УДОСКОНАЛЕННЯ СКЛАДУ І ТЕХНОЛОГІЇ ВИГОТОВЛЕННЯ ЕЛЕКТРОДІВ ЗІ ЗНИЖЕНОЮ ГІГРОСКОПІЧНІСТЮ ДЛЯ ЗВАРЮВАННЯ ТА НАПЛАВЛЕННЯ :



Название:
УДОСКОНАЛЕННЯ СКЛАДУ І ТЕХНОЛОГІЇ ВИГОТОВЛЕННЯ ЕЛЕКТРОДІВ ЗІ ЗНИЖЕНОЮ ГІГРОСКОПІЧНІСТЮ ДЛЯ ЗВАРЮВАННЯ ТА НАПЛАВЛЕННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обґрунтована актуальність теми дисертаційної роботи, сформульована мета й завдання досліджень, викладена її наукова новизна й практичне значення.


У першому розділі проведений аналіз різних способів боротьби зі зволоженням електродних покриттів і встановлено, що існуючі методи зводяться до двох основних напрямків: боротьба з наслідками зволоження (видалення поглиненої вологи з покриття, попереднє прокалювання безпосередньо перед зварюванням) і боротьба із причинами зволоження (застосування герметичного водонепроникного пакування й усунення гідрофільності самого покриття, тобто нанесення захисних плівок, що перешкоджають вологовбиранню, зниження пористості електродного покриття, зниження гігроскопічності окремих складових електродного покриття). В теперішній час найпоширенішим способом є попереднє прокалювання електродів, тому що інші способи не набули широкого застосування в промислових масштабах.


Спроби використовувати в якості сполучного органічні полімерні смоли замість рідкого скла давали ефективний захист від зволоження, однак мали незадовільні санітарно-гігієнічні характеристики. Застосування захисних кремнійорганічних вологостійких покриттів утруднене внаслідок підвищеної крихкості захисного шару. Інші способи приводять лише до часткового зниження рівня вологості. На основі вивченого матеріалу сформульована мета й завдання досліджень, метою яких є підвищення зварювально-технологічних властивостей та розробка складу і технології виготовлення електродів для ручного дугового зварювання зі зниженої гігроскопічністю.


У другому розділі наведені методики теоретичних та експериментальних досліджень, використані матеріали, устаткування й технологія зварювання.


Для оцінки ступеня відповідності пропонованим вимогам розроблені електроди зазнали ряду лабораторних випробувань. Для виготовлення дослідних зразків застосовувалося ручне дугове зварювання й наплавлення з використанням зварювального випрямляча ВД-306 Д У2. В якості основи використовували електроди фтористо-кальцієвого типу марки УОНІ-13/45та УОНІ-13/55. Дослідні варіанти електродів виготовлялися методом обпресування з додатковими додаваннями в шихту покриттів ферохромового шлаку в кількості 0,75-1,0%. Визначення параметрів процесу зварювання й наплавлення та інші виміри виконували за допомогою відповідного устаткування (амперметри, вольтметри, оптичні й механічні вимірювальні пристрої). Для вивчення зварювально-технологічних властивостей розроблених електродів застосовували методику визначення стабільності горіння дуги; оптичну металографію, хімічний і рентгеноспектральний аналіз наплавленого металу. Дослідження впливу складу вологостійкої композиції на зварювально-технологічні властивості електродів та його оптимізація виконувалася з використанням статистичних методів і методів багатофакторного планування експерименту.


 


У третьому розділі представлені результати теоретичних і практичних досліджень, в ході яких були визначені можливі варіанти зниження гігроскопічності електродних покриттів (рис. 1), що дозволяють одержати наступні властивості: високий захисний ефект при мінімальному впливі на зварювально-технологічні властивості (стійкість горіння дуги; відсутність пор, тріщин і інших дефектів у металі шва; забезпечення необхідних механічних характеристик зварного з'єднання); дотримання санітарно-гігієнічних вимог; дешевина й доступність; процес гідрофобізації повинен органічно вписуватися в існуючу технологічну лінію виготовлення електродів.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины