ПОРУШЕННЯ ЗДОРОВ’Я СІМ’Ї ПРИ ДЕПРЕСИВНИХ РОЗЛАДАХ РІЗНОГО ГЕНЕЗУ У ЖІНОК (причини, механізми розвитку, клініка, психокорекція)



Название:
ПОРУШЕННЯ ЗДОРОВ’Я СІМ’Ї ПРИ ДЕПРЕСИВНИХ РОЗЛАДАХ РІЗНОГО ГЕНЕЗУ У ЖІНОК (причини, механізми розвитку, клініка, психокорекція)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

З дотриманням принципів біоетики і деонтології за період з 1998 р. по 2011 р. на базі Харківського міського психоневрологічного диспансеру 3 (що обумовлено необхідністю обстеження всієї родини) під нашим спостереженням знаходилися 399 сімей, в яких у ході комплексного обстеження у жінок був встановлений діагноз ДР різного генезу: АР - у 172 жінок та НД - у 227 жінок. Хворі, які перебували на лікуванні у відділенні граничних станів Харківської обласної клінічної психіатричної лікарні № 3, додатково обстежувалися в стаціонарі. Всі пацієнти з АР перебували на обліку в психоневрологічному диспансері. Серед чоловіків хворих (у 74,9%) відзначалися НР.

В обстежених сім'ях було 428 дітей (198 хлопчиків та 230 дівчаток). З них під наглядом психіатра перебували 306 (149 хлопчиків і 157 дівчаток) віком від 7 до 18 років. У цих дітей, що складали 46,7% всіх дітей в обстежених родинах, відзначалися емоційні розлади і розлади поведінки, що починаються звичайно в дитячому та підлітковому віці. Решта - 122 дітей (80 хлопчиків і 42 дівчинки) були здорові.

 

Враховуючи нозологічну різноплановість включених у дослідження хворих, всі обстежені були розділені на групи в залежності від регістру афективної патології, рівня генералізації депресивних проявів та нозологічної приналежності пацієнток. У першій групі сімей, в яких жінки страждали на АР, були виділені дві підгрупи: 1-а - 129 сімей, в яких дружини страждали на БАР,  поточний епізод помірної або легкої депресії (F31.3); 2-а - 43 сім'ї з РДР, поточний епізод легкого ступеню та помірної важкості (F33.0 і F 33.1). Другу групу сімей склали ті, де жінки хворіли на НД (227). Провідними у клінічній картині у всіх хворих на НД були депресивні прояви невротичного рівня. Відповідно до МКХ-10 було виділено три підгрупи: в 1-й з них, що складалася з 132 сімей, жінки страждали на неврастенію (F48.0) з вираженим депресивним компонентом; у 2-й - 53 сім'ї на пролонговану депресивну реакцію (F43.21) і в 3-й - 42 сім'ї - у жінок була змішана тривожна і депресивна реакція (F43.22). Виділити контрольну групу серед сімей першої групи не представилося можливим, так як при АР у жінок завжди відзначалися порушення ЗС. Однак серед сімей другої групи з НД у дружин було виділено 39 (17,2%) сімей, в яких подружжя вважали свою сім'ю здоровою, незважаючи на захворювання дружини. За віком і соціальним характеристикам ця група не відрізнялася від сімей з порушеним здоров'ям. Це стало підставою розглядати їх як контрольну групу по відношенню до основної групи

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины