АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИМИ РЕЗУЛЬТАТАМИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
Название:
АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИМИ РЕЗУЛЬТАТАМИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету та завдання дослідження, наукову новизну, практичне значення, апробацію результатів, повноту викладу наукових і прикладних результатів дисертації в опублікованих працях.

У першому розділі «Теоретичні засади аналітичного забезпечення управління фінансово-економічними результатами діяльності підприємств» визначено сутність аналітичного забезпечення діяльності підприємств як основи для прийняття управлінських рішень; запропоновано науковий інструментарій аналітичного забезпечення управління підприємствами в контексті фінансового та економічного аналізу; обґрунтовано концепцію синтезу фінансового та економічного аналізу в управлінні результатами діяльності підприємств.

Розробка управлінських рішень потребує об’єктивної аналітичної інформації щодо стану діяльності підприємства. Засобом отримання і інструментом обробки інформації є аналітичне забезпечення, складові якого визначаються потребами управління. Тому аналітичне забезпечення передбачає визначення сутності та змісту, виходячи зі специфіки функціонування підприємств певних видів діяльності. Теоретичні дослідження довели необхідність розвитку існуючих наукових, методичних та практичних засад аналітичного забезпечення управління діяльністю підприємств, оскільки не існує єдиного підходу до визначення сутності та змісту поняття «аналітичне забезпечення», не систематизовано його інструментарій, що застосовується для обґрунтування управлінських рішень. В роботі уточнено сутність аналітичного забезпечення діяльності підприємств, яке запропоновано розуміти як комплекс наукового, методичного та практичного інструментарію фінансово-економічного аналізу, використання якого надає керівництву підприємства інформацію для управління економічними та фінансовими параметрами його діяльності і дозволяє оптимізувати функції управління.

Дослідження особливостей формування аналітичного забезпечення діяльності підприємств дозволило визначити два основні напрямки його розвитку, які базуються на інструментарії економічного або фінансового аналізу. У роботі обґрунтовано концепцію аналітичного забезпечення на основі синтезу інструментів економічного та фінансового аналізу і формування комплексного наукового, методичного та практичного інструментарію фінансово-економічного аналізу, що забезпечує підвищення об’єктивності і якості управлінських рішень. Існуючий інструментарій аналітичного забезпечення ґрунтується на фінансових аналітичних показниках, які характеризують фінансовий стан підприємства та рівень використання його майна, та економічних показниках, що відображають стан виробничо-господарської діяльності підприємства та рівень використання його виробничих ресурсів. Аналіз практики використання аналітичних показників в управлінні підприємствами свідчить, що пропоновані різними методиками та авторами методи їх розрахунку та критерії оцінки не дозволяють здійснювати комплексне управління діяльністю підприємств. Зокрема, методичні підходи, запропоновані державними установами, спрямовуються на вирішення тільки окремих часткових завдань і не передбачають встановлення зв’язку фінансових показників із економічними показниками діяльності підприємств, а також не враховують особливостей певних видів економічної діяльності. З’ясовано, що для прийняття управлінських рішень підприємства використовують нормативи фінансово-економічних показників та параметри інтегральних моделей, які не враховують умов діяльності українських підприємств та базуються на статичній фінансовій інформації. Це унеможливлює використання існуючого інструментарію аналітичного забезпечення діяльності підприємств для прийняття управлінських рішень.

Зміна умов функціонування підприємств потребує періодичного перегляду і встановлення фінансово-економічних нормативів з урахуванням особливостей галузей і видів діяльності підприємств. У роботі доведено, що в управлінні підприємствами основними напрямками розвитку аналітичного забезпечення є такі:

– комплексне системне поєднання інструментарію аналітичного забезпечення на основі фінансового та економічного аналізу, що дозволяє при здійсненні контролю і плануванні діяльності підприємства виявити його невикористані резерви;

– врахування галузевих особливостей національної економіки, що досягається встановленням нормативів аналітичних показників діяльності підприємства в межах конкретної галузі під час здійснення оцінки його фінансового стану;

– аналіз ефективності інвестиційної діяльності, що забезпечується об’єктивною оцінкою функціонування підприємства за допомогою його фінансових аналітичних показників при виборі варіантів капіталовкладень;

– прогнозування діяльності підприємства за допомогою аналітичної інформації для формування результатів діяльності підприємства на перспективу.

Основним змістом аналітичного забезпечення управління фінансово-економічними результатами діяльності підприємств є комплексний, системний аналіз господарської діяльності підприємств і чинників формування фінансово-економічних результатів. Обґрунтовано, що розвиток аналітичного забезпечення управління результатами діяльності підприємств у напрямку його комплексності досягається на основі концепції синтезу фінансового та економічного аналізу за допомогою використання показника прибутку (рис. 1). 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)