НАУКОВО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЕКОНОМІКИ НА РІВНІ РЕГІОНУ




  • скачать файл:
Название:
НАУКОВО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЕКОНОМІКИ НА РІВНІ РЕГІОНУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У першому розділі «Наукові  основи управління аграрним сектором економіки регіону в ринкових умовах господарювання»  досліджено аграрний сектор економіки як складний багатокомпонентний об’єкт управління, що динамічно змінюється під впливом факторів внутрішнього та зовнішнього середовища; розроблено наукові положення щодо управління цим сектором економіки регіону в ринкових умовах;  досліджено світовий та вітчизняний досвід державного управління аграрним сектором.

Досліджено, що аграрний сектор економіки являє собою відносно відокремлену самовідтворювальну функціонально спрямовану динамічну систему економічних відносин; його структуру та специфіку розвитку визначають галузеві та регіональні підсистеми. Визначено набір основних властивостей досліджуваної системи (цілісність, емерджентність, просторова та часова визначеність, динамічність, функціональна керованість, причинність, невизначеність результатів функціонування, висока ймовірність ризиків, здатність до адаптації), що розкривають особливості управління нею. Встановлено, що діяльність аграрного сектора знаходиться під впливом сукупності випадкових факторів, що призводить до необхідності приймати управлінські рішення в умовах ризику та невизначеності.

Складні процеси формування конкурентних відносин в аграрній сфері та недосконалість механізму державного і регіонального управління призвели до суттєвого зниження ефективності діяльності сільського господарства. За багатьма показниками виробництва сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів рівень 1990 р. не досягнутий, хоча природний потенціал регіонів України дає можливість значно збільшити врожайність основних сільськогосподарських культур та відповідно виробництво продуктів харчування.

Обґрунтовано, що підвищення ефективності процесу управління аграрним сектором економіки на рівні регіону вимагає застосування системного підходу, методів економіко-математичного моделювання та прогнозування соціально-економічних процесів. Це дає змогу виявити та кількісно оцінити основні фактори, які впливають на виробництво сільськогосподарської продукції, а також ефекти емерджентності, здійснити коротко-, середньо- та довгострокове комплексне прогнозування та стратегічне планування розвитку аграрного сектора економіки регіону.

Вдосконалено концептуальний підхід щодо формування механізму управління аграрним сектором економіки регіону, що включає місію; внутрішні цілі, принципи управління, визначає об’єкт та суб’єкт управління, основні фактори, які впливають на розвиток аграрного сектору, науково обґрунтовані методи управління (рис. 1). Множина принципів ефективного управління аграрним сектором регіону доповнена принципами, що визначають системний підхід до розв’язання проблеми: принцип узгодження локальних критеріїв діяльності підсистем аграрного сектора, за яким здійснено інтегральне оцінювання розвитку аграрного сектора, та принцип розбиття основної задачі управління на ряд підпорядкованих задач, згідно з яким розроблено методичні рекомендації щодо  економіко-математичного моделювання та прогнозування його розвитку.

Досліджено вітчизняний досвід управління аграрним сектором економіки на загальнодержавному та регіональному рівнях та відповідний досвід провідних країн світу. Доведено доцільність програмно-цільового управління розвитком  аграрної сфери на державному рівні, де пріоритетними мають бути такі засоби державного регулювання: фінансово-кредитна підтримка суб’єктів господарювання; пільгове кредитування; дотації та субсидії; регулювання експортно-імпортних операцій та ін. На регіональному рівні особливої важливості набувають розроблення та впровадження цільових програм координації науково-дослідницької діяльності, міжгалузевих та міжрегіональних зв’язків, розвитку окремих галузей спеціалізації сільського господарства; підтримки інформаційної інфраструктури аграрного сектора економіки. Такий підхід вимагає поліпшення науково-методичного забезпечення управління розвитком аграрного сектора.

У другому розділі «Методичне та інформаційно-аналітичне забезпечення управління аграрним сектором економіки регіону» вдосконалено методичні підходи щодо інтегрального оцінювання його розвитку, запропоновано методичний підхід до індикативного планування стратегічного розвитку регіонального аграрного сектора в системі забезпечення ефективного регіонального менеджменту.

З метою створення системи інформаційно-аналітичного забезпечення управління розвитком агарного сектора регіону здійснено класифікацію показників оцінювання його діяльності за різними ознаками (місцем у причинній залежності, роллю в процесі прийняття рішень, економічним змістом, інтегрованістю, роллю в управлінні, способом та рівнем визначення), що створює можливість раціональної організації інформації та ефективного використання інформаційних технологій у системі підтримки прийняття управлінських рішень.

Доведено, що показники діяльності регіонального аграрного сектора доцільно розглядати в складі динамічної інформаційної структури, яка відображає наявність та кількісні параметри зв’язків між ними й оцінює синергетичний ефект від їх взаємодії.

З метою інформаційного забезпечення управління аграрним сектором на рівні регіону та оцінювання його функціональних підсистем розроблена збалансована система показників діяльності регіонального аграрного сектора

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)