ИНФОРМАЦИОННАЯ ТЕХНОЛОГИЯ ПОДДЕРЖКИ ПРИНЯТИЯ РЕШЕНИЙ В ПРОЦЕССЕ МОНИТОРИНГА ТРАНСПОРТИРОВКИ ЖИДКОГО ЧУГУНА



Название:
ИНФОРМАЦИОННАЯ ТЕХНОЛОГИЯ ПОДДЕРЖКИ ПРИНЯТИЯ РЕШЕНИЙ В ПРОЦЕССЕ МОНИТОРИНГА ТРАНСПОРТИРОВКИ ЖИДКОГО ЧУГУНА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


Вступ дисертаційної роботи містить: обґрунтування актуальності теми й наукових задач; інформацію про зв'язок роботи з науковими програмами; мету й задачі дослідження; об’єкт, предмет і методи дослідження; характеристику наукової новизни й практичного значення отриманих результатів, а також особистого внеску здобувача; відомості щодо реалізації, апробації та публікації результатів.


У першому розділі виконано аналіз систем комп’ютеризованого моніторингу процесу перевезення рідкого чавуну.


Проведено аналіз існуючих систем комп’ютеризованого моніторингу перевезення чавуну на металургійному підприємстві. Аналіз показав, що сучасні системи моніторингу дозволяють проводити вимірювання маси чавуну з великою погрішністю, яка може дорівнювати 17-20%, що є недопустимим в умовах сучасного металургійного виробництва, оскільки цех безперервного лиття потребує максимально достовірні дані щодо маси чавуну, яка прибуде в цех. Недостовірні дані щодо маси чавуну призводять до матеріальних збитків, викликаних невірним розрахунком виплавки. Також існуючі системи не дозволяють проводити аналіз футеровки міксеру, для проведення своєчасно його ремонту. Неможливість визначення стану футеровки може привести до руйнування міксеру, оскільки футеровка представляє собою вогнеопірну суміш для захисту від перегорання, бо температура чавуну станове 12000С. Руйнування міксеру також призводить до значних матеріальних збитків пов’язаних не тільки з вартістю самого міксеру, але і з вартістю втраченого чавуну, що транспортувався.


Проаналізовано задачу аналізу футеровки міксеру, внаслідок чого було виявлено, що стан футеровки можна визначати шляхом аналізу зображення термограми міксеру, яке можна отримати за допомогою тепловізору. Аналіз шляхів отримання зображення термограми міксерів виявив широку розповсюдженість використання тепловізорів у такій галузі, як тепловому контролі і діагностиці об’єктів різного походження. Однак у предметній галузі дисертаційного дослідження метод тепловізійного контролю не набув застосування.


Аналізу зображень термограм різних об’єктів присвячено багато робіт відомих вчених: У.Претта, К.Фукунаги, Т.Павлідіса, Р.Гонсалеса, Р.Вудса, В.Дьяконова, Н.Н.Красильникова та ін.. У зв’язку з цим, були досліджені існуючі методи обробки зображень, які можуть використовуватися для обробки зображень термограм міксерів. В результаті проведеного аналізу існуючих способів обробки зображень був зроблений висновок про можливість використання апарату нейронних мереж для обробки зображень термограм міксерів.


Відповідно з результатами аналізу сформульовано загальну наукову задачу дисертації. Обґрунтовано методику досліджень.


Результати роботи за розділом опубліковані в [4, 11, 12].


Другий розділ дисертації присвячено розробці методів комп’ютеризованого визначення маси чавуну та діагностиці технічного стану міксеру.


Для визначення елементів технічного стану міксеру розроблено метод діагностики стану футеровки на основі аналізу зображень термограм міксеру за допомогою нейронної мережі. Запропонований метод передбачає виконання наступних 4 етапів (дій).


1 Етап методу. Після прибуття чавуну в конвертерний цех, пропонується технологом за допомогою тепловізора отримувати знімки зображення термограм міксеру у цифровому вигляді. Крім того, на цьому етапі необхідно вибрати режим роботи програмного забезпечення для аналізу зображення термограми.


2 Етап методу. Після 1 етапу, пропонується отримане зображення термограми  піддати попередній обробці для виділення інформаційних ознак р, які є вхідними значеннями для нейронної мережі, що 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины