ОСОБЛИВОСТІ ТОЛЕРАНТНОСТІ ЯК СИСТЕМНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ОСОБИСТОСТІ СТУДЕНТА



Название:
ОСОБЛИВОСТІ ТОЛЕРАНТНОСТІ ЯК СИСТЕМНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ОСОБИСТОСТІ СТУДЕНТА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність дослідження, визначено його об’єкт, предмет, мету та задачi; висвiтлено його методологiчну основу, сформульовано наукову новизну, практичне значення одержаних результатiв; наведено відомості про апробацію цих результатів , про публікації і структуру роботи.

У першому розділі -- «Теоретико-методологічні засади вивчення толерантності як системної характеристики особистості» – розглянуто та проаналізовано основні підходи до концептуалізації феномену толерантності, обґрунтовано необхідність його системного аналізу, показано різнорівневий і багатоаспектний характер толерантності.

У сучасній психологічній науці існують різні підходи до розуміння сутності толерантності: психофізіологічний (Ф. Ю. Василюк, Є. Ю. Клепцова), інтеракційний (О. Г. Асмолов, І. Б. Гриншпун, В. В. Бойко), диверсифікаційний (Г. У. Солдатова, О. Д. Шайгерова), особистісний (Л. I. Рюмшина, Т. Адорно, С. К. Бондирєва, Д.В. Колесов), екзистенційно-гуманістичний (А. Маслоу, К. Роджерс, В. Франкл, Г. Олпорт), соціально-психологічний (В. В. Москаленко), ситуаційний (М. Уолцер). Ці підходи охоплюють широкий спектр проявів і концепцій толерантності: нечутливість до несприятливих впливів; готовність сприймати інших такими, якими вони є, та взаємодіяти з ними на основі згоди і рівності, визнання багатовимірності та різноманітності людської культури; вільний і відповідальний вибір людиною толерантного буттєвого ставлення до життя; особистісні толерантні цінності, установки і смисли; терпимість до різних думок, неупередженість в оцінці людей і подій; здатність протистояти різного роду життєвим труднощам без втрати психологічної адаптації тощо.

 

Одне з найбільш узагальнюючих визначень толерантності, що поєднує різні підходи, належить Г. У. Солдатовiй: «Толерантність – це інтегральна характеристика індивіда, що визначає його здатність у проблемних і кризових ситуаціях активно взаємодіяти із зовнішнім середовищем iз метою: відновлення своєї нервово-психічної рівноваги; успішної адаптації; недопущення конфронтації;  розвитку позитивних взаємин із собою та з навколишнім світом».

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины