МОТИВАЦІЙНИЙ МЕХАНІЗМ АКТИВІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
Название:
МОТИВАЦІЙНИЙ МЕХАНІЗМ АКТИВІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Основний зміст ДИСЕРТАЦІЙНОЇ роботи

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету і завдання дослідження, його предмет та об’єкт, відображено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі “Теоретико-методичні основи інноваційно-інвестиційної діяльності підприємств” досліджено основні питання теорії інновацій та інвестицій, зокрема сутність понять “інновації”, “інвестиції” та “інноваційно-інвестиційна діяльність”. Наведено класифікації інновацій та факторів, що впливають на організаційно-виробничу чутливість підприємств до нововведень, а також на ефективність реалізації інноваційних проектів. Запропоновано авторське визначення інноваційно-інвестиційної діяльності, новизна якого, на наш погляд, полягає у виділенні взаємозв’язку між поняттям “інноваційно-інвестиційний процес” та поняттям “інноваційно-інвестиційна діяльність”. Сказане пов’язано з тим, що “інноваційно-інвестиційний процес” – це вибір, обґрунтування і прийняття окремих рішень, а поняття “інноваційно-інвестиційна діяльність” – безпосереднє виконання прийнятих рішень. Це дозволяє визначити інноваційно-інвестиційну діяльність як безпосереднє виконання прийнятих рішень щодо управління фінансовими та іншими інвестиційними ресурсами в контексті вибору, обґрунтування і прийняття рішень щодо здійснення інновацій.

Наведено теоретичні узагальнення і нове вирішення наукового завдання формування мотиваційного механізму активізації інноваційно-інвестиційної діяльності вітчизняних підприємств шляхом визначення теоретичних підходів, методів залучення інвестицій та інновацій у виробництво. Досліджено мотиваційні теорії, на які слід опиратися при формуванні мотиваційного механізму активізації інноваційно-інвестиційної діяльності підприємств.

Розкрито особливості практичного застосування методів оцінки ефективності реальних інвестиційних проектів, наведено їх взаємозв’язки, які рекомендується враховувати при прийнятті відповідних інвестиційних рішень. На нашу думку, при оцінці таких проектів слід враховувати як дисконтні, так і традиційні методи, оскільки це дозволить здійснити багатокритеріальний відбір.  

Визначено окремі аспекти стимулювання інноваційно-інвестиційної діяльності підприємства. У нашому дослідженні доцільним є розмежування понять стимул та мотив. Із психологічної точки зору, мотив, а не стимул спонукає та направляє діяльність людини. Стимул, стимулювання є щось зовнішнє стосовно людини. Стимул може стати або не стати мотивом, і мотивом він стане тоді, коли зустрінеться з внутрішньою потребою, системою потреб або вже сформованою системою мотивів. Таким чином, виділено стимули та мотиви активізації інноваційно-інвестиційної діяльності на підприємстві.

Відмічено, що з одного боку підприємство є отримувачем інвестицій, оскільки зацікавлене у розвитку своєї діяльності, збільшенні масштабів, а з іншого боку – підприємство є розпорядником капіталу і зацікавлене у його збереженні та ліквідності, отриманні від його використання достатньої норми прибутку. Оскільки у більшості випадків підприємство є отримувачем інвестицій, наведено класифікацію мотивів інвестиційної діяльності, що ґрунтується на певних теоріях.

Зазначено, що в основу мотиваційного механізму активізації інноваційно-інвестиційної діяльності машинобудівних підприємств має бути покладений взаємозв’язок між потребами, інтересами, мотивами і стимулами. Виходячи з розуміння процесу мотивації, можемо стверджувати те, що для кожної нової потреби цикл повторюється, тобто мотивація є безперервним і циклічним процесом успішної господарської діяльності підприємства.

Отже, сам процес стимулювання підприємств, на нашу думку, має полягати в активізації інвестиційного процесу через економічний вплив на інтереси суб’єктів інвестування, економічну політику у зовнішньоекономічній сфері та управління фінансовими джерелами інвестицій. Для суб’єктів інвестиційної діяльності – підприємств машинобудування – важливим мотивом є організація вільних інвестиційних ресурсів та пошук потенційних інвесторів.

У другому розділі “Оцінка інноваційно-інвестиційної діяльності машинобудівних підприємств та факторів її мотивації” оцінено стан інноваційно-інвестиційної діяльності машинобудівних підприємств Вінницької області, в результаті чого виявлено негативні тенденції цієї діяльності, зокрема зменшення кількості впроваджених нових технологічних процесів підприємствами, питомої частки підприємств, які впроваджують інновації, зниження технічного рівня виконаних розробок. Проведений аналіз свідчить, що, в основному, фінансування інноваційної діяльності промислових підприємств Вінниччини відбувалося за рахунок власних джерел фінансування, зовсім відсутнім є фінансування з державного бюджету. Досить незначне фінансування з місцевого бюджету.

Аналіз інноваційно-інвестиційної активності підприємств машинобудування у Вінницькій області дозволив виявити причини, які стримують розвиток інноваційно-інвестиційної діяльності. Серед цих причин основними, найбільш суттєвими є такі: відсутність фінансування; нестача коштів у замовника; недосконалість законодавства; непомірні кредитні ставки; високий економічний ризик. Серед підприємств машинобудування Вінниччини, що реалізовували інноваційну продукцію за межі України, відзначились підприємства з виробництва машин та устаткування. Також за цими підприємствами спостерігається найбільша кількість з реалізації інноваційної продукції, а для п’яти з них така продукція є новою.

 

Доцільним було здійснення дослідження кількості підприємств машинобудування, які впроваджували інновації у Вінницькій області. Так, серед машинобудівних підприємств, які виробляють устаткування та транспортні засоби, має місце впровадження інноваційної продукції та інноваційних процесів, проте організаційні інновації та маркетингові інновації взагалі відсутні. Підприємства, що виготовляють електричне, електронне та оптичне устаткування, здійснили впровадження за усіма аспектами інноваційної діяльності. Найменшу частку у 4 % з організаційних інновацій займають підприємства, які виробляють машини та устаткування.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)