ЗАСТОСУВАННЯ МОДИФІКОВАНИХ ПОДАНДІВ ДЛЯ ІНГІБУВАННЯ КОРОЗІЇ В ПОЛІМЕТАЛЕВИХ ТЕХНІЧНИХ СИСТЕМАХ



Название:
ЗАСТОСУВАННЯ МОДИФІКОВАНИХ ПОДАНДІВ ДЛЯ ІНГІБУВАННЯ КОРОЗІЇ В ПОЛІМЕТАЛЕВИХ ТЕХНІЧНИХ СИСТЕМАХ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету дослідження, визначено шляхи її досягнення, викладено наукову новизну та практичне значення отриманих результатів.


У першому розділі надано аналіз наукової літератури, у якому висвітлено найбільш важливі питання, пов’язані з напрямком дисертаційної роботи. Проаналізовано основні підходи до прогнозування інгібіторних властивостей потенціалвизначальних компонентів електролітів в залежності від будови їх молекул, особливості перебігу самочинних фізико-хімічних процесів на межі розподілу метал – електроліт для різних за хімічною природою систем, фактори, що впливають на їх швидкість, способи впливу на напрямок та інтенсивність таких електродних реакцій. На підставі аналізу наведених матеріалів сформульовано задачі досліджень та напрямки їх вирішення.


 


Другий розділ присвячено викладенню методики досліджень, надано характеристику матеріалів та перелік апаратури, що використовувались при проведенні досліджень, а також методи обробки отриманих даних.


Для приготування електролітів використовувалися реактиви кваліфікації не нижче «х.ч.» або синтезовані підчас виконання роботи.


Швидкість та механізми фарадеївських процесів на електродах зі сплавів сталі Ст.3, алюмінію Д16 та міді М0 визначали в фоновому електроліті за вимогами ДСТУ 28084-94 з рН = 10,5, що містить натрієві солі сульфатної, карбонової та хлоридної кислот, або з додаванням досліджуваних речовин з використанням вольтамперометрії, гравіметрії, імпедансометрії, хроноамперометрії замкнених пар при варійованих температурах та вільній або примусовій аерації робочого середовища.


Розрахунок просторової та енергетичної структури органічних молекул здійснювали за допомогою програм «MOPAC» та «HyperChem» різних версій методом РМ3 за алгоритмом Polak-Ribiere.


Третій розділ присвячено обґрунтуванню вибору потенціалвизначальних компонентів інгібіторної композиції, аналізу низки їх фізико-хімічних властивостей.


Розроблено критерії добору інгібіторів корозії, серед яких визначальними є посилена захисна дія по відношенню до конструкційних металів, здатність до стабілізації водного розчину, нетоксичність. Визначено, що зазначеним критеріям найбільше відповідають відкритоланцюгові аналоги краун-ефірів – поданди, які можуть утворювати міцні комплекси як з різнорідними за хімічною природою катіонами металів в об’ємі електроліту, так і з льюісовськими кислотними центрами металевої поверхні за рахунок наявності в гнучкій структурі їх молекул атомів з донорними властивостями

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины