Исследование и разработка усовершенствованных технологических параметров процесса производства кокса



Название:
Исследование и разработка усовершенствованных технологических параметров процесса производства кокса
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Основний зміст роботи


 


В першому розділі виконано критичний аналіз публікацій щодо предмету дослідження, який дозволив констатувати, що в опалювальній системі коксових печей, при їх експлуатації, утворення оксидів азоту протікає за трьома основними механізмами: «термічному», «паливному» і «швидкому».


Встановлено, що кількість та співвідношення оксидів азоту, які утворюються за цими трьома механізмами при виробництві коксу, в основному залежить від значення коефіцієнту надлишку повітря та температурних умов коксування, складу опалювального газу, рівня герметичності стін камер коксування та властивостей вугілля. При цьому наявні численні моделі, які описують утворення NOx, відображають переважно вплив лише одного з цих чинників в конкретних умовах проведення дослідження, тобто носять локальний характер і їх використання при екологічній оцінці коксових батарей може дати неоднозначні та суперечливі результати.


Таким чином, питання утворення оксидів азоту в опалювальній системі коксових печей при виробництві коксу вивчені недостатньо. Так, особливості механізмів утворення різних видів оксидів азоту під час коксування та вплив на ці механізми технологічних параметрів процесу коксування майже не вивчалися.


Зниження рівня викидів оксидів азоту із димової труби коксової батареї планується зробити головним чином за рахунок використання технологічних засобів (визначення раціональних параметрів температурного та гідравлічного режиму процесу коксування), а також за рахунок засобів регулювання тиску у камері коксування. При цьому мінімізація утворення NOx внаслідок використання перерахованих засобів не повинна приводити до погіршення якісних характеристик виробленого коксу.


У другому розділі сформульовано і обґрунтовано вибір об'єкту і предмету досліджень.


Для оцінки кількості оксидів азоту, що утворюються при обігріві коксових печей, була розроблена вдосконалена методика відбору проб продуктів горіння.


Розроблено методику відбору проб продуктів горіння у порівнянні з відомою методикою КНД 211.2.3.063-98 «Відбір проб промислових викидів» передбачає, що відбір об'єднаної проби повинен починатися через 5 хвилин від початку кантовки і закінчуватися за 1 хвилину до початку наступної; кількість паралельних вимірів повинна бути не менше 4 з обов'язковими вимірами на 6 та 19 хвилинах кантовки (при тривалості кантовочного циклу 20 хвилин). Для розрахунку об'єму продуктів горіння запропоновано формулу, що базується на стехіометричному аналізі горіння опалювального коксового газу:


Vпг = Vг [3,83 + 4,3(α – 1)]


де       Vпг – об'єм продуктів горіння, м3/год; α – коефіцієнт надлишку повітря в місці відбору проб; Vг – витрата коксового газу на обігрів батареї з урахуванням паузи кантовочного циклу, м3/год.


Розроблено оперативний метод оцінки герметичності стін камер коксування щодо величини прососів сирого коксового газу у опалювальну систему. Розрахунок величини прососів здійснюється відносно балансу кисню у продуктах горіння в умовах обігріву і при відключеній подачі газу. При цьому, на відміну від відомої методики коксохімстанції, у газі прососів враховано наявність смоли і бензольних вуглеводнів, що підвищило точність та достовірність отриманих результатів.


Експериментальні дослідження процесів утворення оксидів азоту проведені у промислових умовах. Дослідження конверсії аміаку в оксиди азоту проводилося на спеціально створеній лабораторній установці. На підставі теоретичних розрахунків, у дослідженнях використані фізико-хімічні, математичні та комп'ютерні методи моделювання.


 


У третьому розділі приведено матеріали теоретичних і експериментальних досліджень процесу утворення різних видів NOx в опалювальній системі при обігріві коксових печей.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины