ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПРИВАТНИХ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
Название:
ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПРИВАТНИХ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, визначено стан наукової розробки проблеми фінансового забезпечення діяльності приватних ВНЗ в Україні, сформульовано мету і завдання дослідження, його предмет та об’єкт, визначено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, наведено дані про їх апробацію та особистий внесок здобувача.

У першому розділі - «Теоретичні основи фінансового забезпечення діяльності вищих навчальних закладів» - узагальнено теоретичні підходи до визначення сутності та принципів фінансового забезпечення діяльності вищого навчального закладу, визначено особливості фінансових відносин між суб’єктами ринку освітніх послуг та проаналізовано зарубіжний досвід фінансового забезпечення розвитку вищої освіти.

Сучасна система фінансового забезпечення вищої освіти знаходиться в процесі трансформування, необхідність якого зумовлена як загальносвітовими чинниками (становлення інформаційного суспільства, зростання ролі знань, нові вимоги виробництва до людських інноваційних досягнень), так і реформаційними перетвореннями і тенденціями розвитку ринку освітніх послуг. Тому, одне з основних завдань держави полягає у формуванні розгалуженої, гнучкої моделі фінансового забезпечення системи вищої освіти, яка має передбачати цілий комплекс заходів та інструментів стимулюючого характеру, спрямованих на підтримку конкурентоспроможності окремого вищого навчального закладу та системи вищої освіти загалом.

На основі проведеного узагальнення поглядів вітчизняних та зарубіжних вчених на трактування поняття «фінансове забезпечення» дисертантом визначено категорію «фінансове забезпечення діяльності приватних ВНЗ» як систему цілеспрямованого регулювання процесів формування, розподілу і використання фінансових ресурсів у межах інституціонально визначених принципів фінансових відносин, фінансових методів, фінансових важелів, фінансових норм і нормативів, фінансових стимулів і санкцій, що адаптується до умов ринку освітніх послуг та сприяє підвищенню ефективності його фінансового забезпечення. При цьому зазначено, що фінансове забезпечення вищої освіти реалізується через систему фінансування, яка проявляється в наступних формах: безповоротне фінансування з бюджету; кредитування; самофінансування та залучення фінансових ресурсів юридичних і фізичних осіб. 

У роботі виділено та згруповано основні елементи моделі фінансового забезпечення приватного ВНЗ як підприємства за ознаками: алгоритм реалізації (методи, важелі, фінансові стимули, фінансові санкції) та вид забезпечення механізму (нормативно-правове забезпечення, джерела фінансового забезпечення). Це дало змогу визначити пріоритети та оптимізувати використання фінансових ресурсів приватними навчальними закладами в умовах посилення конкуренції на ринку освітніх послуг.

У ході дослідження визначено, що джерела фінансового забезпечення закладів вищої освіти залежать, насамперед, від форми власності вищого навчального закладу. Фінансування вищих навчальних закладів державної і комунальної форми власності здійснюється за рахунок коштів державного і місцевого бюджетів, а фінансове забезпечення вищих навчальних закладів приватної форми власності здійснюється їх власником та за рахунок додаткових джерел фінансових ресурсів (рис. 1).

 

Виявлено наявність перспектив у збільшенні обсягів фінансових ресурсів приватних ВНЗ у частині розширення надання послуг неосвітнього характеру та здійснення науково-дослідної роботи на договірних засадах.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)