ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ БЮДЖЕТІВ РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ



Название:
ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ БЮДЖЕТІВ РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету, завдання, об’єкт і предмет дослідження, розкрито наукову новизну і практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі «Теоретико-методичні засади формування та використання бюджету розвитку» розкрито економічний зміст бюджету розвитку та визначено особливості його формування як інструменту соціально-економічного розвитку територіальної громади. Узагальнено та систематизовано досвід зарубіжних країн щодо формування і використання бюджету розвитку, визначено можливості його врахування у практиці нашої країни.

На основі узагальнення теоретичних поглядів на сутність поняття «бюджет розвитку» встановлено, що він є складовою місцевих бюджетів, його кошти використовуються на реалізацію інвестиційної політики органів місцевого самоврядування, яка спрямована на розширене відтворення, зміцнення матеріально-фінансової бази таких органів, зменшення вартості та підвищення якості суспільних послуг, які надаються. З урахуванням специфіки застосування цього поняття у фінансовій науці обґрунтовано, що бюджет розвитку – це фінансовий інструмент соціально-економічного розвитку територіальної громади.

Проведене дослідження засвідчило, що однією з передумов виокремлення бюджету розвитку в складі місцевого бюджету є законодавчо закріплений перелік надходжень, що зараховуються до бюджету розвитку територіальної громади (як закріплені так і власні доходи). Закріплення в бюджеті розвитку власних джерел доходів місцевого бюджету обмежує право ініціативу органів місцевого самоврядування самостійного розпорядження власними фінансовими ресурсами, що суперечить положенням Європейської хартії про місцеве самоврядування. Прийняття рішення про створення (виділення) бюджету розвитку або іншої складової капітального призначення у місцевому бюджеті знаходиться виключно у компетенції місцевого самоврядування. Розкриття сутності бюджету розвитку дозволило встановити, що кошти бюджетів розвитку спрямовуються як на власні так і на делеговані повноваження органів місцевого самоврядування з метою забезпечення соціально-економічного розвитку територій.

Використання бюджету розвитку як фінансового інструмента соціально –економічного розвитку територіальної громади забезпечується відповідним механізмом формування та використання такого бюджету, структура якого представлена на рис. 1. Взаємопов’язані складові даного механізму утворюють цілісну систему формування та використання бюджету розвитку, яка дає можливість забезпечувати: стабільні джерела для безперервного фінансування інвестиційних програм (проектів) з метою реалізації довгострокової стратегії соціально-економічного розвитку, відбір та виконання програм з урахуванням пріоритетності розвитку галузей, контроль за ефективним та цільовим використанням коштів бюджетів розвитку.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины