ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНО ОРІЄНТОВАНОЇ ЕКОНОМІКИ РЕГІОНУ




  • скачать файл:
Название:
ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНО ОРІЄНТОВАНОЇ ЕКОНОМІКИ РЕГІОНУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, окреслено мету, об’єкт і предмет, визначено основні завдання, викладено положення наукової новизни та практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі «Концептуальні засади формування соціально орієнтованої економіки регіону» розроблено концепцію збалансованого соціально-економічного розвитку регіону, досліджено сутнісну характеристику соціально орієнтованого розвитку економіки регіону, побудовано фінансову модель розвитку соціально орієнтованої економіки регіону.

У роботі обґрунтовано, що сучасний розвиток регіонів держави вимагає дослідження концепцій та теорій, що дозволить визначити передумови формування нової моделі соціально-економічного розвитку регіонів. У дисертації доведено необхідність розробки концепції збалансованого соціально-економічного розвитку, яка дозволить економіці регіонів держави перейти на модель соціально орієнтованого розвитку, досягти балансу інтересів між соціальною справедливістю та економічною раціональністю.

Проведене у дисертаційній роботі дослідження ключових положень теорій соціалізації економіки, соціально-економічної безпеки та розподілу доходів дозволило розробити концепцію збалансованого соціально-економічного розвитку регіону та виділити основні постулати, які слід враховувати при формуванні концептуальних засад фінансового забезпечення розвитку соціально орієнтованої економіки регіону: забезпечення конкурентоспроможності регіону; забезпечення відтворення соціально-економічної сфер регіону та забезпечення соціально-економічної безпеки регіону. Основна ідея концепції полягає у забезпеченні збалансованого (урівноваженого) розвитку соціальної та економічної сфер, знаходження точки соціально-економічної рівноваги, за якої досягатиметься компроміс між економічною ефективністю та соціальною справедливістю у регіоні (рис. 1). Під точкою соціально-економічної рівноваги слід розуміти узгоджений динамізм між економічною ефективністю та соціальною справедливістю у регіоні. Досягнення соціально-економічної рівноваги є метою соціально орієнтованого розвитку економіки регіону, а збалансованість регіонального розвитку – критерієм процесу її досягнення (передбачає кількісне співвідношення між ознаками, що характеризують рівень розвитку регіону).

Для забезпечення збалансованого розвитку регіону першочерговим є  досягнення економічної та соціальної безпеки регіону, для чого пропонуємо встановити та використовувати порогові значення безпечних показників, які є статичними при визначенні зони соціально-економічного ризику, це дозволить попередити небезпеки щодо досягнення рівноважного стану у соціальній та економічній сферах та сформувати стартові умови для здійснення процесів простого відтворення соціально-економічної системи регіону, що уможливить появу позитивних якісних зрушень в регіональній соціально-економічній системі, які стануть відправною точкою для забезпечення процесів його розширеного відтворення і реалізації наявних конкурентних переваг регіону.

В свою чергу, перехід за критичну межу економічного розвитку регіону в порівнянні з соціальним однозначно призведе в подальшому до нездатності економіки регіону самовідтворюватись та до порушення ринкової рівноваги; перехід до критичних меж рівня соціального розвитку зумовить перевантаження економіки регіону та, як наслідок, забезпечення лише процесів простого відтворення регіональної соціально-економічної системи. Доведено, що такий динамізм між економічною ефективністю та соціальною справедливістю у регіоні, які відображають точку соціально-економічної рівноваги, може варіюватися від критичних меж збалансованого соціально орієнтованого розвитку економіки регіону до допустимо граничних меж. Саме реалізація концепції збалансованого соціально-економічного розвитку регіону дозволить уникнути дестабілізуючої дії чинників середовищ на забезпечення соціально-економічної безпеки регіону та дозволить регіону здійснити перехід зі стану простого відтворення його соціально-економічної системи до розширеного через максимально ефективне використання конкурентних переваг, що забезпечить економічну ефективність та соціальну справедливість у розподілі ВРП.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)