МАРКЕТИНГОВІ СТРАТЕГІЇ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
Название:
МАРКЕТИНГОВІ СТРАТЕГІЇ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету, головні завдання, визначені об’єкт, предмет і методологічні засади дослідження, висвітлено наукову новизну та практичне значення отриманих автором результатів, наведено відомості щодо їх апробації.

У першому розділі «Теоретичні основи формування концепції інноваційного розвитку підприємства» розглянуто генезис інноваційної теорії в контексті концепції економічного розвитку; проведено гносеологічний аналіз наукової думки щодо формування економічної категорії «інновація»; сформовано та обґрунтовано авторський підхід до інноваційного розвитку підприємства як складової загальної концепції розвитку.

Дослідження еволюції інноваційної теорії дало змогу визначити загальні тенденції для більшості наукових підходів у трактуванні поняття «інновація», а саме: інновацію можна охарактеризувати виходячи з її чіткої спрямованості на кінцевий результат (отримання прибутку на ринку, задоволення конкретних суспільних потреб); інновація розглядається як результат складного процесу, який передбачає різноманітні зміни технологічного, економічного, соціального та організаційного характеру; інновація забезпечує економічний, соціальний, науково-технічний та інші види ефектів у довготривалій перспективі. Це дозволило уточнити поняття «інновація», як результат створення та освоєння у виробництві принципово нового або модифікованого засобу з додаванням технологічної та/або організаційно-управлінської новацій, що формує та/або задовольняє певні потреби і спрямований на отримання певного ефекту.

Запропонований у роботі підхід відрізняється більшою деталізацією та обґрунтованістю, а також містить три складових інновації, а саме: продуктову, процесову та організаційно-управлінську. Крім того, пропоноване визначення підкреслює спроможність інновації задовольняти не лише існуючий попит, але і формувати та задовольняти потенційні потреби споживачів.

Згідно з проведеним аналізом було розроблено класифікацію інновацій промислових підприємств, яка враховує власний підхід, котрий дозволяє більш точно визначати тип інновації і більш повно її охарактеризувати, що є необхідним при визначенні типу інноваційного розвитку промислового підприємства та формуванні відповідної маркетингової стратегії.

Проведено систематизацію розвитку за критеріями характеру змін. Що стосується джерела або першопричини, масштабу та складності об’єкта, форми, а також співвідношення суб’єкта розвитку та його об’єкта залишаються традиційними і відтворюють притаманні сучасним науковим поглядам типи розвитку. Запропоновано нові критерії систематизації розвитку, а саме: виділення його вектора, кількості виділених векторів, комплексності змін; загальної характеристики змін, що дозволило конкретизувати типи розвитку підприємства.

Зазначено, що проблематику визначення сутності інноваційного розвитку не можна вважати вичерпаною, оскільки для більш точної його характеристики має цінність історичний аналіз. Контент-аналіз розвитку має певний інтерес не тільки щодо інноваційного розвитку окремого підприємства, але й щодо категорії розвитку в цілому. Надано авторське трактування поняття «інноваційний розвиток підприємства», зміст та формалізацію якого наведено на рис. 1.

Формальні ознаки та роль інноваційного розвитку підприємства у системі виробничо-господарської діяльності доповнюється організаційними особливостями та маркетинговим стратегічним управлінням.

Логічно доведено, що групування основних характеристик інноваційного розвитку підприємства за такими параметрами, як: мета інноваційного розвитку; визначальні фактори інноваційного розвитку; критерії оцінювання інноваційного розвитку дають можливість у подальшому обґрунтувати науково-методичні підходи до формування стратегій інноваційного розвитку підприємства.

У другому розділі «Детермінанти та тенденції інноваційного розвитку промислових підприємств України» розглянуто стан інституціонально-нормативного забезпечення інноваційного розвитку промислових підприємств України, проаналізовано рівень інноваційного розвитку промислових підприємств України, проведено ідентифікацію та виявлено вплив факторів на інноваційний розвиток промислових підприємств.

З урахуванням економіко-правової складової державного регулювання інноваційного розвитку промислових підприємств було доведено наступне: створити конкурентні переваги для країни можна лише за умови ефективної інноваційної політики, яка передбачає впровадження нових продуктів, технології та нових методів організації виробництва

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)