Підвищення експлуатаційної надійності паливної апаратури автотракторних дизелів застосуванням багатофункціональної присадки до палива :



Название:
Підвищення експлуатаційної надійності паливної апаратури автотракторних дизелів застосуванням багатофункціональної присадки до палива
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ


 


У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовано мету та задачі досліджень, визначена наукова новизна результатів та їх практичне значення, наведені дані щодо апробації та публікації результатів досліджень.


У першому розділі проведено аналіз літератури по проблемі експлуатаційної надійності автотракторної техніки, обладнаної дизелями. Встановлено, що значна частина всіх відмов автомобілів та тракторів пов’язана з несправностями двигунів. Розглянуто вплив якості дизельного палива на працездатність паливної апаратури дизелів, проаналізовані існуючі засоби і методи її підвищення. Результати аналізу засвідчили, що змащувальні (протизношувальні та антифрикційні) властивості дизельного палива відіграють домінуючу роль в забезпеченні працездатності паливної апаратури і, як наслідок, автотракторних дизелів.


На основі аналізу вітчизняної і зарубіжної літератури було зроблено висновок що використання багатофункціональних присадок до палива, здатні збільшити його повноту згорання, покращити паливну економічність і екологічні показники автотракторних дизелів. Крім того, багатофункціональні присадки здатні суттєво покращити протизношувальні та антифрикційні властивості палива, що дозволить в свою чергу підвищити працездатність паливної апаратури.


У другому розділі наведені результати теоретичних досліджень по визначенню впливу концентрації багатофункціональної присадки на величину сили тертя між поверхнями паливної апаратури.


Була розрахована величина продукування ентропії у парах тертя для різних режимів змащування, що дозволило зробити кількісну оцінку питомої сили тертя.


Розглянуто також механізм генерування ентропії через взаємодію пружних хвиль, що виникають у процесі тертя, із дислокаціями у поверхневих шарах і плямами контакту. Продукування ентропії, що обумовлене згасанням пружних хвиль на плямах контакту, відіграє істотну роль в усталеному режимі тертя. Показано, що обумовлена цим продукуванням ентропії питома сила тертя  має вигляд:


 


,                                                    (1)


 


де е – основа натурального логарифму, Аr - середня площа плями контакту, м2; uR - швидкість розповсюдження релеєвських хвиль, м/с; ns - поверхнева концентрація плям контакту, м-2; u - відносна швидкість переміщення поверхонь тертя, м/с; h - товщина поверхневого шару тертя, м;  - градієнт тангенціальної напруги τ в шарі тертя.


З умови позитивного значення питомої сили тертя зроблено висновок про необхідність наявності позитивного градієнта тангенціальної напруги τ в шарі тертя, що збігається з відомим правилом градієнта І.В. Крагельского, відповідно до якого у вузлі тертя повинна виконуватися умова grad τ > 0.


 


Досліджена модель взаємодії молекулярних диполів, що містяться у багатофункціональній присадці, з ділянками поверхні тертя, на яких через неоднорідний розподіл дислокацій утворюється флуктуаційний дипольний момент, обумовлений ядрами дислокацій. Це дозволяє зв'язати неоднорідність розподілу поверхневого заряду з неоднорідностями розподілу дислокацій. Крім того, врахована взаємодія молекулярних диполів із поверхнею тертя через електростатичні сили. У рамках моделі взаємодії молекулярних диполів із флуктуаційними дислокаційними моментами фізичний механізм протизносної дії дизельного палива та багатофункціональної присадки полягає в адсорбції молекул останнього поверхнями вузлів тертя паливної апаратури й блокуванні цими молекулами ядер дислокацій, що призводить до зменшення створюваних ними електричних полів і пасивації поверхні тертя.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Малахова, Татьяна Николаевна Совершенствование механизма экологизации производственной сферы экономики на основе повышения инвестиционной привлекательности: на примере Саратовской области
Зиньковская, Виктория Юрьевна Совершенствование механизмов обеспечения продовольственной безопасности в условиях кризиса
Искандаров Хофиз Хакимович СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МОТИВАЦИОННОГО МЕХАНИЗМА КАДРОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ (на материалах Республики Таджикистан)
Зудочкина Татьяна Александровна Совершенствование организационно-экономического механизма функционирования рынка зерна (на примере Саратовской области)
Валеева Сабира Валиулловна Совершенствование организационных форм управления инновационной активностью в сфере рекреации и туризма на региональном уровне