ЕФЕКТИВНІСТЬ ПОСТАЧАЛЬНИЦЬКО-ЗБУТОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ



Название:
ЕФЕКТИВНІСТЬ ПОСТАЧАЛЬНИЦЬКО-ЗБУТОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Орієнтація розвитку економіки України на інте­грацію у світове співтовариство та широкомасштабне впровадження ринкових відносин вимагають радикальних структурних змін в економічному потенціалі суб’єктів господарювання та адекватної політики підвищення ефективності їх господарської діяльності. Удосконалення управління матеріальними, фінан­совими та інформаційними потоками містить значний потенціал росту ефектив­ності діяльності підприємств внаслідок застосування нових прогресивних мето­дів і підходів.

Необхідність адекватного реагування управлінських процесів на зміну умов функці­онування та підвищення ефективності постачальницько-збутових заходів зумовлює постійну зацікавленість вітчизняних товаровиробників до процесів матеріального постачання вироб­ництва та збуту виготовленої про­дукції як важливих функціональних складових діяльності підприємства. Зважаючи на те, що від ефективної організації постачання та збуту залежить виробнича програма підприємства і результати його господарської діяльності, можна конста­тувати надзвичайну актуальність ґрунтовного дослідження цих процесів. Ця проблематика знайшла відображення в працях багатьох вітчи­зняних і зарубіжних науковців: Є.С.Бар­вінської, П.С.Березівського, О.Гад­жинського (Польща), Ф.В.Горбоноса, Т.Г.Дудара, Ю.Ф.Єлі­зарова (РФ), В.В.Зі­новчука, А.Г.Кальченка, О.І.Карого, Ф.Котлера (США), Дж.Коула (США), О.П.Крайник, В.В.Липчука, Ю.В.Огерчука, М.К.Пархомця, Н.В.Поліщук, С.І.Поперечного, Х-К.Пфоля (ФРН), П.Т.Саблука, І.В.Сороки, Г.В.Черевка, В.С.Шебаніна та ін.

Водночас у дослідженнях проблем організації постачальницько-збутової діяльності українських сільськогосподарських підприємств на засадах ме­неджменту та маркетингу недостатньо уваги приділяється відповідності орга­нізаційних структур управління стратегічним цілям організації, відсутня адаптована до українських умов методика управління процесами матеріально-технічного постачання та збуту готової продукції та методика обліку витрат на ці види діяльності. Інформація про управління та форми організації пос­тачальницько-збутової діяльності потрібна також для формування політики матеріально-технічного забезпечення виробництва й збутової політики як складових маркетингової діяльності підприємства. Трансформація економічних процесів в Україні спричинила об’єктивну потребу в подальшій розробці теоретичних і методико-прикладних засад удосконалення організації поста­чальницько-збутової діяльності та управління постачальницько-збутовими вит­ратами з метою координації та контролю логістичних витрат підприємства, оцінки рівня їхнього впливу на показники діяльності підприємства в розрізі якісних і кількісних параметрів, а також своєчасного й адекватного кори­гування їх обсягу.

Актуальність окреслених проблем організації постачальницько-збутової діяльності сільськогосподарських підприємств та необхідність розширення діапазону наукового дослідження в цій сфері управління підприємством стали підставою для вибору теми дисертаційного дослідження, визначили мету, завдання дослідження та очікувані практичні результати.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослід­ження автора відповідають науковій тематиці комплексного плану науково-дослідних робіт Львівського державного аграрного університету і пов’язані з тематикою економічного факультету ЛДАУ на 2001-2005 рр. «Обґрунтування аграрної політики, спрямованої на ринкову трансформацію економіки АПК» (номер державної реєстрації 0100U002332) та тематикою на 2006-2010 рр. «Розробка організаційно-економічного механізму підвищення соціально-еконо­мічної ефективності функціонування агропромислового комплексу Західного регіону України» (номер державної реєстрації 0106U002073).

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає в розробленні теоретичних і прикладних рекомендацій з удосконалення процесів організації матеріально-технічного постачання та збуту готової продукції в сільськогосподарських підприємствах для підвищення ефективності такої ді­яльності та покращання реагування менеджменту на зміни зовнішнього і внутрішнього середовища.

Для досягнення цієї мети були узгоджені й виконані такі завдання:

  • визначити місце матеріально-технічного постачання та збуту в системі господарської діяльності підприємства, зв’язок постачання та збуту з іншими економічними процесами;

  • розробити методику розрахунку ефективності постачальницько-збу­тових витрат підприємства;

  • узагальнити та структурувати сукупність показників для контролю логістичних процесів з метою застосування їх в управлінні системою поста­чання та збуту на підприємстві, розробити методичні рекомендації щодо практичного застосування обліку постачальницько-збутових витрат із враху­ванням специфіки функціонування вітчизняних сільськогосподарських підпри­ємств;

  • здійснити оцінку стану матеріально-технічної бази сільськогоспо­дарських підприємств і тенденцій у матеріально-технічному постачанні, дос­лідити діяльність підприємств стосовно реалізації виготовленої продукції, а також визначити вплив останніх на кінцеві фінансові результати;

  • розробити теоретико-методичні положення щодо адаптації економіко-математичних моделей до потреб управління витратами постачання та збуту на підприємстві з метою оптимізації логістичних процесів та окремих логістичних операцій.

Об’єктом дослідження є процеси організації матеріально-технічного пос­тачання та збуту виготовленої продукції сільськогосподарських підприємств у ринкових умовах господарювання.

Предметом дослідження є теоретичні і методичні питання оптимізації управління матеріальними потоками у сфері постачання та збуту.

Теоретичною та методологічною основою проведеного дослідження ста­ли сучасні теорії ринкової економіки, менеджменту, маркетингу та логістики, наукові концепції і теоретичні розробки вітчизняних і зарубіжних учених. Для виконання поставлених завдань застосовувалися такі методи досліджень: структурно-логічний та категоріальний аналіз – для уточнення та впоряд­кування термінології в понятійному апараті постачальницько-збутової діяль­ності; системний та статистичний аналіз – для оцінки стану й перспектив роз­витку процесів постачання та збуту у сільськогосподарських підприємствах; економіко-математичне моделювання – для конструювання показників контро­лю постачальницько-збутових витрат і розробки економіко-математичної мо­делі оптимізації логістичних витрат; функціонально-вартісний аналіз та методи розрахунку економічної ефективності – для оцінки впливу процесів постачання та збуту на фінансовий стан підприємств; метод графічної візу­алізації.

Інформаційно-аналітичне забезпечення роботи здійснювалось на основі використання законодавчих актів України, матеріалів державних статистичних

органів України, практичної діяльності низки сільськогосподарських підпри­ємств Львівської області, наукових джерел, періодики та матеріалів, зібраних автором у процесі спеціально організованих спостережень та мережі Inte
et
.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна дос­лід­ження полягає в поглибленні існуючих і розробці нових теоретичних і прак­тичних положень щодо розрахунку ефективності постачальницько-збутової діяльності сільськогосподарських підприємств у контексті реалізації цілей стра­тегічного розвитку на засадах логістичних концепцій з метою їх адаптації до сучасного економічного середовища.

Основними результатами дослідження можна вважати такі:

уперше:

  • теоретично обґрунтовано необхідність виділення витрат на мате­ріально-технічне постачання виробництва та збут готової продукції із сукупних витрат сільськогосподарських підприємств для окремого контролю таких витрат в управлінській діяльності підприємств;

удосконалено:

  • положення щодо функцій матеріально-технічного забезпечення вироб­ництва та збуту виготовленої продукції відповідно до новітніх концепцій менеджменту, маркетингу і логістики та положення щодо зв’язку окреслених процесів із виробничою програмою підприємства;

  • теоретичні засади розрахунку ефективності постачальницько-збутової діяльності;

  • структуризацію показників для контролю постачальницько-збутових вит­рат через їх виділення та групування за логістичними підсистемами (пос­тачання, збут), зокрема, на якісні (гнучкість постачання, коефіцієнт надійності реалізації, еластичність реалізації та транспортування) та кількісні, серед яких структурні (ступінь використання транспорту І і ІІ, показник безпеки утри­мання запасів) та економічні (середня вартість реалізації 1т, транспортні витрати на тонно-кілометр).

 

отримали подальший розвиток:

  • економічний зміст поняття „матеріально-технічне постачання“ у взає­мозв’язку з іншими економічними поняттями (збут, виробництво, планування), в якому акцентується увага на багаторівневості процесів матеріально-технічного постачання, а також виділяються критерії такої діяльності;

  • технологія відокремлення логістичних витрат із калькуляції вироб­ничих витрат підприємства за логістичними підсистемами (постачання, збут) для здійснення контролю постачальницько-збутової діяльності. Такий підхід дозволяє системно оптимізувати ці витрати через однозначну ідентифікацію та уникнення повторного врахування їх складових.

Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці поло­жень для підвищення ефективності постачальницько-збутової діяльності в гос­подарській практиці сільськогосподарських підприємств, зокрема:

  • розроблено методику групування та обліку витрат на постачання та збут, що дозволить формалізувати процес управління ними з мінімальними ор­ганізаційними проблемами й створити базу для контролю постачальницько-збутових витрат і розробки нових методів їх регулювання;

  • на основі методики групування та обліку витрат на постачання та збут розроблено економіко-математичну модель оптимізації логістичних витрат під­приємства;

  • досліджено інфраструктуру ринку, задіяну при матеріально-техніч­ному постачанні та збуті виготовленої продукції, запропоновано нові форми організації процесів постачання та збуту на підприємстві, за допомогою яких можна здійснювати корегуючі впливи на витрати постачальницько-збутової системи.

Положення, обґрунтовані в дисертаційній роботі, використовуються у діяльності Головного управління агропромислового розвитку Львівської обл­держадміністрації (довідка №12-01/8-254 від 02.01.2008 р.), управлінням агро­промислового розвитку Яворівської райдержадміністрації (довідка №03-20/524 від 20.12.2007 р.), Кам’янка-Бузькою районною державною адміністрацією (довідка №01-5/342 від 15.11.2007 р.) Практичні результати дослідження можуть за певної модифікації використовуватись у сільськогосподарських під­приємствах різних напрямів спеціалізації.

Окремі положення дисертації використані у навчальному процесі Львів­ського державного аграрного університету (довідка №02-7/24 від 03.01.2008 р.).

Особистий внесок автора. Усі наукові результати, викладені в ди­сертації, отримані автором особисто. В наукових працях, опублікованих за те­мою дисертації, використані лише ті ідеї та положення, які є результатом особистих досліджень дисертанта.

Апробація результатів дослідження. Результати дисертаційного дослідження допо­відались на Міжнародній науково-практичній конференції “Актуальні проблеми сучасних наук: теорія та практика” (Дніпропетровськ, 2005 р.), на Міжнародному науково-практич­но­му форумі “Теорія і практика розвитку АПК” (Львів, 2006 р.), на ІІІ Всеукраїнській нау­ково-практичній кон­ференції молодих вчених і спеціалістів “Агро­промислове виробництво Ук­раїни – стан та перспективи розвитку” (Кіровоград, 2007 р.), а також на щорічних на­укових конференціях аспірантів і здобувачів Львівського державного аграрного університету.

Публікації. З теми дисертації опубліковано 7 наукових праць загальним обсягом 2,85 друк. арк., у тому числі 4 статті у фахових виданнях загальним обсягом 1,7 друк. арк.

Обсяг і структура роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів і висновків. Загальний обсяг дисертації становить 207 сторінок, її

основний зміст викладено на 149 сторінках. Робота містить 27 таблиць і 13 ри­сунків, список використаної літератури із 161 найменування, 11 додатків та 4 довідки про впровадження та використання наукових результатів дослідження.

 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины