ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ УМОВИ ЕФЕКТИВНОГО ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ



Название:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ УМОВИ ЕФЕКТИВНОГО ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. В результаті проведених реформ у сільському господарстві України залишається не вирішеним ряд питань щодо створення достатніх організаційно-економічних умов його ефективного функціонування. Це стосується повною мірою й виробництва молока, яке є цінним і необхідним продовольчим продуктом для підтримання життєдіяльності людини, характери-зується високою поживністю й незамінними складовими речовинами. Існує певна залежність між рівнем споживання молока, національними особливостями харчу-вання та продовольчою безпекою держави. Проте останнім часом склалася ситуація, за якої населення України споживає молока менше 60% від науково обгрунтованих норм. Це пояснюється в основному низькою ефективністю виробництва й переробки молока, а також низьким рівнем купівельної спроможності споживачів.

Організація виробництва та рівень його ефективності – дуже важливі фактори, від яких залежить досягнення кінцевої мети, яка полягає в забезпеченні населення високоякісними й доступними продуктами харчування.

Ефективність виробництва молока характеризується тісним зв’язком з ефективністю переробки цього продукту. Значною мірою від організаційно-економічних взаємовідносин між цими двома сферами залежить ефективність молочної галузі. Низька рентабельність знижує можливості сільськогосподарських підприємств у розширеному веденні молочного скотарства. Поряд із низькою продуктивністю корів зменшується і чисельність поголів’я, що призводить до зниження обсягів валового виробництва молока. Товаровиробники неспроможні змінити ситуацію й удосконалювати виробництво без залучення інвестицій. Внаслідок низької ефективності виробництва суттєво зменшився рівень завантаження потужностей переробних підприємств. Крім того, якість виробленої сировини дуже низька, що утрудняє виробництво конкурентоспроможної продукції. Через низьку купівельну спроможність населення знижується і рівень споживання молока, що зумовлює значні коливання закупівельних цін на молочну сировину. Така ситуація вимагає невідкладного вирішення за допомогою певних інноваційних підходів.

Вирішенню проблем економічної ефективності виробництва, формування ринку та його складових – попиту та пропозиції - присвячені роботи С.Афріата, С.Брю, В.Воткінса, Дж.Кадлека К.Макконела, P.Піндайка, Дж.Роєра та інших іноземних вчених. Питання підвищення ефективності виробництва, переробки, розвитку ринку, якості виробленої сировини, формування сировинних зон, взаємовідносин товаровиробників з переробними підприємствами висвітлені у наукових працях В.Г.Андрійчука, П.С.Березівського, В.І.Бойка, В.П.Галушко, М.М.Ільчука, М.В.Калінчика, С.Р.Камілової, С.М.Кваші, М.Ю.Коденської, М.Й.Маліка, П.Т.Саблука, В.К.Савчука, М.К.Пархомця, О.В.Шкільова, О.М.Шпичака, В.В.Юрчишина та інших.

Водночас слід відмітити, що питання підвищення ефективності виробництва молока потребують подальшого дослідження. В молочній галузі накопилося багато проблем, які вимагають нагального вирішення для забезпечення споживачів високоякісними конкурентоспроможними й доступними за ціною молочними продуктами. Зокрема це питання зниження концентрації виробництва, якості сировини, ефективності виробництва, застосування інноваційних підходів при розробці перспектив розвитку галузі. Саме це й обумовило вибір теми та визначило цільову направленість дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Основні положення дисертаційної роботи є результатом наукових досліджень автора, виконаних протягом 2003-2007 рр. на кафедрі організації агробізнесу Національного аграрного університету за темами: "Розробити пропозиції по удосконаленню ринкового механізму, ефективного функціонування молокопродуктового та м'ясопродуктового підкомплексів" (номер державної реєстрації 0102U006956); „Розробити пропозиції по ефективному функціонуванню ринку продукції скотарства” (номер державної реєстрації 0107U002450)

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних і практичних засад ефективного виробництва молока сільськогоспо-дарськими підприємствами в умовах інтеграції при гармонізації взаємовідносин всіх учасників ринку молочної продукції та складання прогнозу розвитку основних тенденцій його розвитку.

Відповідно до поставленої мети в дисертації розв’язувалися такі завдання:

- узагальнити теоретичні засади ефективного виробництва молока;

- оцінити сучасний стан економічної ефективності функціонування сільськогосподарських підприємств та їх ресурсне забезпечення;

- визначити основні тенденції ефективності виробництва молока та формування його пропозиції на ринку;

- здійснити оцінку якості молочної сировини та розрахувати можливий економічний результат від її підвищення згідно національних вимог;

- обчислити економічний ефект від доведення якості молока до вимог європейських стандартів;

- проаналізувати економічну ефективність інвестицій в галузь молочного скотарства;

- спрогнозувати основні тенденції формування пропозиції на ринку молока сільськогосподарськими підприємствами;

- визначити основні шляхи та розробити рекомендації щодо підвищення економічної ефективності виробництва молока.

Об'єктом дослідження є процес формування економічної ефективності виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах у ринковому середовищі.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних і практичних питань підвищення економічної ефективності, формування великотоварного виробництва та підвищення конкурентоспроможності молока і молочних продуктів в умовах вступу в СОТ.

Методи дослідження. Методологічною базою дисертаційного дослідження є теоретичні та прикладні основи ринкової економіки, наукові праці провідних вчених-економістів з питань формування ефективного виробництва молока та формування його пропозиції на ринку.

При вирішенні поставлених завдань використовувались такі методи: економіко-математичний – для розрахунку показників економічної ефективності виробництва молока; аналізу та порівняння – для економічної оцінки розвитку молокопродуктового підкомплексу; графічний – для характеристики динаміки деяких показників ефективності виробництва молока; моделювання та прогнозування – для визначення впливу основних факторів на ринкову ситуацію та тенденцій їх прояву.

Основною інформаційною базою дисертаційного дослідження є законодавчо-нормативні документи, матеріали Міністерства аграрної політики України, Державного комітету статистики України, обласного управління статистики Київської області, звіти сільськогосподарських і переробних підприємств регіону, літературні джерела та матеріали власних спостережень.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у теоретичному та методологічному обгрунтуванні організаційно-економічних умов ефективного виробництва молока та шляхів його удосконалення.

Вперше:

- спрогнозовано організаційно-економічні умови ефективного формування пропозиції молока сільськогосподарськими підприємствами до 2010 р. на основі економіко-математичних моделей з урахуванням основних факторів, які її формують, та вимог СОТ .15);

дістало подальшого розвитку:

- методика розрахунку економічних втрат сільськогосподарських підприємств від низької якості реалізованого молока в результаті підвищеного вмісту соматичних клітин (С.10);

- обгрунтування інвестицій на розвиток виробничого потенціалу молочного скотарства із впровадженням сучасних технологій виробництва та визначенням рівня їх окупності (С.16);

- рекомендації щодо підвищення ефективності виробництва молока сільськогосподарськими підприємствами за рахунок раціонального використання основних зесобів виробництва (С.16);

удосконалено:

- теоретичні засади ефективного виробництва молока за рахунок формування інтеграційних взаємозв’язків сільськогосподарських товаровиробників з іншими учасниками ринку молока (С.6);

- методичні підходи щодо підвищення економічної ефективності виробництва молока за рахунок підвищення окупності виробничих витрат, зокрема, на поліпшення годівлі та запровадження сучасних технологій доїння (С.15).

Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості широкого застосування викладених у дисертаційній роботі науково обгрунтованих положень і пропозицій щодо підвищення економічної ефективності виробництва молока сільськогосподарськими підприємствами.

Результати дисертаційного дослідження використані Головним управлінням агропромислового розвитку Київської обласної державної адміністрації (довідка № 02-04-1/183 від 01.02.2008 р.); управлінням агропромислового розвитку Яготинської районної державної адміністрації Київської області (довідка № 117 від 29.11.2007 р.); управлінням агропромислового розвитку Броварської районної державної адміністрації Київської області (довідка № 214 від 04.12.2007 р.); підприємствами Васильківського району Київської області: ВАТ „Западинське” (акт про впровадження результатів науково-дослідних, дослідно-конструкторських та технологічних робіт від 19.01.2007 р.) та ВАТ „Гребінківське” (акт про впровад-ження результатів науково-дослідних, дослідно-конструкторських та технологічних робіт від 19.01.2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові результати, положення та висновки, що містяться в дисертаційній роботі, отримані автором особисто і є результатом власних розробок.

Апробація результатів дослідження. Основні висновки дисертаційного дослідження доповідались на Міжнародній науково-практичній конференції „Аграрна політика України в період вступу в СОТ: ефективність, якість і безпека" (м.Київ, Національний аграрний університет, 23-24 квітня 2003 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції „Розвиток аграрного ринку та продовольча безпека України" (м.Київ, Національний аграрний університет, 8-9 квітня 2005 р.); науково-практичній конференції „Інфраструктура аграрного ринку. Системність. Ефективність. Прозорість” (с.Чубинці, Бориспільський район, Київська область, 28 жовтня 2005 р.); Міжнародній науково-практичній конференції „Євроінтеграція та конкурентоспроможність продукції агропромислового комплексу України" (м.Київ, Національний аграрний університет, 5-6 жовтня 2006 року); Всеукраїнській науково-практичній конференції "Конкурентоспроможність продукції АПК України та вимоги СОТ" (м.Київ, Національний аграрний університет, 4-5 жовтня 2007 р.).

Публікації. Основні положення дисертації викладені в 6 наукових працях, загальним обсягом 1,9 д. арк., у тому числі у фахових виданнях – 5 наукових статей обсягом 1,5 д. арк.

Обсяг і структура дисертації. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, додатків і списку використаних джерел. Робота викладена на 189 сторінках комп'ютерного тексту, містить 52 таблиці, 24 рисунка і 14 додатків. Список використаних джерел налічує 185 найменувань.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины