ЕКСПОРТНА ПОЛІТИКА В АКТИВІЗАЦІЇ РОЗВИТКУ ЗЕРНОВОГО РИНКУ ПІВДЕННИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ



Название:
ЕКСПОРТНА ПОЛІТИКА В АКТИВІЗАЦІЇ РОЗВИТКУ ЗЕРНОВОГО РИНКУ ПІВДЕННИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Перехід України до ринкової економіки відкрив широкі можливості для розвитку сільського господарства в цілому і зерновиробництва зокрема. Тому важливим інструментом нової ефективної системи організації та управління розвитку зернового ринку є експортна політика.

Великого значення набуває розробка теоретичних аспектів і методів стратегії регулювання активізації економічного розвитку зернового ринку через експортну політику. Саме від ефективної експортної політики, як важеля державного регулювання, залежить перспективи міжнародної конкурентоспроможності виробництва зерна, яка багато в чому визначає ефективність зовнішньоторговельних операцій, формує умови співпраці вітчизняних та іноземних аграрних підприємств.

Проблемам формування експортної політики в економічному розвитку зернового ринку присвячені наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених, зокрема Варналія З.С., Галушка В.І., Гончаренко І.В., Долішнього М.І., Іноземцева В., Каптуренка М.Г., Костенко Н.В., Маліка М.Й., Мармуль Л.О., Павлової Є.В., Рогача О., Роменської В.М., Саблука П.Т., Ступницького О.І., Топіхи В.І., Червена І.І., Ходикіної І.Ю., Федорищевої А.М., Фомішина С.В., Шебаніна В.С., Шевчук Л.Т., Шелегеди Б.Г. та ін.

Разом з тим вирішення низки наукових проблем, що стосуються формування ефективної експортної політики як інструмента активізації економічного розвитку зернового ринку, потребує подальшого дослідження. Зокрема, це стосується проблем оптимізації зовнішньоекономічних зв’язків, структури та інструментів сучасної експортної політики, механізму її розробки та реалізації, ролі експортної політики в поліпшенні конкурентних переваг на зерновому ринку. Актуальним є визначення складових експортної політики у розвитку зернового ринку та впровадження ефективної моделі експортного регулювання його розвитку.

Дослідження названих проблем є виключно актуальним на сьогоднішньому етапі економічного розвитку як з теоретичної, так і практичної точки зору.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане в рамках науково-дослідної теми, що виконувалась в Львівській комерційній академії «Напрями активізації інвестиційної діяльності у контексті урядової програми «Програми розвитку інвестиційної діяльності на 2002-2010 роки» (номер державної реєстрації 0104U006489). В рамках вказаної теми розроблені пріоритетні напрямки формування експортної політики в активізації розвитку зернового ринку.

Мета і завдання дослідження. Метою даної дисертаційної роботи є удосконалення теоретичних та прикладних аспектів експортної політики регулювання розвитку зернового ринку, економічних та методичних засад соціально-економічного розвитку південних областей України через ринок зерна, формування системи експортного регулювання економіки південних областей України.

Основними завданнями дослідження є наступні:

                    розкриття суті та особливостей експортної політики в активізації розвитку зернового ринку;

                    висвітлення ролі експортного регулювання ринку зерна у системі механізму реалізації зовнішньоторговельної політики;

                    дослідження науково-методичних основ формування експортної політики;

                    дослідження досвіду використання експортної політики у системі регіонального управління ринком зерна південних областей України;

                    аналіз розвитку міжнародного співробітництва регіону на ринку зерна;

                    дослідження динаміки розвитку зернового ринку південних областей України та його особливостей;

                    дослідження проблем та перспектив формування конкурентних переваг аграрних підприємств на ринку зерна;

                    розробка пропозицій щодо впровадження ефективної моделі експортної політики на ринку зерна південних областей України;

Об’єктом дослідження є процес активізації розвитку зернового ринку через експортну політику.

Предметом дослідження є теоретичні, методологічні та прикладні положення щодо формування ефективної експортної політики в активізації розвитку зернового ринку,південних областей України

Методи дослідження, які використані у роботі, базуються на системних загальнотеоретичних і спеціальних економічних підходах до ефективного розвитку зернового ринку в умовах формування системи експортного регулювання економіки України. Теоретичною основою дисертації є фундаментальні положення економічної теорії, досягнення вітчизняної та зарубіжної теорії щодо формування економічних засад розвитку ринку зерна країни в умовах ринкової економіки, теорії та набутий досвід формування концепції експортної політики. У дисертаційній роботі викори­стано загальнонаукові методи пізнання: метод порівняльного аналізу і синтезу (при вивченні товарної структури зовнішньої торгівлі зерном, питомої ваги реалізації сільськогосподарської продукції суб’єктами зернового ринку), метод теоретичного узагальнення (при вивченні передового досвіду інших країн на зерновому ринку), групування і класифікації (при дослідженні структури експорту-імпорту зерна), струк­турний метод (при вивченні структури експорту-імпорту аграрної продукції за регіонами України), метод статистичного аналізу (при визначенні каналів збуту зерна). Інформаційною базою дослідження були праці українських та зарубіжних учених, нормативно-правові акти України, Закони України, Постанови Кабінету Міністрів України, міжнародні угоди, законодавчі та нормативні акти з питань розвитку ринку зерна, документи Європейської Комісії та Ради Європи, статистичні дані Держкомстату України.

Наукова новизна одержаних результатів дисертаційного дослідження полягає у розробці та розвитку теоретико-методологічних та методичних засад концепції експортної політики, спрямованої на забезпечення конкурентних переваг аграрних підприємствна ринку зерна в умовах ринкової економіки та євроінтеграції України. Зокрема, у дисертаційному дослідженні:

Вперше:

              обгрунтовано створення прозорої системи активізації (організації формування та функціонування) ринку зерна за рахунок експортної політики держави;

         Удосконалено:

              концептуальний підхід до розробки механізму зовнішньоторговельної політики аграрних підприємтсв, що базуватиметься на наукових підходах до структурної перебудови зовнішньоекономічних зв’язків України, розвитку експортного потенціалу країни і впровадженні гнучкого механізму регулювання зовнішньоторговельного обміну, підпорядкованого досягненню стратегічних цілей інтеграційного розвитку;

              підхід до визначення існуючих і потенційних конкурентних переваг аграрних підприємств в експортній орієнтації економіки, а також механізм їх реалізації в умовах модернізації вітчизняного виробництва;

              сформовану модель ринку зерна, яка є внутрішньо суперечливою і поєднує в собі протиріччя як експортоорієнтованої, так і імпортозаміщуючої політики держави;

Отримали подальший розвиток:

              модель оцінки ефективності експортної політики аграрних підприємств України на ринку зерна, яка враховує параметри економічної безпеки, розвиток факторів торгівлі, динаміку умов торгівлі, ключові показники ефективності зовнішньоекономічних відносин, рівень сумісності регіональних та глобальних факторів суспільного виробництва на сучасному етапі розвитку міжнародних економічних відносин, особливості економічних інтересів окремих регіональних об’єднань, мононаціональних структур, співтовариств, галузей, корпорацій, підприємств і організацій, а також найсучасніші тенденції глобалізації світової економіки;

              організаційно-економічні положення державного регулювання експорту–імпорту сільськогосподарської продукції та послуг на зерновому ринку з метою інтенсифікації використання конкурентних переваг аграрних підприємств південних областей через впорядкування і оптимізацію митних ставок та формування регіональної консалтингової служби, яка сприятиме підвищенню ефективності митно-тарифного регулювання та прискоренню митних процедур;

              механізм реалізації існуючих та потенційних конкурентних переваг суб’єктів зернового ринку в експортно-орієнтованій економіці.

Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості використання запропонованих в роботі теоретично-методологічних та прикладних результатів при формуванні експортної політики аграрних підприємств і регулюванні зовнішньоекономічної діяльності держави, розробці пріоритетів та програм соціально-економічного розвитку зернового ринку, удосконаленні механізму використання тарифних і нетарифних методів регулювання зернового ринку України.

Результати дисертаційного дослідження, висновки та рекомендації, що містяться в роботі, схвалені та використовуються Державною податковою адміністрацією у Херсонській області (довідка № 1257/10/13-027 від 05.04.2007 р.) та Головним управлінням агропромислового розвитку Херсонської обласної державної адміністрації (довідка № 8-700-5-8-5-135 від  18.03.2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійно виконаною науковою працею. Усі наукові результати, викладені у дисертації, отримані автором особисто. Внесок автора у сумісно написані праці відображено у переліку наукових робіт.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації пройшли апробацію на 4 міжнародних наукових і науково-практичних конференціях: „Регіональна політика в Україні: сучасні форми та методи реалізації” (м. Львів, 27–28 жовтня 2004 р.); „Євроінтеграція та конкурентоспроможність продукції агропромислового комплексу” (м. Київ, 5–6 жовтня 2006 р.); „Динаміка наукових досліджень – 2007” (м. Дніпропетровськ,, 16–31 липня 2007 р.);  „Україна – сільське господарство – СОТ: теорія і практика” (м. Миколаїв, 26–28 вересня 2007 р.).

Публікації. За темою дисертаційного дослідження опубліковано 8 наукових праць, загальним обсягом 4 д.а.. Серед публікацій окремий розділ у колективній монографії, 6 статей у фахових виданнях та 1 тези доповіді на науковій конференції.

Обсяг і структура роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Загальний обсяг дисертації – 189 сторінок, із них 166 сторінок основного тексту. Робота містить 8 таблиць, 15 рисунків і 4 додатки. Список використаних джерел нараховує 151 найменування

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины