МОДЕЛІ ТА МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ПОРТФЕЛІВ ПРОЕКТІВ В ЕНЕРГЕТИЧНІЙ ГАЛУЗІ :



Название:
МОДЕЛІ ТА МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ПОРТФЕЛІВ ПРОЕКТІВ В ЕНЕРГЕТИЧНІЙ ГАЛУЗІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


У дисертаційній роботі на основі проведених автором досліджень захищаються такі основні положення.


У вступі приділяється увага визначенню актуальності теми дослідження. Відображено практичну цінність застосування моделей, методів та засобів управління портфелями проектів в енергетичній галузі. Визначено мету роботи, подано загальну характеристику сформульованих і вирішених у дисертації задач. Визначено предмет, об’єкт та методи дослідження, наукову новизну і практичне значення одержаних результатів, а також особистий внесок здобувача. Надано інформацію про впровадження та апробацію результатів роботи, публікації за темою дисертаційної роботи.


У першому розділі «Проектний підхід до управління енергетичною галуззю» надано огляд сучасного стану та перспектив розвитку енергетичної галузі України показав, що питаннями ефективного управління в процесі видобування енергії, ії перетворення, транспортування, розподілення та споживання займається і проектний менеджмент. В основі практичної реалізації функцій проектного менеджменту в галузі енергетики лежить інформація про динаміку енергетичних та матеріальних ресурсів на підприємстві. Впровадження проектного підходу в усі ланки управління енергетичним комплексом буде відігравати вирішальну роль в його функціонуванні та розвитку.


Під час проведення аналізу особливостей управління проектами та портфелями проектів в енергетичній галузі було виявлено наступе:


особливості технологічного процесу полягають в неможливості запасати енергію в значних масштабах, в необхідності безперервного електропостачання, що є важливою умовою роботи національного господарства, в залежності якості продукції від виробника, постачальника, споживача та ін.;


велика кількість організацій – учасників проектів (до 20);


тривалість проектів в енергетичній галузі (від 5 до 10 років);


проблеми класифікації об’єктів різних функціональних спрямувань;


проблеми реформування галузі (у процесі об’єднання компаній збільшується кількісний склад проектів, підвищується територіальне розподілення, ускладнюється ієрархія структури управління, виникає потреба у впроваджені єдиних процесів управління для всіх філій нової компанії).


Ці специфічні умови породжують галузеві особливості у виробництві енергії та управлінні проектами, портфелями проектів. Під час планування проектів в енергетичній галузі враховують технічну політику компанії та на базі цього розробляють план переоснащення та реконструкції обладнання, капітального будівництва об'єктів енергетичної галузі. Зазначені особливості зумовлюють необхідність постійного науково-технічного супроводу, метою якого є моніторинг поточного стану реалізації проектів та портфелів на основі вдосконалення математико-аналітичних і програмно-інформаційних засобів прогнозування розвитку енергетики країни.


Аналіз ризиків, які мають найбільший негативний вплив на реалізацію проектів енергетичної галузі, продемонстрував, що ризикові події ускладнюють процес управління проектами та портфелями проектів, тому необхідним є застосування інструментарію зменшення ризиків портфелів проектів енергетичної галузі та їх наслідків.


За результатами проведеного аналізу сучасних підходів до управління портфелями проектів в енергетичній галузі було сформульовано задачу дослідження, пов’язану з необхідністю пошуку шляхів підвищення ефективності управління портфелями проектів в даній предметній області, а саме: розробка нових моделей та методів управління ризиками портфелів проектів.


У другому розділі «Теоретичні основи методології управління ризиками портфеля проектів» розглянуто портфельний підхід до управління проектами в енергетичній галузі, головною метою якого є формування набору проектів та реалізація найбільш ефективних і стратегічно вигідних проектів з урахуванням фінансових та інших обмежень.


Під портфелем проектів розуміється сукупність проектів, не зв’язаних логічно та технологічно, об'єднаних в портфель з метою ефективного управління для досягнення стратегічних цілей.


При управлінні портфелями проектів одним з перших завданнь є систематизація різних проектів за різними портфелями, яке на сьогоднішній день вимагає вирішення. В дисертаційній роботі була виконана систематизація різних класифікацій портфелів проектів, згідно якої портфелі проектів можна класифікувати за 14 ознаками.


В енергетичній галузі реалізуються проекти будівництва, ІТ-проекти, інноваційні проекти реконструкції та модернізації виробництва, впровадження новітніх технологічних рішень, спрямованих на енергоефективність, навчально-освітні проекти, інвестиційні проекти розвитку ринку сировини та ринку альтернативної енергетики, які можна об’єднати в портфелі за різними ознаками.


Портфель проектів в енергетичній галузі – це набір проектів в енергетичній галузі, скомпонованих задля забезпечення сталого розвитку галузі, забезпечення електричною та тепловою енергією внутрішніх потреб національної економіки та населення, здійснення експорту продукції.


За типом класифікації портфелі проектів в енергетичній галузі можуть бути віднесені до:


великих та довгострокових портфелів проектів (будівництво АЕС, ГЕС, ТЕС, ТЕЦ та інших об’єктів енергетики, встановлення ЛЕП);


малих, короткострокових портфелів проектів (реконструкція, технічне переоснащення, налагодження нових потужностей для енергетичних об’єктів);


технічно складних (будівництво генеруючих та акумулюючих об’єктів);


міжнародних портфелів (участь в будівництві, постачання відповідного обладнання, забезпечення кваліфікованими спеціалістами, інвестування, участь в інноваційних розробках);


бездефектних портфелів проектів (всі проекти, пов’язані з реконструкціюю, модернізацією, будівництвом енергетичних об’єктів);


галузевих портфелів проектів (практично всі проекти та портфелі проектів розглядаються крізь призму галузевих особливостей та специфікацій, що властиві для зазначеного напряму);


керованих (особливості галузі вимагають щоденного контролю для безперебійного постачання споживачів енергією в потрібній кількості, необхідної якості з урахуванням раціонального використання ресурсів).


Проведено огляд різних класифікацій ризиків проектів з метою вироблення єдиного підходу до класифікації ризиків портфеля проектів. Ефективне запобігання ризикам та ліквідація їх можливих наслідків починається з класифікації ризиків портфеля проектів та зокрема, класифікації ризиків проектів, що входять до складу портфеля. Впровадження проектного підходу до новітніх галузей, ускладнення проектів, імовірність змін зовнішніх факторів (економічних, соціально-політичних, правових, ринкових та ін.) призводить до постійної появи нових видів ризиків. Всі ці фактори ускладнюють процес створення єдиної класифікаційної системи.


Під ризиком портфеля проектів будемо розуміти імовірні втрати від настання всіх можливих ризикованих подій під час виконання всіх проектів портфеля.


Проведено аналіз існуючих в методології управління проектами методів управління ризиками проектів та виявлено, що сьогодні актуальним є завдання побудови нових методів управління ризиками портфелів проектів в енергетичній галузі. Одним з важливих компонентів в процесі планування та реалізації портфеля проектів є управління ризиками, оскільки ризики проектів портфеля можуть призвести не тільки до додаткових втрат в окремих проектах, а навіть до недосягнення цілей портфеля. В процесі досліджень була запропонована наступна система класифікації ризиків портфелів проектів (табл. 1).


У третьому розділі «Управління ризиками портфеля проектів в енергетичній галузі» запропоновано застосування абсолютної та відносної синергії для моделювання синергетичного ефекту портфеля проектів, що дає змогу оцінити ефективність управління портфелем проектів в енергетичній галузі та зробити порівняльну характеристику між ефективністю управління портфелем та окремими проектами, що не входять до складу портфеля.


 


Автором запропоновано застосувати для розрахунків синергетичного ефекту портфеля проектів енергетичної галузі такий підхід.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины