ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ КОНКУРЕНТОЗДАТНОСТІ БЕЗРОБІТНИХ-МАЙБУТНІХ ПІДПРИЄМЦІВ



Название:
ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ КОНКУРЕНТОЗДАТНОСТІ БЕЗРОБІТНИХ-МАЙБУТНІХ ПІДПРИЄМЦІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

Вступ містить обґрунтування актуальності проблеми дослідження та обраного напряму дисертаційної роботи, розкриває її об’єкт і предмет, основну мету, гіпотезу та завдання, методологічні та методичні підходи. Викладено наукову новизну, теоретичне і практичне значення роботи. Подано відомості про апробацію результатів дослідження, впровадження їх у практику та публікації за темою дисертації.

У першому розділі«Теоретичні основи дослідження проблеми розвитку конкурентоздатності безробітних-майбутніх підприємців» – представлено результати теоретичного аналізу проблеми розвитку конкурентоздатності безробітних-майбутніх підприємців.

Психологічний аналіз проблеми конкурентоздатності особистості, представлений у першому підрозділі, здійснено з огляду на комплексний підхід до вивчення проблеми конкурентоздатності на основі економіки і психології, що обумовлює аналіз проблеми конкурентоздатності особистості в економічному та психологічному напрямах.

Висвітлено економічний напрям досліджень проблеми конкуренції як змагання виробників однакових видів продукції на ринку за залучення більшої кількості покупців, одержання максимального прибутку (І. Должанський, Т. Загорна, С. Савчук). Зазначено бажаність конкуренції для ринку, її позитивні ефекти та сутність конкуренції (від лат. concurrentia – змагатися) – боротьба за ресурси.

Виокремлено психологічний напрям досліджень проблеми конкуренції. Зазначено, що в соціальній психології конкуренція розглядається через типологію людських взаємодій (співробітництво та суперництво/конкуренцію). Увагу акцентовано на психологічному підході до аналізу конкуренції (за О. Філь), зосередженого на перенесенні ключових ознак конкуренції з «жорсткого змагання» за обмежені ресурси на цивілізовану «психологічну взаємодію». Наголошено, що «конкуренція» визначається як психологічна взаємодія суб’єктів за будь-який обмежений ресурс з використанням різних психологічних стратегій конкуренції (деструктивна, конструктивна та «ігнорування/уникання» конкуренції) (за О. Філь). Зроблено висновок про необхідність психологічної підготовки безробітних як майбутніх підприємців до конкурентної взаємодії та їх орієнтації на використання конструктивних стратегій конкуренції.

Визначено економічний напрям досліджень проблеми конкурентоздатностіконкурентоспроможності» суб’єкта економічних відносин (А. Воронкова, С. Савчук, М. Міронов, Т. Філософова), яку визначено як внутрішню властивість суб’єкта, його здатність до конкурентної боротьби.

Показано, що психологічний напрям досліджень конкурентоздатності особистості має два вектори психологічного аналізу за ознакою ставлення до людини (економічного суб’єкта): 1) як до специфічного товару, який має набір певних функціональних якостей, які вигідно відрізняють його від інших, а тому він претендує на вищу ціну/оплату праці (В. Хапілова, М. Семикіна); 2) як до особистості, якій притаманні психологічні характеристики, що спонукають людину (економічний суб’єкт) розвивати свою особистість і досягати успіху в конкурентній взаємодії (А. Алєксєєва, Н. Васильєва, Л. Карамушка, Л. Мітіна, Л. Назаренко, О. Філь). Виділено психологічні характеристики, які забезпечують успішність конкурентної взаємодії (самооцінка конкурентоздатності; саморозвиток; мобільність; суперництво; співпраця). Наголошено, що конкурентоздатність особистості визначено як здатність до успішної конкурентної взаємодії, яка визначається психологічними характеристиками особистості, характеризується відносністю, динамічністю, індивідуальністю та активним саморозвитком.

Психологічні основи конкурентного характеру підприємницької діяльності, наведені у другому підрозділі, розкрито, враховуючи приналежність підприємницької діяльності до економічної науки (Р. Кантільон) та неможливість її описання суто економічними категоріями (Г. Ложкін, В. Комаровська, Н. Волянюк), оскільки феномен визначається і як психологічний тип, і як сукупність соціальних груп та ін.

Зосереджено увагу на психологічному напрямі досліджень проблеми підприємництва, який висвітлює функції підприємця, безпосередньо пов’язані з конкурентним характером підприємництва. Наголошено, що підприємницька діяльність завжди повинна бути конкурентною (за І. Кірцнером). Зазначено, що конкурентна природа підприємницької діяльності обумовлює розвиток конкурентоздатності підприємця як умови та як вияву конкурентності підприємницької діяльності. Автором виділено психологічні характеристики, суттєві для здійснення успішної підприємницької діяльності в умовах конкуренції (потреба в досягненнях; потреба в незалежності; уміння йти на зважений ризик; інтернальність; стійкість до невизначеності; інноваційність; ініціативність).

Розкриваючи психологічні особливості безробітної особистості у третьому підрозділі, відмічено, що в межах економічного напряму досліджень проблема безробіття розглядається як економічна, оскільки рівень безробіття пов’язаний з показниками економічного добробуту країни і громадян (Ю. Маршавін).

Зазначено, що центральною складовою проблеми безробіття є її особистісна, психологічна складова, що обґрунтувало виведення психологічного напряму досліджень безробітної особистості. Відмічено, що безробітна особистість характеризується депривованими потребами. Зазначено, що ситуація безробіття через дію особистісних (підтримка родини, власна активність тощо) та об’єктивних (фаза економічного розвитку, стан ринку праці тощо) факторів спричиняє тиск на психологічний стан особистості. Виділено характеристики, що визначають особливості психологічного стану безробітної особистості (самооцінка; активне ставлення до життєвої ситуації; бадьорість; тонус; розкутість; спокій; стійкість емоційного тону; задоволеність життям; позитивний образ себе; самопочуття, активність, настрій; суб’єктивне благополуччя; адаптивність; прийняття себе; прийняття інших; емоційна комфортність; прагнення до домінування; ескапізм).

Сутність та структура розвитку конкурентоздатності безробітних-майбутніх підприємців, представлені в четвертому підрозділі, розкрито через визначення базового терміна «конкурентоздатність безробітних-майбутніх підприємців» як комплексу психологічних характеристик (конкурентний, підприємницький, ситуаційний блоки), що забезпечуватимуть успішну конкурентну взаємодію безробітних у їх майбутній підприємницькій діяльності. Наголошено, що розвиток конкурентоздатності безробітних-майбутніх підприємців підпорядковується закономірностям професійного розвитку, що характеризується для них складним етапом переходу від попередньої професійної діяльності до майбутньої підприємницької діяльності.

У контексті проблеми розвитку особистості, у зв’язку з її професійною діяльністю, розгляд особистості як відкритої, нелінійної, динамічної системи, як багатовимірного явища (Е. Зеєр, В. Моргун) обґрунтовує розробку теоретичної моделі розвитку конкурентоздатності безробітних-майбутніх підприємців на основі багатовимірного підходу та відображення її у формі логіко-смислової моделі. Координатами моделі є психологічні характеристики безробітних-майбутніх підприємців, об’єднані у «конкурентний», «підприємницький», «ситуаційний» «смислові блоки» (рис. 1).

Відмічено, що конкурентний блок утворено характеристиками, які забезпечують успішність конкурентної взаємодії безробітних-майбутніх підприємців. Підприємницький блок – характеристиками, важливими для здійснення успішної підприємницької діяльності в умовах конкуренції. Ситуаційний блок утворено психологічними характеристиками, які визначають особливості психологічного стану безробітних-майбутніх підприємців.

Зазначено, що теоретичну модель було експериментально перевірено на емпіричному етапі роботи.

У другому розділі – «Емпіричне дослідження психологічних особливостей, закономірностей розвитку та типів конкурентоздатності безробітних-майбутніх підприємців» наведено результати експериментального дослідження психологічних особливостей, закономірностей розвитку, виведення психологічного профілю та типів конкурентоздатності безробітних-майбутніх підприємців.

 

Перший підрозділ висвітлює мету, методику та організацію емпіричного дослідження психологічних особливостей, закономірностей розвитку та типів конкурентоздатності безробітних-майбутніх підприємців. Зазначено, що емпіричне дослідження складалося з двох частин: пілотної та основної. Мета пілотної частини дослідження полягала в експериментальній перевірці теоретичної моделі для визначення психологічних особливостей конкурентоздатності безробітних-майбутніх підприємців, порівняно з підприємцями, «не підприємцями» (зайнятими, незайнятими), та виведенні емпіричної моделі розвитку конкурентоздатності безробітних-майбутніх підприємців. Мета основної частини дослідження полягала в експериментальній перевірці емпіричної моделі з метою визначення психологічних закономірностей розвитку, виведенні психологічного профілю та типів конкурентоздатності безробітних-майбутніх підприємців.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины