ОЦІНКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ЕЛЕКТРОЗВ’ЯЗКУ




  • скачать файл:
Название:
ОЦІНКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ЕЛЕКТРОЗВ’ЯЗКУ
Тип: Статья
Краткое содержание:


ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. В умовах ринкової економіки у підприємства виникає необхідність свідомого управління змінами на основі науково обґрунтованої процедури їх передбачення, регуляції, пристосування до умов, що змінюються. Перед підприємством постає задача не тільки визначати свою конкурентоспроможність в даний час і своєчасно реагувати на зміни, але і визначати свою майбутню конкурентоспроможність.

Особливо актуальним є вирішення цих задач для підприємств телекомунікаційної сфери, що обумовлено наступним. Галузь зв’язку є однією з найважливіших складових господарського комплексу України, яка справляє суттєвий вплив на розвиток суспільства і відбиває рівень його економічного розвитку. Зв'язок являється найважливішим суспільним фактором, що робить істотний вплив на спосіб життя людей, виконуючи соціальне і виробниче навантаження, сприяючи розвитку бізнесу, освіти, науки і культури. У сфері телекомунікацій спостерігається бурхливий розвиток, що призводить до появи нових технологій, змінює вимоги споживачів щодо якості, номенклатури послуг. Лібералізація в галузі призвела до появи та посилення конкуренції. Конкуренція відбувається не тільки серед операторів і провайдерів найбільш перспективного мобільного зв’язку, але і серед підприємств, що надають послуги стаціонарного зв'язку – місцевого та міжміського телефонного зв'язку. Обумовлений розвитком технологій розширюється спектр послуг зв'язку й область їхнього застосування.

У науковій літературі вже накопичений певний досвід в дослідженні конкурентоспроможності підприємства. Зокрема значний внесок зроблений такими авторами, як Д. Аакер, І.М.  Акимова, І. Ансофф, Л. Л.  Антонюк, П. Ю.  Бєлєнький, А. Е.  Воронкова, М. І.  Долішій, Ю. Б.  Іванов, М. О.  Кизим, Г. І.  Кіндрацька, О. Є.  Кузьмін, Ж.Ж. Ламбен, Л. І.  Піддубна, І. О.  Підддубний, В. С.  Пономаренко, М. Портер, К.К. Прахалад, О. М.  Тищенко, О. М. Тридід, І. П.  Тулєєв, Р. А.  Фатхутдинов, Г. Хамел, О. Б.  Чернега, О. А.  Швиданенко, З. Є.  Шершньова, В. Г.  Шинкаренко і ін. Проте ряд методичних питань вимагає подальшої розробки: термінологія, обґрунтування методу оцінки конкурентоспроможності, встановлення факторів, що визначають конкурентоспроможність підприємства в даний час і в майбутньому, градації рівня конкурентоспроможності та рекомендації щодо їх використання в управлінні підприємством.

Значний вклад в дослідження питання управління телекомунікаційними підприємствами зробили наукові праці С.В. Войтко, Е.А. Голубицької, В.М. Гранатурова, Г.М. Жигульської, В.М. Орлова, О.С. Редькіна, Н.П. Рєзникової, В.К. Стеклова, Л.О. Стрій, Л.І. Шехтмана. Але, проведений аналіз показав, що методичні засади та практичні рекомендації з оцінки конкурентоспроможності підприємства телекомунікаційної сфери ще недостатньо розроблені.

Актуальність вищеназваних проблем, їх недостатня практична розробка визначили вибір теми дисертаційного дослідження, зумовили його мету і завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота співпадає з науковим напрямком, що опрацьовується в Донецькому національному технічному університеті в рамках таких науково-дослідних робіт: “Оцінка конкурентоспроможності промислового підприємства” (реєстраційний номер Н-10-02), в межах якої автором було проведено теоретичне узагальнення науково-методичних підходів до проблеми визначення конкурентоспроможності, аналіз існуючих методичних підходів до оцінки конкурентоспроможності вітчизняних промислових підприємств; “Науково-методичне обґрунтування вартості платних освітніх послуг ВУЗу” (номер державної реєстрації 0106U003270), в межах якої автором було досліджено стратегічні підходи при визначенні витрат на послугу як фактора конкурентоспроможності ВУЗу; “Методологія оцінки споживчих ринків України. Концептуальний аспект” (номер державної реєстрації 0106U008421), в межах якої автором було проведено дослідження ринку мобільного зв’язку.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних і методичних засад щодо оцінки і забезпечення конкурентоспроможності підприємства телекомунікаційної сфери.

Для досягнення мети дослідження в дисертаційній роботі поставлено та вирішено такі задачі:

  • узагальнити теоретичні і методологічні засади конкурентоспроможності підприємства, в тому числі обґрунтувати розділення поняття „конкурентоспроможність підприємства” на “тактичну” і “стратегічну” і уточнити термінологію відносно суті понять “конкурентоспроможність” і “конкурентостійкість” підприємства;

  • обґрунтувати і розробити метод оцінки конкурентоспроможності підприємства, який диференційовано адаптований до прийняття поточних і стратегічних управлінських рішень;

  • визначити фактори, що впливають на конкурентоспроможність підприємства телекомунікаційної сфери, та уточнити показники їх врахування;

  • розробити математичну модель оцінки конкурентоспроможності підприємства телекомунікаційної сфери за запропонованим методом із використанням апарату нечіткої логіки і нейронних мереж;

  • розробити методичні засади з оцінки конкурентоспроможності підприємства телекомунікаційної сфери;

  • розробити теоретичні і методичні засади формування конкурентної стратегії підприємства телекомунікаційної сфери як напрямку забезпечення його конкурентоспроможності.

Об’єктом дослідження є процес оцінки конкурентоспроможності підприємства.

Предметом дослідження є теоретичні і методологічні засади, принципи, методи і практичні аспекти оцінки конкурентоспроможності підприємства телекомунікаційної сфери.

Методи дослідження. Методологічну основу досліджень складають сукупність прийомів і принципів наукового дослідження: аналітичний і логічний (виявлення теоретико-методичних проблем оцінки конкурентоспроможності підприємства), системний підхід (розробка основних складових конкурентоспроможності підприємства), метод аналогій (обґрунтування сутності понять “конкурентоспроможність підприємства” і “конкурентостійкість підприємства”), основні положення теорії систем (при визначенні конкурентостійкості підприємства; формуванні рекомендацій з вибору конкурентної стратегії підприємством телекомунікаційної сфери), основні положення теорії нечітких множин і нейронних мереж (побудова математичної моделі оцінки конкурентоспроможності), SWOT-аналіз (формування показників оцінки конкурентостійкості підприємства), методи експертних оцінок (оцінка лінгвістичних показників, побудова функції належності, формування бази даних).

Наукова новизна одержаних результатів.

Вперше:

- теоретично обґрунтовано і розроблено метод оцінки конкурентоспроможності підприємства, який на відміну від існуючих базується на окремому визначенні тактичної конкурентоспроможності і конкурентостійкості підприємства та їх комплексному врахуванні при прийнятті стратегічних управлінських рішень.

Удосконалено:

- математичну модель оцінки конкурентоспроможності підприємства із використанням апарату нечіткої логіки і нейронних мереж на підставі розробленого методу та її використання для підприємства телекомунікаційної сфери завдяки визначення складу показників моделі;

- систему факторів конкурентоспроможності підприємства телекомунікаційної сфери шляхом виокремлення факторів тактичної конкурентоспроможності і конкурентостійкості, яка, в свою чергу, поєднує фактори внутрішньої конкурентостійкості підприємства і фактори дії зовнішнього середовища.

Отримали подальший розвиток:

- методологічні і теоретичні засади конкурентоспроможності підприємства, які базуються на окремому визначенні тактичної, стратегічної конкурентоспроможності та конкурентостійкості, що дозволить підприємству приймати обґрунтовані управлінські рішення в умовах конкуренції;

теоретичні і методичні засади формування конкурентної стратегії підприємства телекомунікаційної сфери на підставі результатів оцінки його стратегічної конкурентоспроможності.

Практичне значення отриманих результатів.

Практичне значення результатів дисертації полягає в використанні розроблених методичних положень в процесі управління підприємствами телекомунікаційної сфери в сучасних умовах, що дасть можливість обґрунтовано вибирати конкурентну стратегію, а також виявляти чинники конкурентостійкості і забезпечувати конкурентоспроможність підприємства в майбутньому. Розроблені математичні моделі та алгоритм можуть бути використані для проведення оцінки конкурентоспроможності підприємствами інших галузей.

Викладені в дисертації розробки пройшли практичну апробацію, впроваджені та використовуються у ТОВ “ТК.”Велтон.Телеком” (довідка № 1384 від 22.11.2006 р.), ВАТ “Промтелеком” (довідка № 1067 від 23.11.2006 р.), Донецької філії ВАТ „Укртелеком” (довідка від 20.12.2006 р.), а також в навчальному процесі Донецького національного технічного університету при викладанні дисциплін „Маркетинг”, „Менеджмент”, „Менеджмент і маркетинг в телекомунікаціях” (довідка від 4.12.2006 р.).

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, представлені в дисертаційній роботі, отримано здобувачем самостійно. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в роботі використано лише ті положення й ідеї, що є результатом особистої роботи здобувача. Особистий внесок автора в роботах, написаних у співавторстві, полягає в наступному: у роботах [1] запропоновано систему показників оцінки якості послуг, що надаються Inte
et-провайдерами; у роботі [2] обґрунтовано необхідність застосування системного підходу у дослідженні конкурентоспроможності підприємства, показано взаємозв’язок понять “конкурентоспроможність підприємства” і “конкурентостійкість підприємства”; у роботі [4] обґрунтовано доцільність використання методу оцінки стратегічної конкурентоспроможності підприємства на основі нечіткої логіки, розкрито сутність етапів оцінки рівня стратегічної конкурентоспроможності підприємства, запропоновано градації оцінки показників.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертаційного дослідження доповідались автором та отримали позитивну оцінку на наукових, науково-практичних і науково-теоретичних конференціях: Міжнародна наукова конференція молодих вчених економістів „Проблеми забезпечення економічного росту” (м. Донецьк, 2001); міжнародна науково-технічна конференція студентів, аспірантів і молодих спеціалістів країн СНД „Техніка і технологія зв’язку” (м. Одеса, 2001); всеукраїнська науково-практична конференція молодих вчених “Економіка підприємства: проблеми теорії та практики” (м. Дніпропетровськ, 2003); міжнародна наукова конференція студентів і молодих вчених “Економіка і маркетинг в ХХI сторіччі” (м. Донецьк, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007); міжнародна науково-практична конференція “Економічні проблеми розвитку промислового виробництва” (м. Одеса, 2004); міжнародна науково-практична конференція „Теорія і практика економіки і підприємництва” (м. Алушта, 2006, 2007); науково - практична конференція „Маркетинг XXI століття: інтеграція науки і бізнесу” (м. Донецьк, 2006); міжнародна науково-теоретична конференція молодих учених і студентів “Актуальні проблеми економічного та соціального розвитку виробничої сфери” (м. Донецьк, 2006, 2007); всеукраїнська науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих вчених „Маркетинг у третьому тисячолітті” (м. Донецьк, 2007); міжрегіональна науково-практична конференція „Організація самодостатності промислового регіону: проблеми ринку, економіки і бізнесу” (м. Луганськ, 2007); міжвузівська науково-практична конференція „Актуальні проблеми теорії та практики менеджменту в умовах трансформації економіки” (м. Рівне, 2007); Міжнародна науково-практична конференція „Сучасні інформаційні технології в економіці і управлінні підприємствами, програмами і проектами (м. Харків, 2007).

Публікації. Основні положення дисертаційної роботи і результати досліджень викладені в 18 друкованих працях, загальним обсягом 5,2 д.а., з яких особисто автору належить 4,5 д.а., у тому числі в 6 статтях у фахових виданнях, що входять до переліку ВАК, загальним обсягом 2,8 д.а., з яких особисто автору належить 2,1 д.а.

Структура і обсяг дисертаційної роботи. Структура дисертаційної роботи визначена загальною схемою наукового дослідження, метою досліджень і шляхами її досягнення. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, додатків. Повний обсяг дисертації складає 252 сторінки. Матеріали дисертації містять 41 таблицю, що складає 14 сторінок і 15 рисунків, що складає 8 сторінок. Список використаних джерел із 237 найменувань, приведений на 24 сторінках і 5 додатків на 19 сторінках.

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)