ВАЛЮТНЕ РЕГУЛЮВАННЯ В УКРАЇНІ В ПРОЦЕСІ РЕГІОНАЛЬНОЇ ВАЛЮТНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ



Название:
ВАЛЮТНЕ РЕГУЛЮВАННЯ В УКРАЇНІ В ПРОЦЕСІ РЕГІОНАЛЬНОЇ ВАЛЮТНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У першому розділі дисертації “Теоретичні основи валютного регулювання в аспекті регіональної валютної інтеграції” проведено дослідження сутності, рівнів та форм регіональної валютної інтеграції, узагальнено досвід міжнародного валютно-фінансового співробітництва, проведено ретроспективний аналіз валютного регулювання в Україні.

За результатами аналізу підходів до визначення поняття “валютна інтеграція” як вищої форми економічної інтеграції встановлено, що вона переважно розглядається як процес уніфікації міждержавних валютних відносин у межах регіональних зон. Як наслідок необґрунтовано звужується зміст даного поняття, оскільки інтеграційні процеси також протікають на глобальному та мікроекономічному рівнях. У роботі обґрунтовано доцільність виділення трьох рівнів валютної інтеграції: глобального (світові валютні системи), регіонального (між групою держав) та мікроекономічного (на рівні окремих суб’єктів економічних відносин або їх груп).

На основі порівняльного аналізу визначених рівнів валютної інтеграції досліджено взаємозв’язки між ними. Встановлено, що цілі формування та порядок функціонування регіональних інтеграційних утворень у сфері валютних відносин безпосередньо залежить від параметрів діючої світової валютної системи. З іншого боку, валютне співробітництво на мікроекономічному рівні є передумовою для інтенсифікації регіональної валютної інтеграції.

Автором на основі дослідження видів регіональної валютної інтеграції встановлено, що ключовим критерієм класифікації може виступати спосіб формалізації валютної інтеграції. Обґрунтовано доцільність виділення двох історичних форм (валютний блок та валютна зона у вузькому розумінні) та чотирьох сучасних форм (платіжний союз, співробітництво зі стабілізації обмінних курсів, валютна зона у широкому розумінні та валютний союз). Валютний союз запропоновано трактувати як найвищу стадію регіональної валютної інтеграції, що характеризується значним рівнем уніфікації ключових елементів національних валютних систем, створенням наднаціональних фінансових інститутів та введенням спільної валюти. Як додаткові критерії класифікації регіональної валютної інтеграції запропоновано використовувати: ступінь законодавчої формалізації, кількість країн, географічне розташування, наявність лідера, етап реалізації, наявність спільної валюти, цілі створення.

Автором узагальнено параметри функціонування існуючих та особливості формування потенційних валютних союзів (табл. 1)

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины