ФІНАНСОВИЙ МЕХАНІЗМ ФУНКЦІОНУВАННЯ КЛАСТЕРІВ ПІДПРИЄМСТВ РИБНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ



Название:
ФІНАНСОВИЙ МЕХАНІЗМ ФУНКЦІОНУВАННЯ КЛАСТЕРІВ ПІДПРИЄМСТВ РИБНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У першому розділі Теоретичні основи функціонування кластерів підприємств рибної галузі розглянуто еволюцію наукової думки у  трактуванні впливу кластерних формувань на економічний розвиток; досліджено сутність кластерних організацій; вивчено методичні підходи до побудови ефективного фінансового  механізму внутрішньої взаємодії всередині кластера.

Результати аналізу еволюції теорій формування кластерів дозволили обґрунтувати класифікацію кластерів за наступними ознаками: 1) залежно від стадії розвитку (латентні; «бажані»;  потенційні; об’єднання, що мають за мету займатися інвестиційною діяльністю;  зі стрімким рівнем фінансового  зростання; зі стабільним рівнем розвитку; зрілі; 2) за потенціалом розвитку (кластери, що діють на місцевих ринках; кластери транснаціональних компаній); 3)  за структурою побудови та характером кластероутворюючих зв'язків (за вектором зв’язків; за силою зв’язків; за ієрархічною структурою; за рівнем впровадження інновацій; за характером інфраструктурної основи, на якій створюється кластер; за характером взаємовідносин з державою). Даний аналіз дозволяє з’ясувати сутність явищ стосовно об’єднань господарюючих суб’єктів, а класифікація -  передбачати форми об’єднань за потреби зміни утворень у перспективі. Кластери, які нині існують, з’явилися відносно недавно. Високий рівень конкуренції,  перманентні фінансові кризові явища спонукали підприємства до формування в такі об’єднання.

Доведено, що кластер є чимось середнім між ринком і фірмою. Підприємства у структурі кластера взаємопов’язані спільними економічними інтересами (підвищення ефективності діяльності завдяки синергії, яка виникає всередині кластера), в ньому зменшується рівень ентропії, яка супроводжує процес обміну на ринку,  звідси, зменшуються транзакційні витрати. Внутрішньокластерні витрати з координації діяльності нижче витрат на ринку, оскільки в масштабах кластера значно легше застосовувати правила управління контрактними відносинами та окреслювати ефективний фінансовий механізм його функціонування. Також в результаті того, що у кластері відсутні структури статусів, а, звідси,  відсутня адміністративна ієрархія і постійне формальне керівництво –це дозволяє уникати організаційних витрат.

Доведено, що виробничий кластер – це  інститут, якій дає змогу знайти компроміс між транзакційними витратами ринку та організаційними, які існують усередині фірми, і на основі цього побудувати ефективний фінансовий механізм його функціонування. Уточнення даної фінансової категорії   відповідатиме науковому підходу до  формування об’єднань підприємств у кластери і сприятиме поліпшенню здійснення процесу планування утворення альянсів господарюючих суб’єктів з метою стійкого розвитку підприємств, що потребують фінансової підтримки та моніторингу 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины