МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ ДЖИТТЕРА В ЦИФРОВИХ АНТЕННИХ РЕШІТКАХ



Название:
МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ ДЖИТТЕРА В ЦИФРОВИХ АНТЕННИХ РЕШІТКАХ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовані мета і завдання дослідження, об'єкт, предмет і методи дослідження, визначено наукову новизну результатів та їх практичну значимість, наведені дані про особистий внесок здобувача, впровадження результатів, їх апробацію та публікації.


У першому розділі проведено порівняльний аналіз технології ЦДУ в антенних решітках (АР) у порівнянні з аналоговими методами формування діаграми спрямованості (ДС) фазованих антенних решіток (ФАР). Сформульовано переваги приймальних і передавальних ЦАР у порівнянні з ФАР. З урахуванням структури ЦАР розглянуті недоліки технології ЦДУ і способи їх подолання.


Як один з головних чинників реалізації ЦАР детально розглянуті основні групи цифрових високошвидкісних магістралей, присутніх в більшості сучасних систем ЦДУ ЦАР, а також найбільш поширені різновиди інтерфейсів кожної групи. Відзначена ключова роль програмованих логічних інтегральних схем, як одного з основних компонентів побудови сучасних типових модулів пристрою ЦДУ ЦАР, перераховані провідні виробники елементної бази та найважливіші, з точки зору реалізації ЦАР, параметри ПЛІС. Відзначено ряд робіт в області ЦАР, виконаних в Україні в останні роки, частина з яких проводилася за безпосередньої участі здобувача.


В результаті розвитку технологій намітилася тенденція до скорочення числа перетворень частоти в радіоприймальних трактах ЦАР і розширення смуги використовуваних для передачі даних сигналів, що призводить до підвищення на виходах радіоприймальних пристроїв частот сигналів, які перетворюються з допомогою АЦП в цифрову форму. У цих умовах одним з головних факторів, що визначає якість функціонування системи з ЦАР, стає джиттер АЦП/ЦАП. Джиттер АЦП/ЦАП — це випадкові відхилення моментів формування відліків в АЦП/ЦАП приймально-передавальних каналів ЦАР з МО відхилення, рівним нулю.


Проведено огляд літератури, присвяченої проблемі джиттера. Відзначено роботи, що розглядають вплив джиттера на: 1) формування цифрового сигналу в пристроях АЦП; 2) процеси обробки цифрового сигналу; 3) формування вимог до радіотехнічних систем (зокрема ЦАР), 4) якість формування ДС в ЦАР.


На підставі огляду літератури наведено математичний опис проблеми джиттера і спрощений спосіб оцінки дисперсії джиттера за величиною відношення сигнал/шум у нехтуванні АШ.


Розглянуто вплив точності наближення відліку гармонійного сигналу на виході АЦП у вигляді відсіченого розкладання у ряд Тейлора за величиною джиттера на оцінки МО та дисперсії відліку. Проведено огляд існуючих методів оцінки джиттера та їх аналіз з точки зору застосування в ЦАР. На підставі огляду літератури виконано обґрунтування вимог до рівня джиттера в ЦАР. Перераховано параметри, що визначають вимоги до джиттера АЦП і ЦАП в передавальних і приймальних ЦАР.


На завершення першого розділу запропонований набір ознак для класифікації методів оцінювання дисперсії джиттера, і вперше проведена класифікація цих методів.


У другому розділі розроблені методи оцінки параметрів джиттера.


Розглянемо систему з P каналів АЦП на виходах приймальних каналів ЦАР.


Нехай на входах АЦП приймальних каналів ЦАР присутній вхідний сигнал, який може бути представлений у вигляді суми гармонійних складових

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины