ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ СТВОРЕННЯ ДИСТАНЦІЙНИХ ІНТЕРНЕТ СИСТЕМ НАВЧАННЯ




  • скачать файл:
Название:
ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ СТВОРЕННЯ ДИСТАНЦІЙНИХ ІНТЕРНЕТ СИСТЕМ НАВЧАННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ


У першому розділі проведений аналіз літературних джерел за темою дисертації. Досліджено існуючі стандарти в області створення дистанційних систем, визначено основні проблеми, пов’язані з можливістю об’єднання та спільного використання електронних навчальних ресурсів. Розглянуто низку розповсюджених в Україні та світі систем дистанційного навчання, визначено їх переваги та недоліки. Порівняльну характеристику розглянутих систем подано у вигляді розширеної таблиці з зазначенням ступеня реалізації у кожній із систем тих чи інших функціональних можливостей. На базі проведеного аналізу сформульовані вимоги та визначено перелік фукнцій, які повинні бути реалізовані в системі дистанційного навчання, щоб вона відповідала поточним вимогам користувачів і використовувала новітні інформаційні технології. У розділі визначено основні проблеми, які існують на сьогодні в освітній сфері України.


Другий розділ присвячено передумовам, засадам, механізму створення єдиного освітнього веб-середовища.


Серед основних проблем, що є передумовами необхідності створення єдиного освітнього веб-середовища, можна назвати неусталеність форми навчального процесу в дистанційному навчанні, відсітність норм його організаційного та методичного забезпечення. Крім того, не визначена оптимальна структура та функціональність інформаційних ресурсів навчального призначення, які пропонуються для використання у системі дистанційного навчання і, як наслідок, не вирішені проблеми можливості їх спільного використання широким освітянським загалом. У більшості своїй напрацьовані інформаційні ресурси є такими, що використання їх у реальному навчальному процесі закінчується на рівні навчального закладу, або структурного підрозділу, де вони були розроблені. Тому про факт існування таких ресурсів майже ніхто не знає.


Єдине освітнє веб-середовище дозволить уніфікувати як засоби доступу до навчальних ресурсів, так і самі ресурси, та створить стандартні механізми розробки, впровадження, накопичення та використання в навчальному процесі всіх форм навчання будь-якими навчальними закладами України, незалежно від їх місцезнаходження та підпорядкування. Головне завдання, що має бути розв'язане створенням єдиного освітнього веб-середовища, – забезпеченя інтеграції різних, в тому числі й розподілених, інформаційних ресурсів для їхнього несуперечливого використання різними користувачами через уніфікований, бажано – єдиний, інтерфейс.


У веб-освітньому середовищі повинні бути визначені та обумовлені:


-       методологія організації навчальних ресурсів;


-       методологія керування навчальними ресурсами;


-       методологія навчання;


-       інструментарій створення навчальних ресурсів;


-       освітні стандарти;


-       освітні сервіси і режими.


Для досягнення поставлених завдань кожен з ресурсів повинен формуватися з урахуванням вимог освітніх стандартів, зокрема. стандарту SCORM, а сама інфраструктура веб-середовища – з урахуванням сучасних технологій організації єдиного доступу до захищених освітніх ресурсів, наприклад, технології Shibboleth, що дозволяє використовувати:


-       єдині ім'я користувача та пароль для доступу до всіх навчальних ресурсів;


-       єдиний репозиторій для зберігання всіх атрибутів користувача;


-       легкий доступ до розподілених навчальних ресурсів;


-       прозору організацію навчання з використанням розподілених навчальних ресурсів.


Технологія Shibboleth дозволяє об'єднувати освітні web-ресурси декількох навчальних закладів на основі Shibboleth-федерації, що важливо при створенні єдиного освітнього web-простору навчальних закладів України.


Прикладом використання положень технології Shibboleth, є створення Федерального центру інформаційно-навчальних ресурсів (ФЦІОР) Росії. ФЦІОР є освітньою системою, що забезпечує прийом, облік, зберігання та віддалений уніфікований доступ до сертифікованих авторизованих електронних навчальних ресурсів навчального призначення різних типів.


Зважаючи на вищеописане, можна представити в загальному вигляді структуру системи підтримки освітнього веб-середовища у вигляді взаємодії інформаційно-керуючого ядра системи з двома загальними підсистемами: підсистемою керування ресурсами та веб-порталом, а також інтерфейсом взаємодії з користувачами

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)