами на машинобудівних підприємствах.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до планів науково-дослідних робіт Хмельницького національного університету на 2004–2006 роки за темами: “Дослідження стану виробничого, соціального, економічного та рекреаційного потенціалів м. Хмельницького” (номер державної реєстрації ДР0105U000726), “Стратегія розвитку м. Хмельницького на 2006–2015 роки та механізм її реалізації” (номер державної реєстрації ДР0105U007229). Участь здобувача полягає у проведенні аналізу динаміки й оцінці деформації структури витрат промислових підприємств м. Хмельницького та розробці методичного підходу щодо оптимізації їх рівня з метою підвищення виробничого та економічного потенціалу підприємств.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є розробка теоретичних, організаційно-методичних і практичних основ удосконалення системи управління витратами на машинобудівних підприємствах, адекватних сучасним тенденціям розвитку виробництва.

Для досягнення поставленої мети було сформульовано і поставлено наступні завдання:

– систематизувати та узагальнити теоретичні основи формування і управління витратами за сучасних умов господарювання;

– дослідити існуючі вітчизняні і зарубіжні підходи до класифікації витрат та здійснити їх порівняльну характеристику;

– визначити сучасні тенденції у практиці управління витратами на машино­будівних підприємствах та провести структуризацію загальних проблем у цьому питанні;

– провести критичний огляд та оцінку сучасних методів формування й розподілу витрат виробництва;

– проаналізувати структуру та динаміку витрат на виробництво продукції машинобудівних підприємств з метою визначення пріоритетних напрямів управління витратами;

– провести моніторинг виробничих систем та розробити методичні підходи до аналізу існуючих систем управління як основного об’єкта формування витрат з метою їх оптимізації;

– визначити критерії формування і розподілу непрямих витрат та розробити відповідні методичні підходи, які дадуть можливість здійснювати оперативний контроль, аналіз та визначати резерви зниження цих витрат;

– здійснити практичну апробацію запропонованих методичних підходів з метою оцінки їх ефективності.

Об’єктом дослідження є процеси формування, розподілу та управління витратами промислових підприємств.

Предметом дослідження є теоретичні, методичні та організаційно-прикладні підходи до удосконалення системи управління витратами машинобудівних підприємств.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дисертаційної роботи є праці вітчизняних і зарубіжних вчених з питань управління витратами, законодавчі та нормативні акти і положення щодо обліку, планування, аналізу і контролю витрат на промислових підприємствах. Дослідження проводились з використанням наступних методів: діалектичного пізнання, порівняння, аналізу, синтезу, теоретичного узагальнення – для вивчення економічних явищ та дослідження теоретичних основ формування і управління витратами; системного підходу, групування, абстрактно-логічного методу – для дослідження методів формування та розподілу витрат, формулювання висновків; економіко-статистичного, системного і порівняльного аналізу – для аналізу техніко-економічних показників діяльності підприємств, структури і динаміки витрат; економіко-математичного моделювання, гармонічного аналізу, формалізації – для розробки моделей оптимізації систем управління, моделей формування і розподілу непрямих витрат; графіч­ного – для наочного представлення матеріалів і результатів дослідження.

Інформаційною базою дослідження були офіційні матеріали Державного комітету статистики України, Головного управління статистики у Хмельницькій області, матеріали фінансової звітності промислових підприємств, монографічна, періодична вітчизняна та зарубіжна наукова література. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)