ВИДАТКИ БЮДЖЕТУ ТА ОЦІНЮВАННЯ ЇХ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗА БЮДЖЕТНИМИ ПРОГРАМАМИ



Название:
ВИДАТКИ БЮДЖЕТУ ТА ОЦІНЮВАННЯ ЇХ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗА БЮДЖЕТНИМИ ПРОГРАМАМИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету, об’єкт і предмет дослідження, визначено елементи наукової новизни одержаних результатів та їх практичне значення, відображено апробацію результатів дослідження.

У першому розділі «Теоретичні засади функціонування системи видатків бюджету» розкрита соціально-економічна сутність видатків бюджету, досліджено архітектоніку системи видатків бюджету, розглянуто концептуальні підходи до оцінювання соціально-економічної ефективності видатків бюджету.

Критичний аналіз сучасних наукових поглядів на організацію бюджетних відносин з цієї проблематики дозволив уточнити трактування поняття «видатки бюджету». На відміну від існуючої думки, що метою видатків бюджету є забезпечення функцій держави, запропоновано акцентувати увагу на їх соціально-економічному призначенні, виходячи з потреб суспільства у благах, оскільки саме останні є підставою для формування функцій держави. Тому під видатками бюджету слід розуміти систему економічних відносин, які виникають між виконавчими органами влади, юридичними та фізичними особами з приводу розподілу та використання коштів бюджету для забезпечення потреб суспільства у благах з метою одержання корисного результату від використаних бюджетних ресурсів. Одержання корисного результату обумовлює цільову функцію системи видатків бюджету.  Архітектоніку останньої можна представити через взаємозв’язок її економічних і фінансових елементів (рис. 1).

 

Дослідження архітектоніки системи видатків бюджету дозволило встановити, що послідовність етапів процесу розподілу та використання бюджетних коштів і єдність елементів механізму управління видатками бюджету обумовлюється організаційними засадами бюджетної політики. При цьому, якщо перше відображає генезис системи видатків бюджету, то друге обумовлює її статичність. Кожна стадія, процесу розподілу і використання видатків бюджету може бути представлена як сукупність методів, інструментів і важелів, за допомогою яких реалізується відповідна складова управлінського циклу, та як комплекс заходів, що здійснюється для досягнення цілей соціально-економічного розвитку держави. Упорядкованість у взаємодії елементів системи видатків закладає основи для одержання цією системою заданого корисного результату, який описується визначеними цілями. Проведений теоретичний аналіз взаємозв’язків елементів механізму управління видатками бюджету і складових бюджетного процесу надав можливість запропонувати трактування терміну «система видатків бюджету». Під останньою розуміється сукупність підсистем правового, інформаційного і інституціонального забезпечення процесу розподілу і використання бюджетних коштів, параметри організації якого задаються методичним інструментарієм механізму управління видатками бюджету, а вектор розвитку визначається цілями соціально-економічної стратегії. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины