Моделі і методи рефлекторної експертної системи оцінки інвестиційних пропозицій



Название:
Моделі і методи рефлекторної експертної системи оцінки інвестиційних пропозицій
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ЗМІСТ РОБОТИ


 


В першому розділі наведено аналіз міжнародних публікацій, що розкривають методи оцінки інвестиційних пропозицій. Для розробки ефективного методу оцінки інвестиційних проектів було проаналізовано практичний досвід  українських і закордонних експертів, методи, що ними користуються для реалізації даного типу завдань. Показана недостатня ефективність існуючих рішень через те, що застосовувані методи здебільшого базуються на фінансових показниках або на нечітких графічно-емпіричних методах.


На основі аналізу різних методів оцінки інвестиційних пропозицій показано, що проблема точної оцінки зводиться до комплексного підходу, який має оперувати точними даними і при цьому враховувати числові параметри інвестиційних проектів. Складність вирішення цієї задачі полягає у тому, що багато параметрів не можуть бути представлені в числовому вигляді.


В роботах багатьох закордонних вчених, зокрема, Ренкема Ж.В., Бергаут E.В., Боярко І.М., Роберт Р.Т., Жає К.Л. та інших запропоновані методи оцінки інвестицій за фінансовими, ймовірнісними, багатокритеріальними, кореляційними та іншими підходами.


Аналіз і порівняння методів оцінки ІП дозволяють зробити наступні узагальнення:


-         фінансові методи не дають повної оцінки інвестиційної пропозиції, оскільки здебільшого інвестиції мають додаткові не фінансові вигоди;


-         доступні методи зосереджуються на критеріях оцінки, в той час як методам оцінки приділено меншу увагу;


-         у разі застосування комплексного методу, який враховує не тільки фінансові показники, виникає необхідність у складних і довготривалих розрахунках. Графічні інструменти, які використовуються в портфельних методах, є зручними, але вони не дають точних результатів;


-         розроблені методи та засоби оцінки інвестиційних пропозицій можуть бути використані тільки для певної компанії, яка є замовником розробки, і не поширюються на інші компанії або фірми через комерційну таємницю.


Враховуючі зазначені проблеми, існуючих сучасних методів оцінки ІП, виникає необхідність зосередити зусилля на методах, а не на критеріях оцінки. Тому необхідно створити новий метод оцінки ІП, який усував би вищенаведені недоліки.


Оскільки успішне інвестування в проекти є головним результатом роботи як управлінців, так і науковців, то система оцінки ІП повинна підтримувати рішення керівництва про інвестування в той чи інший проект.


Таким чином, наукова задача дисертаційної роботи полягає у розробці моделей і методів рефлекторної експертної системи оцінки інвестиційних пропозицій девелоперських проектів.


Основна ідея наукової роботи полягає в тому, що вирішення поставленої задачі можливо здійснити за рахунок:


-       дослідження різноманітності критеріїв оцінки інвестиційних пропозицій;


-       розробки методу і моделі оцінки інвестиційних пропозицій;


-       розробки і впровадження засобів оцінки інвестиційних проектів на основі рефлекторного експертного методу.


Реалізація ідей в рамках дисертаційних досліджень була здійснена за рахунок:


-       детермінізації впливів на оцінку інвестиційних пропозицій;


-       визначення основних вимог до системи, що підтримує прийняття рішення щодо інвестування в проект;


-       опитування експертів в галузі девелопменту;


-       побудови математичної моделі і методів рефлекторної оцінки інвестиційних пропозицій;


-       розробки автоматизованої системи, що підтримує багатокористувацький режим для обміну досвідом між різними девелоперськими компаніями.


Другий розділ  містить науково-методичний базис дослідження. В ньому виконано вибір базової концепції досліджень, яка включає в себе основні поняття і категорії. В розділі наведено основні визначення роботи.


Визначення1. Несилова взаємодія в процесі оцінки ІП – це процес формування та сприймання інформації, направлений на зміну відношення до категорій предметної області девелопмента в осіб, що отримують інформацію.


Визначення 2. Категорії предметної області девелопменту – об’єкти чи процеси, які формують понятійну область девелопменту, зокрема територія та її цінність, об’єкти та їх вигідність, виконавці робіт та їхні можливості, джерела фінансування та їх обсяги, можливі проблеми, ризики та ін.


Визначення 3. Відношення до категорій предметної області – розуміння прибутковості чи збитковості продукту девелоперського проекту, яка залежить від стану цих категорій.


Визначення 4. Зміна відношення до категорій предметної області приводить до зміни в проявах (діях) осіб, що приймають рішення (ОПР) щодо ІП.


Визначення 5. Процес несилової взаємодії – це процес обміну інформацією, отримання якої приводить до зміни відношення до категорій предметної області у контрагентів несилової взаємодії.


Визначення 6. Контрагенти несилової взаємодії – суб’єкти управлінського процесу, які впливають на прийняття рішень або приймають рішення щодо оцінки інвестиційних пропозицій.


Визначення 7. Модель оцінки інвестиційних пропозицій – це спрощений опис змін відношення до категорій предметної області девелопменту у контрагентів несилової взаємодії, який є наслідком поінформованості про сутність предметної області.


Визначення 8. Рефлекторні інтелектуальні системи - програмні або технічні системи, що формують реакції на несилові впливи на основі моделі несилової взаємодії.


Визначення 9. Визначеність – числова міра переваги в фіксованому рішенні відносно інвестиційної пропозиції.


Визначення 10. Інформованість – числова міра обсягів несилової дії на ОПР.


 


Описано життєвий цикл проекту, що складається з вибору проекту, концептуального опрацювання, входження у проект, пошук фінансування, проектування, планування управління проектом, будівництво та реалізація і отримання прибутку. Визначено етапи, на яких проводиться оцінка інвестиційних пропозицій – по закінченню вибору проекту та повторно після концептуального опрацювання проекту на основі детальних даних.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины