ВПЛИВ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ГОСПОДАРСТВА РЕГІОНУ




  • скачать файл:
Название:
ВПЛИВ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ГОСПОДАРСТВА РЕГІОНУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі «Теоретичні основи дослідження впливу інформаційних технологій на територіальну організацію господарства регіону» з’ясовано сутність впливу інформаційних технологій на територіальну організацію господарства регіону та його соціально-економічний вимір; окреслено трансформацію ТО господарства регіону в контексті теорії інформаційного суспільства; висвітлено методику дослідження впливу ІТ на територіальну організацію господарства регіону.

На різних етапах розвитку суспільства зафіксовано особливості технологічного впливу на територіальну організацію господарства (табл. 1). У роботі встановлено, що розвиток інформаційних технологій виступає об’єктивним процесом та каталізатором змін суспільного розвитку регіонів. Виявлено особливі ознаки впливу інформативних технологій на територіальну організацію в сучасних умовах постіндустріального суспільного розвитку: динамічність оновлення інформації; розвиток ЗМІ, у тому числі соціальних медіа; загальна доступність до інформації; зростання обсягів даних та урізноманітнення баз даних; розвиток інформаційних мереж; зростання обсягів та різноманітності форматів нових цифрових джерел та способів обробки інформації; поява нових засобів, каналів та пристроїв комунікації; розвиток інформаційних технологій вирішення завдань ситуаційного управління та розповсюдження інформаційних систем підтримки прийняття управлінських рішень; створення глобальних і регіональних мереж обміну інформацією, зміна місця та значення глобальної мережі Інтернет у соціальних, економічних, політичних та організаційних процесах, що безпосередньо впливають на параметри розвитку територій.

Визначено, що науково-технічний прогрес (НТП), інформаційні технології, економіка знань стають активними і визначальними чинниками впливу на територіальну організацію господарства. Відбувається міжгалузева зміна пріоритетів, яка особливо помітна на національному рівні. У роботі зазначено, що попри існування традиційних форм територіальної організації, яскраво виражених у вигляді економічних центрів і вузлів із сформованою спеціалізацією, а також інтегральних виробничих зон, у регіонах на сучасному етапі з’являються новітні форми територіальної організації господарства: нові агропромислові пункти, логістичні центри та парки, торгово-розважальні зони, рітейл-парки, сільськогосподарські, будівельні, виробничі, послугові та туристичні кластери. Новітність зазначених форм визначається активним використанням інформаційних технологій, які формують комунікаційну інфраструктуру, унікальну для кожного територіального утворення.

Встановлено, що на сучасному етапі за виробництвом інформаційного продукту визнається пріоритет порівняно з виробництвом матеріальних цінностей. Відповідно до концепції гнучкої територіальної організації суспільства господарство регіону сьогодні повинне розвиватися на основі узгодження чинників зовнішнього середовища та внутрішніх можливостей території, актуалізуючи значення засадничих принципів територіальної організації господарства (ресурсної та логістичної доступності; вирівнювання; комплексності та раціональності; екологічності, рівномірного розвитку; міжнародного партнерства та співпраці, максимального врахування досягнень НТП), та формуючи сучасні принципи: використання переваг території ідентифікованих за допомогою доступних та відкритих систем інформаційного забезпечення; формування пріоритетів розвитку територій, що передбачають цифрові способи обробки інформації; залучення додаткових ресурсів для території через розвиток засобів масових комунікацій, інформаційних мереж, засобів телекомунікації та Інтернету; гнучке регулювання кінцевих результатів та напрямків і механізмів розвитку території на основі динамічного оновлення інформаційних ресурсів.

 

У роботі наголошено, що у світлі теорії інформаційного суспільства територіальних організацій господарства та принципи геопросторової організації обласних систем розселення видозмінюються через асиметричний розвиток інформаційного забезпечення районної господарської системи та районної системи розселення. У Чернівецькій області міста є опорним каркасом території радіально-кільцевої форми, реалізуючи принцип функціональної двоїстості ядер систем розселення – ядра систем вищого ієрархічного рівня виконують функції ядер систем розселення нижчого ієрархічного рівня і навпаки. 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)