МОТИВАЦІЯ ПРАЦІ ПЕРСОНАЛУ МАЛИХ ТА СЕРЕДНІХ ПРИЛАДОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ В КОНТЕКСТІ ЗНИЖЕННЯ РІВНЯ ТІНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ




  • скачать файл:
Название:
МОТИВАЦІЯ ПРАЦІ ПЕРСОНАЛУ МАЛИХ ТА СЕРЕДНІХ ПРИЛАДОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ В КОНТЕКСТІ ЗНИЖЕННЯ РІВНЯ ТІНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, визначено мету й завдання дослідження, його об’єкт і предмет, наукову новизну та практичне значення роботи, відображено апробацію результатів.

У першому розділі роботи – «Теоретичні засади мотивації праці в економічній діяльності» досліджено еволюцію наукових поглядів на генезис теорій мотивацій ефективності трудової діяльності; визначено місце категорії “мотивація праці” в системі економічних категорій і понять, проаналізовано її місце в причинно-наслідковій ланцюжковій системі: „потреби – цінності – мотиви – цілі – дії”; проаналізовано правові та інституційні основи регулювання трудової діяльності малих та середніх підприємств в умовах детінізації економічної сфери.

Теорія мотивацій як кожна наука має відповідний еволюційний період розвитку, що пов’язано зі зміною сутності наукових поглядів, які відповідали певним етапам соціально-економічних трансформацій у суспільстві. Ретроспективний аналіз формування наукових поглядів на мотивацію показує, що їх еволюція відбувалася в тісному діалектичному взаємозв'язку з розвитком суспільного виробництва, підвищенням якості робочої сили, поліпшенням добробуту людей. Той чи інший напрямок, глибина дослідження проблем мотивації об'єктивно зумовлювалися визріванням відповідних матеріальних передумов у суспільстві. До середини ХХ ст. в психології мотивації виділилися і досі продовжують розвиватися відносно самостійні близько 10 теорій. Інтеграція всіх теорій з глибоким аналізом і виокремлення всього того позитивного, що в них міститься, надає можливість здійснити детермінацію людської поведінки, але таке зближення серйозно утруднюється через неузгодженість вихідних позицій, різниці в методах досліджень, термінології і через нестачу твердо встановлених фактів про мотивацію поведінки людини. Розвиток суспільного виробництва довів, що у мотиваційній теорії необхідно переходити від масовості до індивідуальності, розглядаючи людину як основний фактор результативності та ефективності діяльності підприємства враховуючи індивідуальність її поведінки.

Останнім часом, в економічній науці панують три основні теорії, пов’язані з мотивацією праці: процесуальні, змістовні та поведінкові. До останніх відносяться теорії “Х” та “Y” Мак Грегора, та теорію “Z” Оучі. Створення комплексної системи взаємопов’язаних стимулів на підставі використання зазначених теорій дозволить сформувати ефективну систему впливу, яка дозволить заохочувати до праці працівників обох характерних для малих та середніх підприємств поведінкових типів: для власників / керівників (поведінка яких описується теорією “Y”) система мотивації повинна базуватися на використанні вагомих важелів реалізації стратегічних планів, можливості реалізації перспективних планів; для найманих працівників (поведінка яких описується теорією “Х”) система мотивації повинна базуватися на виконанні поточних завдань. І тільки для венчурних малих підприємств, діяльність яких пов’язана зі створенням нових ідей та великим ризиком від їх впровадженням, мотивація більшості працівників повинна базуватися на використанні колективних форм та методів заохочення і стимулювання інноваційної праці (теорія “Z”), що дозволить досягти комплексних позитивних управлінських результатів.

Мотивація праці є процесом формування основних мотивів трудової діяльності, які мають на своїй підставі психологічні, соціальні й економічні чинники, що в результаті спонукає людину до відповідних варіантів реакцій і пояснює причинно-наслідковий зв’язок мотивами та результатами праці, особливості та результативність трудової поведінки працівників. Мотивація трудової діяльності базується на визначенні потреб, інтересів, стимулів та мотивів, що відбивається в наступній причинно-наслідковій ланцюжковій системі: „потреби – цінності – мотиви – цілі – дії” – це пояснює взаємозв’язок мотивів и потреб для з’ясування ціннісно-споживчого характеру цілей працівників і результативність впливу на їх трудову діяльність (рис.1).

Сутність поняття «мотивація праці» полягає в представленні його як процесу формування і активізації відповідних мотивів у працівників з точки зору біполярного підходу: екстраверсія якого втілюється в співвідношення ієрархічних систем внутрішніх спонук до трудової діяльності, інтроверсія – в сінергетичному поєднанні методів, засобів цілеспрямованого менеджменту з метою найбільш ефективного досягнення цілей підприємств.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)