ЕФЕКТИВНІСТЬ РОЗВИТКУ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ




  • скачать файл:
Название:
ЕФЕКТИВНІСТЬ РОЗВИТКУ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ   

 

Актуальність теми дослідження. Євроінтеграційні наміри України внесли зміни до розвитку її економіки і зокрема до фінансової сфери. Суттєво ці зміни торкнулись розвитку банківської системи, яка є системоутворювальною ланкою фінансово-кредитного ринку. Суть цих змін проявляється у збільшенні присутності іноземних банків, необхідності імплементації норм банківського законодавства, чинних в ЄС, та європейських методів ведення банківського бізнесу у вітчизняну практику.

Для того, щоб забезпечити ефективне функціонування банківської системи України в умовах посилення євроінтеграційних процесів, необхідно дослідити особливості сучасного етапу її розвитку, дослідити вплив на її роботу іноземного капіталу. Усе це зумовлює актуальність розроблення проблематики ефективного розвитку банківської системи України в умовах євроінтеграції.

Проблематика європейської інтеграції знайшла широке висвітлення в еко­но­мічній літературі. Наукове обґрунтування інтеграційних процесів України на­ведено у працях таких відомих учених як: О. Білорус, А. Гальчинський,
В. Геєць, М. Долішній, Р. Кашпір, С. Кульпінський, Д. Лук’яненко, Н. Мікула, В. Мусієць,   Ю. Полунєєв, А. Ревенко, В. Сіденко, В. Сікора, О. Шаров та ін.

Вагомий внесок у дослідження євроінтеграційних процесів зробили такі зарубіжні автори як: Е. П. М. Гарденер, К. Дойч, Н. Злоказова, Р. Маккінон,
Р. Манделл, А. Мілвард, П. Калліер, П. Кеннен, Г. Фейгін, Я. Флемінг,
С. Хоффман, У. Штойберг та ін.

Теоретичні та прикладні аспекти розвитку банківської системи України було досліджено такими відомими вітчизняними науковцями та практиками як:
І. Алексєєв, О. Барановський, О. Вовчак, В. Геєць, О. Кірєєв, М. Козоріз,
В. Корнєєв, М. Крупка, В. Міщенко, Т. Смовженко, В. Стельмах, І. Хома та ін.

Разом з тим питання ефективного розвитку банківської системи з урахуванням євроінтеграційних процесів України залишаються не достатньо дослідженими.

Актуальність зазначених питань, необхідність їх поглибленого дослідження зумовили вибір теми дисертаційної роботи, окреслили мету і завдання дослідження.

Звязок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота є результатом наукових досліджень, проведених автором згідно із плановою науково-дослідною темою Університету банківської справи Націо­нального банку України «Підвищення ефективності взаємодії банківського та реального секторів економіки в умовах євроінтеграції та глобалізації» (номер державної реєстрації 0105V008982). Зокрема, автором було розроблено рекомендації щодо оцінювання ефективності роботи банківської системи та пропозиції щодо прискорення її інтеграції в європейський фінансовий ринок.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є роз­роблення теоретико-методологічних та прикладних засад підвищення ефектив­ності розвитку банківської системи України в умовах євроінтеграції.

Для досягнення поставленої мети в роботі було поставлено такі завдання:

·         уточнити понятійно-термінологічний апарат за тематикою дослідження;

·         визначити вплив євроінтеграційних процесів на розвиток та ефективність роботи банківської системи України;

·         дослідити особливості ведення банківського бізнесу в європейських країнах та  основні норми його регулювання;

·         оцінити грошово-кредитну політику Національного банку України з позицій європейських стандартів, визначити рівень імплементації норм банківського нагляду ЄС в Україні;

·         проаналізувати сучасний стан функціонування банківської системи України та рівень його ефективності;

·         удосконалити методику оцінювання рівня конкурентоспроможності банку;

·         розробити пропозиції щодо удосконалення механізмів ефективного розвитку банківської системи в умовах євроінтеграції.

