МОДЕЛИ И МЕТОДЫ ОЦЕНИВАНИЯ ПОКАЗАТЕЛЕЙ КАЧЕСТВА ОБРАЗОВАТЕЛЬНОГО ПРОЦЕССА ВУЗА :



Название:
МОДЕЛИ И МЕТОДЫ ОЦЕНИВАНИЯ ПОКАЗАТЕЛЕЙ КАЧЕСТВА ОБРАЗОВАТЕЛЬНОГО ПРОЦЕССА ВУЗА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


       У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету і завдання дисертаційної роботи, визначено наукову новизну та практичну цінність отриманих результатів, наведено відомості про публікації та апробацію роботи.


У першому розділі проведено аналіз вітчизняного й зарубіжного досвіду в області побудови моделей СУЯ ВНЗ, моделей навчального процесу (НП) та оцінювання показників якості НП на основі праць Віткіна Л.М, Хімічьової Г.І.,  Сєрєнкова П.С., Бакуліної Г.М., Пархоменко Н.О., Стригунової М.М., та інших вчених, який надав можливість оцінити достоїнства й недоліки існуючих моделей та методів оцінювання якості робочих процесів СУЯ ВНЗ.


Ефективність СУЯ ВНЗ підвищується за рахунок обрання обґрунтованої (необхідної і достатньої) множини показників якості ключових процесів. Існуючі на сьогодні методи оцінювання якості НП ґрунтуються на показниках якості, які є непрямими, можуть дублювати один одного, потребують збору великої кількості інформації. Існуючі показники якості не характеризують НП, а лише його забезпечення. Однак в СУЯ бажано мати гнучкий інструментарій, який адекватно відображає характеристики НП дозволяє будувати керування на основі даних, які отримані за допомогою більш точних методів оцінювання.


Таким чином, необхідно сформувати таку множину показників якості НП, яка буде містити невелику кількість взаємно незалежних показників, що скоротить часові та інші витрати на обробку інформації, але при цьому забезпечуватиме достовірну оцінку якості освітньої послуги. Таку множину можна отримати на підставі адекватної моделі НП, побудованої на основі процесного й системного підходів.


Аналіз вітчизняної та іноземної науково-технічної літератури показав, що існуючі моделі НП не повно використовують процесний та системний підходи, тобто структури вищезазначених моделей не представлені у вигляді процесів з ідентифікацією їх входів, виходів та взаємозв’язків, крім того, відсутній опис функцій та властивостей процесів життєвого циклу (ПЖЦ) навчання, що робить неможливим вибір обґрунтованої множини показників якості НП. Крім того, при підтвердженні адекватності запропонованих моделей НП не враховуються особливості статистичних даних (наприклад, невідомий закон розподілу оцінок студентів, які представлені в порядковій шкалі).


Проведений аналіз науково-технічної літератури свідчить про актуальність удосконалення наукових основ стандартизації оцінювання показників якості НП, а також дозволяє сформувати мету і завдання дослідження, вирішення яких сприятиме підвищенню ефективності СУЯ ВНЗ.


У другому розділі розроблено узагальнену модель НП в рамках СУЯ ВНЗ (далі – узагальнена модель НП) на основі системного й процесного підходів, яка дозволяє формалізувати поняття НП як сукупність функцій та їх об’єктів (входів та виходів), що буде основою для побудови адекватної моделі НП.


 


Згідно системного підходу НП є частиною великої системи (макросистеми), тому для коректного визначення структури НП, а також його функцій та властивостей, НП розглянуто як частину СУЯ. Структуру мережі процесів, що становить СУЯ НП, описано за допомогою методології функціонального моделювання IDEF0. Основним процесом ВНЗ є НП, входи якого, згідно TQM, це: а) зовнішня інформація, включаючи вимоги зацікавлених сторін; б) ресурси (приймаємо, що всі ресурси відповідають акредитаційним вимогам); в) суб’єкт навчання – студент. Якщо відкинути особистісні характеристики суб’єкта і представити його як носія знань, вмінь та навичок (ЗВН), то на вхід процесу буде надходити вхідна модель ЗВН суб’єкта . Виходи процесу: а) вихідна модель ЗВН суб’єкта ; б) інформація для зацікавлених сторін (оцінка вихідної моделі ЗВН суб’єкта ). Оскільки НП повинен відповідати вимогам ДСТУ ISO 9001, декомпозиція НП складається з наступних процесів: 1 «Відповідальність вищого керівництва з менеджменту якості», «Менеджмент ресурсів», «ПЖЦ НП» та 4  «Оцінювання, аналіз та поліпшення НП». Найбільшу цінність для подальшого аналізу має модель, представлена на найнижчому рівні декомпозиції. На рис. 1 зображено декомпозицію процесу 3, який складається з процесів вхідного контролю, додавання ЗВН, поточного та підсумкового контролів

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины