ВАРТІСНО-ОРІЄНТОВАНЕ СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ В БАНКУ



Название:
ВАРТІСНО-ОРІЄНТОВАНЕ СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ В БАНКУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету, завдання, об’єкт, предмет дослідження, визначено наукову новизну та практичне значення результатів, одержаних автором, наведено дані про апробацію та особистий внесок здобувача.

У першому розділі «Теоретичні засади вартісно-орієнтованого стратегічного планування в банку» узагальнено теоретичні підходи до розуміння сутності вартісно-орієнтованого стратегічного планування в банку, розглянуто моделі оцінки вартості бізнесу та визначено можливості їх використання в механізмі вартісно-орієнтованого стратегічного планування в банку, а також з’ясовано ключові фактори створення вартості банку.

У результаті дослідження наукових джерел та синтезу наукових поглядів встановлено, що вартісно-орієнтоване стратегічне планування в банку слід розглядати як адаптивний процес розробки та корегування стратегії діяльності банку з метою максимізації його вартості в умовах мінливості внутрішнього та зовнішнього середовища.

У роботі аргументовано необхідність проведення оцінки вартості як інструменту, який дозволяє забезпечувати постійний моніторинг дійсних параметрів вартості, здійснювати аналіз розриву між внутрішньою (фундаментальною) та ринковою вартістю, між потенційною та фактично досягнутою вартістю банку.

На основі теоретичного аналізу різних наукових підходів систематизовано інструменти визначення вартості бізнесу та охарактеризовано можливості їх використання в механізмі вартісно-орієнтованого стратегічного планування в банку. Обґрунтовано доцільність проведення додаткових корегувань наявних моделей оцінки вартості бізнесу з метою їх адаптації для ефективного використання в процесі вартісно-орієнтованого стратегічного планування розвитку банку.

У процесі дослідження виявлено і розмежовано фінансові та не фінансові фактори створення вартості банку таким чином: прибутковість (здатність банку генерувати прибуток вищий за витрати на залучення капіталу); масштаб (обсяг операцій в період дії позитивного спреду);          капіталізація; вартість залучення ресурсів; ризики; час; майновий комплекс; нематеріальні активи; регулювання та нагляд з боку держави. Зокрема, автором введено в науковий обіг та розкрито сутність поняття інтелектуального капіталу банку як поєднання людського, організаційно-структурного та клієнтського капіталу, що формує позитивний мультиплікативний ефект щодо створення вартості банку.

У дисертації з’ясовано, що ринкова модель вартості банку в найбільш загальному вигляді може бути представлена таким чином:

                  ,                    (1)

де  – ринкова вартість банку;

 – фактори створення вартості банку.

Автором визначено, що основне завдання вартісно-орієнтованого стратегічного планування полягає в забезпеченні максимізації функції факторів створення вартості банку за умов дотримання першочергових об’єктивних обмежень, зокрема виконання обов’язкових економічних нормативів, встановлених НБУ, та дотримання меж за окремими ризиками банківської діяльності, згідно вимог внутрішньобанківських положень.

Дослідження показало, що в процесі врахування нефінансових факторів генерування вартості в моделі ринкової вартості банку необхідно використовувати відповідні корегувальні коефіцієнти, зважені за ступенем їх впливу.

У другому розділі «Механізм вартісно-орієнтованого стратегічного планування в банку» виявлено особливості оцінки вартості банку в механізмі вартісно-орієнтованого стратегічного планування, розроблено модель поетапного визначення стратегічних альтернатив розвитку банку, встановлено концептуальні засади механізму вартісно-орієнтованого стратегічного планування в банку.

 

З’ясовано, що з точки зору вартісно-орієнтованого стратегічного планування важливим завданням являється якомога правильніше визначення цільових показників вартості банку задля виконання стратегічних планів, а також адекватна оцінка фактично досягнутих її показників.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины