ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ СТІЙКОСТІ ЯК СКЛАДОВОЇ ЧАСТИНИ ПСИХІЧНОЇ СТІЙКОСТІ ОСОБИСТОСТІ



Название:
ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ СТІЙКОСТІ ЯК СКЛАДОВОЇ ЧАСТИНИ ПСИХІЧНОЇ СТІЙКОСТІ ОСОБИСТОСТІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

     У вступі теоретично обґрунтовано актуальність обраної теми, визначено мету, завдання, об’єкт і предмет дослідження, сформульовано наукову новизну й практичну значимість роботи, наведено дані про апробацію і впровадження результатів дисертаційного дослідження.

У першому розділі «Феноменологічний аналіз психічної стійкості особистості» теоретично досліджено й обґрунтовано загальні характеристики феномену психічної стійкості особистості. Порівняльний аналіз поняття «стійкість» в сучасних психологічних дослідженнях показав, що для описання різних аспектів поведінки та діяльності або якостей особистості використовується більш 15 дефініцій:  психічна  стійкість, нервово-психічна стійкість, емоційна та емоційно-вольова стійкість, психологічна та соціально-психологічна стійкість, морально-психологічна стійкість, стійкість до невизначеності тощо. Під психічною стійкістю в контексті даного дослідження розуміється відносно стійкий, але конкретний прояв усіх компонентів психіки, що мають певну спрямованість, виражають гармонійність зв'язку людини із зовнішнім середовищем у конкретних умовах; невід’ємною частиною психічної стійкості є професійна стійкість особистості.

Структуровано уявлення про поняття професійної стійкості особистості. Показано складність проблеми професійної стійкості, що розкривається у різних психологічних підходах до її сутності, виділених в результаті теоретичного аналізу першоджерел з досліджуваної проблеми: психофізіологічному, функціональному підходах – соціально-біологічні властивості особистості (М.С.Корольчук, В.М.Крайнюк); фізіологічний (М.Я.Віленський, Р.С.Сафін), інтегральна якість особистості (В.І. Дяченко., Г.Х. Яворська); діяльнісна характеристика особистості (П.А.Жоров, Л.Б..Єрмолаєва-Томіна); функціональний підхід (А.Б.Леонова, В.Л.Марищук, В.І.Медведєв, І.А.Сапов); суб’єктному підході (К.О.Абульханова-Славська, Б.Г.Ананьєв, Б.Ф.Ломов, В.О.Татенко, Л.К.Велитченко); традиційно-психологічному (О.П.Саннікова, М.І.Казанжі); психолого-педагогічному, фахово спрямованому (Л.К.Велитченко, З.Н. Курлянд); психолого-акмеологічному ( А.М. Карпухіна, А.Б. Леонова, В.І. Медведєв, О.Є. Самарін).

Констатується, що науковій літературі не визначено особливості структурної організації професійної стійкості майбутніх працівників карного розшуку з позиції диференціального підходу, що суттєво заглибило б внутрішній смисл даного конструкту.

На основі вищенаведеного аналізу генезису поняття та структури досліджуваного феномену припущено, що професійна стійкість особистості як складова частина її психічної стійкості – це інтегральна якість особистості – складна, багатокомпонентна, динамічна структура, що визначається певним співвідношенням основних особистісних властивостей і якостей, які мають гетерохронний характер розвитку, яка зумовлює такий стан змобілізованості психіки, що дає можливість максимально упевнено, без надмірного емоційного напруження виконувати свої професійні обов’язки упродовж всієї діяльності з мінімальними помилками.

У другому розділі «Основні етапи та методи дослідження професійної стійкості як складової частини психічної стійкості особистості» охарактеризовано процедуру організації та проведення дослідження професійної стійкості курсантів – майбутніх працівників карного розшуку та основні методи, використані в процесі наукової роботи.

Теоретичні методи дозволили зіставити різні точки зору і уточнити окремі поняття та психологічну сутність формування професійної стійкості стосовно до курсантів – майбутніх працівників карного розшуку. Емпіричні методи дозволили визначити провідні якості, цілеспрямоване формування яких надасть можливість досягнути відповідного рівня професійної стійкості майбутніх працівників карного розшуку на етапі їх навчання в галузевому ВНЗ системи МВС. У роботі використовувалася загальноприйнята система методів і процедур отримання даних, яка включає: теоретичний аналіз літератури за обраною проблематикою, метод спостереження, опиту, постдіагностичної бесіди, тестування, контент-аналіз. Згідно поставлених задач організація та проведення теоретико-емпіричного дослідження здійснювалося у три етапи: пошуково-теоретичному, констатувальному та заключному.

Особливого значення в дослідженні професійної стійкості особистості майбутніх працівників карного розшуку та коректувальних заходів набуло використання  наукових здобутків Б.Й.Цуканова, зокрема, виділений вченим «τ -тип» індивіда, який задовільняє набору критеріїв, пропонованих В.М. Русаловим, дозволяє розглядати проблему професійної стійкості особистості з позицій диференціальної і експериментальної психології. Згідно В.В. Рибалки, дана психодинамічна типологія особистостей дуже важлива для проведення адекватного психологічного аналізу конкретної особистості, її поведінки та діяльності. Власне професійний психологічний аналіз людини, на думку В.В. Рибалки, повинен починатися саме з визначення та інтерпретації типу темпераменту і пов’язаних із ним психодинамічних проявів інших властивостей особистості. Тому, дослідження було присвячене диференціації досліджуваних за типологічними групами на основі власної одиниці часу – розрахункового значення за даними хронометричної проби за Б.Й. Цукановим. Адекватність відтворення тривалості дозволила провести диференціацію досліджуваних за типологічними групами відповідно до класифікації Б.Й. Цуканова: холериків, сангвініків, рівноважних, флегматиків, меланхоліків. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины