Формування структури поверхневого композитного шару з підвищеними фізико-механічними властивостями у литих високолегованих залізних сплавах при комплексній хіміко-термічній обробці :



Название:
Формування структури поверхневого композитного шару з підвищеними фізико-механічними властивостями у литих високолегованих залізних сплавах при комплексній хіміко-термічній обробці
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


У вступі представлено загальну характеристику роботи: обґрунтовано актуальність теми, визначено мету, задачі, об’єкт, предмет і методи досліджень, висвітлено наукову новизну і практичне значення отриманих результатів, особистий внесок здобувача, публікації, апробацію отриманих результатів дисертації, а також структуру дисертації.


У першому розділі наведено огляд літературних джерел з питань закономірностей формування структури та властивостей у високолегованих залізних сплавах при комплексній хіміко-термічній обробці. В роботі проаналізовані основні технологічні напрямки вдосконалення структури різального інструменту, що відображено в роботах таких вчених як Геллер Ю.О., Таран Ю.М., Мовчан В.І., Чаус О.С., Позняк Л.О., Кремнєв Л.С., Калинушкін Є.П. та ін. Аналіз наявних літературних даних показав, що хіміко-термічна обробка є добре відомим засобом поверхневого зміцнення інструменту різноманітного призначення. Це дозволяє уникнути карбідної неоднорідності, яка притаманна литим швидкорізальним сталям. При навуглецюванні низьковуглецевих матричних сплавів в поверхневому шарі виробу формуються двофазні композиційні структури, в яких мартенситна матриця армована волокнистими карбідами, що дозволяє значно підвищити механічні та експлуатаційні властивості. Процес виплавки низьковуглецевої швидкорізальної сталі пов’язаний з труднощами, оскільки шихта складається на 50% з брухту інструменту. Це викликає необхідність розробки вдосконаленої технології.


В розглянутих роботах не достатньо вивчені закономірності формування структури у високолегованих залізних сплавах, що пов’язані з перебігом евтектоїдного і перитектоїдного перетворень в ізотермічних умовах.


У результаті аналізу літературних даних визначені етапи рішення актуальної науково-технічної задачі – вивчення закономірностей структурних і фазових перетворень при комплексній хіміко-термічній обробці у високолегованих залізних сплавах та розробка, на підставі отриманих результатів, технологій виробництва литого металообробного інструменту з композитним поверхневим шаром.


У другому розділі наведені дані про матеріал і методики дослідження. Матеріалом служили литі сплави 20Р18 і 20Р6М5, а також стандартні швидкорізальні сталі Р18 і Р6М5. При проведенні досліджень окрім відомих методик та обладнання були сконструйовані спеціальні лабораторні установки. Особливістю яких є можливість варіювати режимами хіміко-термічних обробок у широких межах для одержання заданої структури в поверхневому шарі виробу.


У третьому розділі досліджено структурні та фазові перетворення при зневуглецюванні литих високолегованих залізних сплавів 20Р18 та 20Р6М5.


Підвищення вмісту вуглецю до 2% у високолегованих залізних сплавах дозволяє збільшити частку евтектичної складової у вихідному литому стані (рис. 1 а, б), що покращує ливарні властивості розплаву та дозволяє проводити технологічні операції в рідко-твердому стані. Зневуглецювання є необхідною операцією для отримання феритної структури в поверхневому шарі литого високолегованого залізного сплаву, потрібної для здійснення подальших обробок, що призводять до формування структури природного композиту на поверхні металорізального інструменту, яка забезпечує високі експлуатаційні властивості виробу.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Малахова, Татьяна Николаевна Совершенствование механизма экологизации производственной сферы экономики на основе повышения инвестиционной привлекательности: на примере Саратовской области
Зиньковская, Виктория Юрьевна Совершенствование механизмов обеспечения продовольственной безопасности в условиях кризиса
Искандаров Хофиз Хакимович СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МОТИВАЦИОННОГО МЕХАНИЗМА КАДРОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ (на материалах Республики Таджикистан)
Зудочкина Татьяна Александровна Совершенствование организационно-экономического механизма функционирования рынка зерна (на примере Саратовской области)
Валеева Сабира Валиулловна Совершенствование организационных форм управления инновационной активностью в сфере рекреации и туризма на региональном уровне