Об’єктом дослідження є розвиток банківської системи в умовах євроінтеграції України.

Предметом дослідження є ефективність функціонування банківської системи в умовах євроінтеграції України та напрями її підвищення.

Методи дослідження. Теоретико-методологічною основою дисертаційної роботи є положення економічної теорії та теорії фінансів, що стосуються банківської системи та регулювання грошово-кредитного ринку, теорії інтеграції, наукові публікації вітчизняних та зарубіжних дослідників у сфері розвитку банківської системи та євроінтеграції України, чинні законодавчі і нормативно-правові акти України в цих сферах. Для дослідження законо­мірностей та особливостей функціонування банківської системи України з позицій євро­інтеграції використано методи порівняльного аналізу (для ви­значення відносного рівня розвитку банківської системи України в порівнянні з європейськими країнами), ретроспективного та статистичного аналізу (при дослідженні осо­бливостей розвитку вітчизняних банків та рівня їх конку­рентоспроможності), наукового абстрагування (при розробці системи заходів з підвищення рівня конкурентоспроможності банківської системи). Методи наукового аналізу та синтезу застосовувались для визначення основних проблем, що стримують розвиток та інтеграцію української банківської системи до європейського фінансового простору, а також при розробленні заходів з їх усунення.

Інформаційна база дослідження сформована на основі використання законодавчих та нормативних актів, що регулюють діяльність банків в Україні; звітних даних щодо діяльності українських та зарубіжних банків; офіційних статистичних даних; матеріалів Національного банку України; науково-методичної літератури; матеріалів періодичних видань; аналітичних розрахунків автора, ресурсів Інтернету.

Наукова новизна отриманих результатів. Науковим завданням до­слі­дження було розроблення теоретико-методологічних засад підвищення ефектив­ності розвитку банківської системи в умовах євроінтеграції України. Відповідно до мети і завдань проведеного дослідження одержано такі теоретичні та методичні результати, що характеризуються науковою новизною:

уперше:

– розроблено методику визначення ефективності функціонування банківської системи України та окремих банків на основі використання встановлених Національним банком економічних нормативів, яким надано питомі ваги і додано групу показників рентабельності. Запропонована методика доповнює методичну базу аналізу банківської діяльності та дозволяє в динаміці відслідковувати зміни ефективності в роботі банківських установ та банківської системи України загалом;   

удосконалено:

методику оцінки конкурентоспроможності банку на  ринку банківських послуг. В її основу покладено інтегральний коефіцієнт, що узагальнює показники відносної конкурентоспроможності активів, зобов’язань, власного капіталу та прибутковості банків;

– підходи до підвищення ефективності розвитку банківської системи України, до яких віднесено: відокремлення служби банківського нагляду від Національного банку у окрему організаційну структуру, удосконалення роботи об’єднань комерційних банків, створення інституції банківського омбудсмена та умов для виникнення в країні спеціалізованих, кооперативних, муніципальних банків. Їх комплексне впровадження дозволить підвищити ефективність функціонування банківської системи України;

набули  подальшого розвитку:       

– класифікація зовнішніх  та внутрішніх чинників, які перешкоджають просуванню банківської системи в європейський фінансовий простір, що дозволяє наглядовим органам більш адекватно застосовувати механізми їх мінімізації та усунення; 

– обґрунтування особливостей розвитку банківського бізнесу в європейських країнах залежно від рівня їх інтеграції до ЄС, що дає змогу визначити  пріоритети розвитку банківської системи України на шляху поглиблення процесу її інтеграції до фінансового ринку ЄС;

Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає в розробці методичних підходів до оцінки ефективності розвитку банківської системи України. Основні положення та висновки дисертації використані Національним банком України при розробленні Стратегії розвитку банківської системи України на 2008–2012 роки (довідка № 11-113/3583 від 26.09.2007),  Асоціацією українських банків при наданні пропозицій щодо внесення змін до чинного законодавства (довідка № 08-10/0536 від 04.10.2007), Міністерством економіки України при розробці відповідних документів та нормативних актів щодо удосконалення механізмів економічної політики держави, розвитку бан­ківських і небанківських установ України (довідка № 53-22/659 від 11.09.2007). Науково-методичні розробки, запропоновані в дисертації, впроваджені та ви­користані в навчальному процесі Університету банківської справи Національного банку України при викладанні навчальних дисциплін «Банківський нагляд», «Фінансовий менеджмент у банку», «Фінансовий менеджмент» (довідка № 08-16/656 від 08.10.2007) і Львівського інституту банківської справи Університету банківської справи Національного банку України при складанні навчальних програм та підготовки методичного забезпечення з дисциплін «Аналіз банківської діяльності», «Центральний банк і грошово-кредитна політика», «Корпоративне управління в банках» (довідка
№ 01-15/932 від 28.09.2007). Подальше впровадження в практичну діяльність окремих положень, висновків та пропозицій дисертаційного дослідження сприятиме підвищенню конкурентоспроможності банків України на внутріш­ньому та зовнішньому ринках, інтеграції до європейських стандартів.

Особистий внесок здобувача. Усі наукові положення, розробки, висновки та результати, що викладено в дисертації і винесено на захист, виконані та отримані автором особисто.

Апробація результатів роботи. Про основні результати дослідження автор доповідала, вони отримали позитивну оцінку на семи науково-практичних кон­ференціях та семінарах: Міжнародній науково-практичній конференції «Проблеми фінансово-економічного розвитку підприємництва та малого бізнесу (регіо­наль­ний аспект)» (17–18 квітня 2003 р., м. Чернівці); Міжнародній науково-прак­тичній конференції «Проблеми зниження тінізації економіки України в умовах ринкових перетворень» (10 листопада 2003 р.,
м. Львів);
V Міжнародній науково-практичній конференції «Стратегія розвитку малих та середніх банків у контексті глобалізаційних та євроінтеграційних процесів» (14 жовтня 2004 року, м. Львів); ІІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції «Економічні проблеми ринкової трансформації України» (17 березня 2005 р., м. Львів); Науково-практичному семінарі «Нагляд на основі оцінки ризиків та бухгалтерський облік фінансових інструментів за міжнародними стандартами» (6–7 грудня 2005 р., м. Київ); Міжнародній науково-практичній конференції «Фінансовий потенціал регіонів України в умовах ринкової економіки» (16–17 березня 2006 року, м. Чернівці); ІІ Між­народній науково-практичній конференції «Інтеграція України в європейський та світовий фінансовий простір» (31 травня – 1 червня 2007 року, м. Львів).

Публікації. Основні положення дисертаційної роботи опубліковано в 11 наукових працях загальним обсягом 4,1 друк. арк. З них 8 наукових праць – у фахових виданнях, загальним обсягом 3,5 друк. арк.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел із 198 позицій, додатків. Загальний обсяг дисертації – ­­216 сторінок компютерного тексту, у
т. ч. 7 рисун­ків, 23 таблиці, з них 5 займають площу цілої сторінки. Робота також містить 8 додатків.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Гигиенические особенности формирования и оптимизация физико-химических условий внутренней среды сильвинитовых сооружений Селиванова Светлана Алексеевна
Научное обоснование гигиенических рекомендаций по контролю и снижению загрязнения питьевой воды цианобактериями и цианотоксинами Кузь Надежда Валентиновна
Научно-методическое обоснование совершенствования экспертизы профессиональной пригодности подростков с дисплазией соединительной ткани Плотникова Ольга Владимировна
Научные основы гигиенического анализа закономерностей влияния гаптенов, поступающих с питьевой водой, на иммунную систему у детей Дианова Дина Гумяровна
Обоснование критериев токсиколого-гигиенической оценки и методов управления риском для здоровья, создаваемым металлосодержащими наночастицами Сутункова Марина Петровна

ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)