ОПТИМІЗАЦІЯ ФІНАНСОВОЇ АРХІТЕКТУРИ ЗБИТКОВИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ




  • скачать файл:
Название:
ОПТИМІЗАЦІЯ ФІНАНСОВОЇ АРХІТЕКТУРИ ЗБИТКОВИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі „Теоретичні засади процесу оптимізації фінансової архітектури підприємства” розкрито особливості формування фінансової архітектури підприємства у контексті життєвого циклу організації, визначені критерії оптимізації фінансової архітектури суб’єкта господарювання.  Розглянуто роль і місце механізму оптимізації фінансової архітектури в системі управління фінансами збиткових підприємств.

Осмислення теоретичних надбань фінансової науки дозволили визначити значення фінансової архітектури підприємства як в системі антикризового управління фінансами суб'єктів господарювання, так і загалом у фінансовій системі країни.

Компонентами фінансової архітектури підприємства, що визначають особливості кругообігу його фінансових ресурсів та слугують інструментами впливу на фінансовий стан господарюючого суб’єкта, є організаційно-правова форма господарювання, структура власності, структура капіталу та система корпоративного управління.

На основі опрацювання теоретичних концепцій щодо визначення стадій життєвого циклу підприємства обґрунтовано, що фінансова архітектура підприємства в залежності від стадії життєвого циклу організації трансформується у відповідності до потреб бізнесу, фінансових цілей на певній стадії та забезпечує оптимальні умови здійснення господарської діяльності.

Встановлено, що у процесі свого розвитку підприємство закономірно не уникає кризових явищ, ймовірність виникнення яких підвищується у перехідні періоди між стадіями життєвого циклу. Найбільш дестабілізуючий вплив на діяльність суб’єкта господарювання чинить фінансова криза, яка характеризується розбалансуванням фінансової діяльності підприємства та виявляється в порушенні фінансової рівноваги. Узагальнення доробок науковців щодо класифікації видів фінансової кризи підприємства та власні розробки дозволили надати класифікацію конкретних типів  фінансової кризи, з якими підприємство стикається на кожній окремій стадії життєвого циклу, а саме: криза платоспроможності, ліквідності, ділової активності, фінансової стійкості, фінансової стабільності, прибутковості.

Виходячи з аналізу змісту категорій «фінансова архітектура підприємства», «реструктуризація» і «оптимізація», з’ясовано що процес оптимізації фінансової архітектури підприємства являє собою сукупність послідовних управлінських дій щодо організаційно-фінансової реструктуризації підприємства на основі удосконалення компонентів фінансової архітектури підприємства за визначеними критеріями.

Як засвідчує проведений аналіз, оптимізація організаційно-правової форми підприємства вимагає від власників та менеджменту компанії зваженого вибору критерію оптимізації форми організації з урахуванням стадії життєвого циклу та об’єктивно існуючих нормативно-правових і фінансово-економічних обмежень щодо здійснення підприємницької діяльності. Основний зміст оптимізації структури власності полягає у зміні як складу власників (акціонерів, учасників), так і структури володіння власністю (ступеню концентрації капіталу) з метою забезпечення ефективного функціонування господарюючого суб’єкта.

 

В свою чергу оптимізація структури капіталу підприємства полягає у визначенні оптимальних пропорцій використання власного і позикового капіталу на основі обраного критерію оптимізації джерел фінансування із врахуванням чинників, що забезпечують найбільш ефективне використання капіталу в певних умовах (стадія життєвого циклу, економічна кон’юнктура, галузева належність підприємства, рівень концентрації власного капіталу тощо). Визначено, що проблема оптимізації структури капіталу певним чином вирішується за допомогою побудови ефективної системи корпоративного управління, яка, окрім інших переваг, забезпечує підприємство додатковими можливостями щодо залучення капіталу та зниження його вартості. Це досягається  внаслідок підвищення довіри з боку потенційних інвесторів до підприємств з чітко відрегульованою системою корпоративних відносин, що позитивно впливає на їх капіталізацію. Підвищення якості корпоративного управління виступає необхідною умовою оптимізації фінансової архітектури підприємства у контексті реалізації його цільової функції.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)