МОДЕЛЮВАННЯ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
Название:
МОДЕЛЮВАННЯ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. В ринкових умовах господарювання український ринок товарів і послуг має свою специфіку, яка визначена з однієї сторони особливостями аналізу, формування і розподілу фінансових ресурсів, а з іншої виявленням резервів збільшення, з метою реалізації операційної та інвестиційної діяльності для забезпечення їх стійкого фінансового розвитку. При цьому слід зауважити, що на формування цих процесів мають значний вплив як об’єктивні так і суб’єктивні чинники, а саме нестабільність податкового і регуляторного законодавства, волантивність національної валюти, вплив світової економічної кризи, зменшення наявних ресурсів оборотних коштів на підприємствах торгівлі тощо.

Таким чином, підвищення рівня нестабільності зовнішнього середовища вимагає від суб’єктів господарювання  оперативності щодо прийняття управлінських рішень, які в певній мірі зменшували б вплив екзогенних та ендогенних чинників на фінансову діяльність торговельних підприємств.

На даний час у світовій науці значний внесок у вивчення даних питань зроблений такими вченими як: Р.Акофф, І.Ансофф, П.Дойль, Г.Мінцберг, М.Портер, А.Томпсон, А.Чандлер, Д.Шендел. Однак, через відмінності в механізмі регулювання економіки, результати даних досліджень не можуть бути в повній мірі адаптованими суб’єктами господарювання до умов економіки України.

Крім цього, значний внесок в дослідження проблем функціонування та розвитку торговельних підприємств внесли такі відомі вітчизняні вчені як: В.Апопій, І.Балабанова, Г.Башнянин, Я.Гончарук, Ю.Дайновський, В.Єлейко, В.Загорський, Л.Лігоненко, А.Мазаракі, В.Марцин, Б.Мізюк, Н.Міценко, К.Палагута, А.Садєков, Л.Саркісян, Н.Ушакова, М.Федотова, Ф.Хміль, В.Шевчук, О.Шубін. Як показав аналіз результатів досліджень, проблемам моделювання фінансової політики цього сегменту ринку приділено недостатньо уваги, а тому вони потребують подальшого доопрацювання.

У зв’язку з вищезазначеним розробка оптимальних варіантів організації фінансової діяльності торговельних підприємств на основі використання методів оптимізації, фінансового планування та їх практична реалізація на прикладі конкретних підприємств є актуальною задачею на сучасному етапі розвитку ринкових відносин.

Актуальність даної проблеми, її теоретичне та практичне значення обумовили вибір теми дисертаційної роботи, її мету та задачі.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у відповідності з планом науково-дослідних робіт Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника і є частиною комплексної теми „Моделювання соціально-економічного розвитку економіко-виробничих структур в ринкових умовах” (ДР 0102U004510) кафедри економічної кібернетики.

Мета та задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка комплексу економіко-математичних моделей фінансової діяльності торговельних підприємств. У відповідності зі сформульованою метою дослідження були поставлені та розв’язані наступні задачі:

– проаналізовано особливості функціонування торговельного підприємства як господарюючого суб'єкта;

– розглянуто теоретико-методологічні підходи щодо моделювання фінансової діяльності торговельних підприємств;

– розглянуто концептуальні основи моделювання фінансової діяльності торговельного підприємства;

– розроблено комплекс економіко-математичних моделей фінансової діяльності торговельного підприємства, що включає модель управління оборотним капіталом, модель управлінням витратами, а також моделі прогнозного балансу та звіту про фінансові результати торговельного підприємства;

– розроблено модель оцінювання ефективності фінансової діяльності торговельних підприємств із використанням теорії нечіткої логіки;

– здійснено прогнозні розрахунки показників фінансової діяльності торговельних підприємств, на основі яких розроблено шляхи підвищення її ефективності.

Об’єктом дослідження є процеси оцінки, аналізу і планування фінансової діяльності торговельних підприємств.

Предметом дослідження є комплекс економіко-математичних моделей та методів аналізу і прогнозування результатів фінансової діяльності торговельних підприємств.

Методи дослідження. Методологічну та теоретичну основу роботи складають наукові розробки українських та зарубіжних науковців з питань управління розвитком підприємств, їх фінансової діяльності в умовах ринкової економіки. У роботі використано такі методи:

        економічного та статистичного аналізу – для визначення системи взаємозв’язків між окремими показниками, які характеризують фінансову діяльність торговельних підприємств та тенденції змін динамічних характеристик їх функціонування;

       системного моделювання – для розробки моделей фінансової діяльності торговельних підприємств;

        теорії нечіткої логіки – для побудови прогнозних моделей та визначення шляхів підвищення ефективності фінансової діяльності торговельних підприємств.

Поставлені завдання вирішувалися із застосуванням комп’ютерних програм аналізу даних Mathematica 5.1, StatSoft Statistica 6.0, Microsoft Excel.

Інформаційну основу дослідження сформували первинні та кінцеві статистичні дані, опубліковані в періодичних виданнях, матеріали обласних управлінь статистики, відділів та управлінь облдержадміністрацій, матеріали періодичних та інтернет-видань, науково-практичних конференцій, нормативні та довідкові матеріали.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в розробці моделей фінансової діяльності торговельних підприємств. При цьому отримано наступні результати:

вперше:

– розроблено комплекс економіко-математичних моделей фінансової діяльності торговельних підприємств, побудований на модельному апараті нечіткої логіки, який, на відміну від існуючих, дозволяє сформувати ефективну систему управління фінансовими ресурсами шляхом впровадження нових напрямків їх використання;

– розроблено імітаційну модель функціонування торговельних підприємств з використанням методів системної динаміки, яка, на відміну від існуючих, дозволяє розглядати імітаційний процес у вигляді деякої структури, що сприяє структуризації капіталу за рівнями ефективності його використання;

удосконалено:

прогнозні моделі показників фінансової діяльності торговельних підприємств, на основі яких розроблено шляхи підвищення її ефективності.

одержали подальший розвиток:

моделі управління оборотним капіталом, витратами, а також моделі прогнозного балансу та звіту про фінансові результати торговельних підприємств, побудовані на основі методів функціонального аналізу, які, на відміну від існуючих, дозволяють визначити граничні значення аналітичних коефіцієнтів, які характеризують ефективність діяльності підприємств;

– моделі визначення функціональних взаємозв’язків між основними показниками фінансової діяльності торговельних підприємств, побудованих на причинно-наслідкових зв’язках, які, на відміну на існуючих, дають змогу оптимізувати інформаційну базу для побудови комплексу моделей.

Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що теоретичні положення в дисертації доведені дисертантом до конкретних пропозицій формування ефективної фінансової діяльності торговельних підприємств.

Методологічне положення та результати дисертації впроваджені у діяльність Торгового дому (об’єднання) „Галичина”  (довідка про впровадження № 57/08 від 23.09.2008), Українсько-канадського  Бізнес-центру МБРІФ (довідка про впровадження № 0-2а/ 15-А від 4.09.2008).

Теоретичні та методичні розробки дисертаційної роботи використані автором в навчальному процесі на економічному факультеті Прикарпатського національного університету ім. В Стефаника при викладання курсів «Моделювання економіки», «Стратегічний маркетинг» (довідка про впровадження № 01-08/1137 від 22.09.2008).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід щодо вирішення проблем моделювання фінансової діяльності торговельних підприємств. Усі наукові результати, викладені в дисертації, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертаційній роботі використано лише ті ідеї та положення, котрі отримані самим автором.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертації були апробовані та обговорювались: на Міжнародній науково-практичній конференції „Актуальні проблеми сучасних наук: теорія та практика”, Дніпропетровськ, 2005 р.; Всеукраїнській науково-практичній конференції „Держава та ринок: стратегія внутрішнього розвитку промислових регіонів” 2006р.; Міжнародній науково-практичній конференції „Фінансові ресурси регіону: організація та управління” 2007р.

Публікації. Результати дослідження опубліковані в 10 публікаціях загальним обсягом 3,23 друк.арк , з яких автору належить 3,22 друк.арк.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, додатків та списку використаних літературних джерел. Загальний обсяг роботи — 215 сторінок. Робота містить 26 таблиць, 3 рисунка та 4 додатки, які розміщені на 36 сторінках. Список використаних літературних джерел включає 159 найменувань обсягом 14 сторінок.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)