ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТРУКТУРНИХ ЗМІН В ЕКОНОМІЦІ ВЕЛИКОГО ПРОМИСЛОВОГО МІСТА




  • скачать файл:
Название:
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТРУКТУРНИХ ЗМІН В ЕКОНОМІЦІ ВЕЛИКОГО ПРОМИСЛОВОГО МІСТА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Основний зміст дисертації

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету та завдання, наукову новизну, практичне значення результатів, наведено інформацію про апробацію результатів дослідження.

Розділ 1. Теоретичні основи забезпечення структурних змін в економіці великого міста. У розділі показано місце та роль міст у сучасному розвитку економіки, окреслено методи здійснення структурних змін в економіці великого міста, узагальнено зарубіжний досвід упровадження структурних змін в економіці великого промислового міста.

Передумовами досліджень сучасної проблематики у містах є  підвищення суспільної ролі міст як центрів соціально-економічного розвитку регіонів та урбанізація регіонального простору, що набувають якостей закономірності. У роботі на основі теоретичного осмислення понять «місто», «економіка», «розвиток» запропоновано визначення розвитку економіки міста як закономірної, спрямованої і якісної зміни стану продуктивних сил і виробничих відносин міста, які функціонують у формі базових підсистем: природної, виробничої, соціальної і спрямовані на задоволення потреб міських мешканців і гостей міста. На цій теоретичній основі структуровано виділення підсистем економіки міста з урахуванням потреби регулювання його розвитку: природної, економічної (виробничої та комунальної), соціальної, управлінської (інституційної) (рис.1).

Встановлено, що розвиток сучасних теорій та концепцій функціонування великих міст відстає від практики трансформації міського середовища та набуття ним нових якостей, викликаних процесами глобалізації ринків, розвитком науки і техніки нового покоління, зміною традиційної ролі управління містом до організацій з надання управлінських та адміністративних послуг.

Результати аналізу літератури щодо загальних змін, що відбуваються у світовій та національній економіці, дозволили розширити розуміння сучасних тенденцій розвитку економіки великих міст. При цьому встановлено, що для великих міст у межах урбаністичних процесів властиві явища концентрації населення, виробництва, засобів зв’язку і комунікацій, що дозволило зробити висновок про нарощування ролі міст у сучасному світі. Проте, цей процес носить суперечливий характер, про що свідчать виявлені у роботі тенденції розвитку економіки міст. Встановлено, що у виробництві, зокрема, реальному секторі економіки, поглиблюється негативна динаміка старіння і прискорення морального і фізичного зносу основних засобів виробництва, що відображає тенденції звуженого відтворення продуктивних сил деіндустріалізаційного характеру. Як наслідок, структурується соціальна підсистема міст, у якій найбільш помітними стають сегрегативні зміни у системі розселення та поява елітних і депресивних мікрорайонів. У результаті посилене навантаження лягає на міське господарство, зокрема, житлово-комунальну сферу і дорожнє господарство, що підвищує ймовірність екологічної небезпеки проживання мешканців. Відтак, посилена увага науковців до вияву сутнісних ознак структурних змін та механізмів їх упровадження та супроводження в економіці великого міста.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)