ЕКОНОМІЧНІ МЕХАНІЗМИ РОЗВИТКУ ІНТЕГРОВАНИХ ВИРОБНИЧО-ЗБУТОВИХ СТРУКТУР В АГРАРНІЙ СФЕРІ РЕГІОНУ




  • скачать файл:
Название:
ЕКОНОМІЧНІ МЕХАНІЗМИ РОЗВИТКУ ІНТЕГРОВАНИХ ВИРОБНИЧО-ЗБУТОВИХ СТРУКТУР В АГРАРНІЙ СФЕРІ РЕГІОНУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У першому розділі «Теоретико-методичні засади формування механізмів розвитку інтегрованих виробничо-збутових структур в аграрній сфері регіону» досліджено наукові засади розвитку інтеграційних процесів в аграрній сфері, обґрунтовано принципи формування й розвитку інтегрованих структур холдингового типу в агросфері регіону, досліджено економічний механізм як систему забезпечення ефективної діяльності інтегрованих виробництв в агросфері регіону.

В результаті дослідження доведено, що на сучасному етапі для регіональної економіки важливо відновлення перерваних міжгосподарських зв'язків і розвиток інтеграційних процесів у аграрній сфері. На основі узагальнення існуючих положень теорії інтеграції у сучасній аграрній науці з позицій системного підходу запропоноване авторське трактування агропромислової інтеграції як складної системи соціально-економічних відносин у формі асоціативної взаємодії з приводу виробництва, переробки й реалізації продовольчих товарів, що передбачає об'єднання трудових, матеріальних і фінансових ресурсів виробничих, переробних, торговельних і інших організацій з метою підвищення соціально-економічної ефективності інтегрованого формування, що проявляється в результативності використання факторів виробництва.

Дослідження показало, що в аграрній сфері економіки реалізувалися три основних способи нарощування потенціалу великих підприємств (інтеграції): горизонтальна інтеграція, пов'язана зі збільшенням питомої ваги конкретного аграрного підприємства в масштабах галузі; вертикальна інтеграція, заснована на проникненні в суміжні галузі, що перебувають у функціональній залежності по відношенню до основного виробництва; диверсифікованість, що спирається на свідоме вкладення капіталу в цілий ряд функціонально не пов'язаних між собою галузей і виробництв. Найважливішим фактором макроекономічної конкурентоспроможності стає вертикальна інтеграція розширеного відтворення. Мотиви, що є імпульсом для узгодження інтересів учасників інтеграційних процесів структуровано у моделі інтеграції підприємств аграрної галузі на основі вирівнювання економічних інтересів в організаційно-економічних відносинах (рис. 1).

 

Механізм агропромислової інтеграції являє собою систему взаємопов'язаних і взаємодоповнюючих організаційних, економічних, соціальних, правових і науково-методичних засобів впливу на учасників агропромислового виробництва, що забезпечують єдність і спрямованість їх інтересів, цілей і дій на досягнення максимальних або запланованих результатів у спільній діяльності. Окремі види й інструменти засобів впливу на учасників агропромислової інтеграції є окремими (спеціальними) інтеграційними механізмами. 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)