ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ НЕДЕРЖАВНИХ ПЕНСІЙНИХ ФОНДІВ В УКРАЇНІ



Название:
ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ НЕДЕРЖАВНИХ ПЕНСІЙНИХ ФОНДІВ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі розкривається актуальність теми дисертаційного дослідження, його мета і завдання, визначені об’єкт, предмет і методи дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі – «Теоретичні засади діяльності недержавних пенсійних фондів в ринковій економіці» – здійснено розмежування понять «недержавне пенсійне забезпечення» та «недержавне пенсійне страхування», уточнено значення поняття «недержавне пенсійне страхування», розроблена типологія пенсійних систем на основі удосконалення їх класифікаційних ознак, визначено місце і роль недержавних пенсійних фондів у системі соціального страхування громадян та надано критичний огляд еволюції пенсійного забезпечення на основі вивчення його зарубіжного та вітчизняного досвіду.

Аналіз взаємозв’язку між суспільно-економічними формаціями та системами соціального захисту дозволив простежити еволюцію форм пенсійного забезпечення від соціальної допомоги у межах сім’ї до сучасних багаторівневих солідарно-накопичувальних пенсійних систем на загальнодержавному рівні та виявити ступінь його впливу на соціально-економічний розвиток, демографічне та політичне становище країни. Співставлення переваг і недоліків солідарного та накопичувального, а також поєднання добровільного та обов’язкового принципів у пенсійному забезпеченні привело до визнання багаторівневих систем найбільш стабільними та ефективними, а також ускладнило термінологічне питання.

Сучасні пенсійні системи відображають більшою мірою страхові принципи, однак пенсійне забезпечення включає в себе як виплату трудових, так і соціальних пенсій. Тому функціонування недержавних пенсійних фондів більше відповідає термінові «недержавне пенсійне страхування». Оскільки додаткове соціальне страхування може бути і обов’язковим, доцільне використання терміна «недержавне пенсійне забезпечення» як більш широкого по відношенню до «недержавного пенсійного страхування».

З огляду на вищенаведене, пенсійне забезпечення можна розділити на декілька складових частин (табл. 1):

1) пенсійне забезпечення у межах державного соціального захисту населення;

2) пенсійне забезпечення на страхових засадах, що складається з:

- пенсійного страхування (розподільчий рівень пенсійної системи);

 

- недержавного пенсійного забезпечення (накопичувальний рівень), що, в свою чергу, включає недержавне пенсійне страхування (суто добровільний накопичувальний рівень).

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины