ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРСПЕКТИВ РЕАЛІЗАЦІЇ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНУ (на прикладі Луганської області)




  • скачать файл:
Название:
ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРСПЕКТИВ РЕАЛІЗАЦІЇ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНУ (на прикладі Луганської області)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

            Розділ 1.Основний зміст дисертації

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету, завдання, визначено предмет, об’єкт та методи дослідження, показано наукову новизну, теоретичну та практичну значимість роботи.

Розділ 1. Теоретичні основи дослідження проблем реалізації експортного потенціалу регіону. У розділі уточнено сутність та призначення експортного потенціалу регіону, окреслено теоретичні моделі визначення експортного потенціалу регіону, обґрунтовано умови формування та реалізації експортного потенціалу регіону.

У результаті теоретичного узагальнення наукових положень щодо соціально-економічного змісту категорії «експортний потенціал регіону» встановлено, що його використання визначається траєкторією кількісного та якісного зростання зовнішньої торгівлі у перспективі, масштабами й ефективністю участі України та її регіонів у світовій економіці. Систематизовано існуючі підходи до аналізу поняття «експортний потенціал регіону». Визначено доцільність розгляду експортного потенціалу регіону як в якісному, так і у кількісному аспектах. Якісний аспект експортного потенціалу регіону дає змогу визначити ступінь впливу експорту на його розвиток. Кількісний аспект експортного потенціалу регіону характеризує кількість наявних галузевих структур, що мають доступ до зовнішніх ринків товарів та послуг. Проведене узагальнення теоретичних поглядів щодо тлумачення даного поняття надало можливість виявити багатоаспектність спрямованості функцій експортного потенціалу регіону (рис. 1).

Узагальнено теоретичні положення щодо визначення експортного потенціалу регіону на основі систематизації різних підходів до регіонального економічного розвитку. Систематизовано теорії регіонального розвитку, що дозволило класифікувати їх ґрунтуючись на наступному положенні: регіональний експорт є рушійною силою розвитку соціально-економічної системи розвитку регіону. Кожна з цих теорій формує загальні і окремі аспекти розвитку регіонів за рахунок розширення експортного потенціалу і вдосконалення його структури.

Для дослідження експортного потенціалу регіону використано результати аналізу змістовної структури експортних зв’язків і виділення в них структуроутворюючих потоків, а також внутрішню організацію системи експортної діяльності у регіоні. Встановлено, що метою участі регіону в системі міжнародних економічних відносин стає нарощування його експортного потенціалу, завдяки ефективному використанню у світовому масштабі сукупності внутрішніх чинників виробничих потужностей і конкурентоспроможності регіону, що означає розширення присутності регіональних економічних суб'єктів на світових ринках товарів, послуг, інвестицій.

З метою визначення перспектив реалізації експортного потенціалу регіону запропоновано класифікацію зовнішніх і внутрішніх факторів впливу на його формування. До складу зовнішніх факторів віднесено глобальні і національні, а до внутрішніх – регіональні і мікроекономічні.

 

Представлені фактори чинять прямий вплив на динаміку реалізації експортного потенціалу регіону, його соціально-економічний розвиток, економічну ефективність експорту. Деталізовано фактори негативного впливу на реалізацію експортного потенціалу регіону, які значно стримують темпи його зростання. Узагальнено умови, які характеризують середовище формування і реалізації експортного потенціалу регіону. 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)