ЗАКОНОМЕРНОСТИ ЛОКАЛЬНЫХ УСИЛЕНИЙ ЭЛЕКТРИЧЕСКОГО ПОЛЯ В ДИЭЛЕКТРИЧЕСКОЙ СРЕДЕ С ПРОВОДЯЩИМИ БЛИЗКО РАСПОЛОЖЕННЫМИ ВКЛЮЧЕНИЯМИ



Название:
ЗАКОНОМЕРНОСТИ ЛОКАЛЬНЫХ УСИЛЕНИЙ ЭЛЕКТРИЧЕСКОГО ПОЛЯ В ДИЭЛЕКТРИЧЕСКОЙ СРЕДЕ С ПРОВОДЯЩИМИ БЛИЗКО РАСПОЛОЖЕННЫМИ ВКЛЮЧЕНИЯМИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету та задачі дослідження, показано наукову новизну та практичне значення отриманих результатів, наведено відомості про апробацію та наявні наукові публікації.


У першому розділі на основі всебічного аналізу відомих наукових публікацій з розподілу електричного поля у діелектричних середовищах з провідними включеннями обґрунтовано тему дисертації та напрямки наукових досліджень. Відомо, що локальні підсилення електричного поля біля провідних мікродефектів діелектриків лежать в основі практично всіх детермінованих і стохастичних процесів їх деградації. В область із сильним ЕП у діелектрику втягуються молекули і мікровключення води. Взаємодія індукованих на них зарядів з полем створює умови для деградації та пробою діелектриків, появи блискавок в атмосфері та коронних розрядів між високовольтними проводами і навіть електропораційної обробки клітин біоорганізмів для введення в них ліків та макромолекул ДНК і РНК.


У той же час закономірності локального підсилення ЕП біля провідних мікродефектів різних форм і взаємних розташувань у діелектриках та особливості силової взаємодії поля і зарядів, індукованих на таких включеннях, вивчені не достатньо повно, що обмежувало удосконалення електротехнологій і підвищення надійності сучасного електрообладнання. У розділі виконано аналіз основних типів провідних (в тому числі, і водяних) мікродефектів у твердих діелектриках і показано, що для аналізу розподілу гармонічних ЕП у діелектриках з провідними мікровключеннями різних форм і конфігурацій та оцінки процесів їх старіння доцільно враховувати змінення таких параметрів поля, як максимальна напруженість ЕП, градієнт її значення, напружений об'єм діелектрика, густина електричних зарядів на полюсах включень, густина струмів зміщення і провідності, силова взаємодія поверхневих зарядів з полем та тиск і силова дія поверхні включень на діелектрик.


Аналіз результатів, отриманих з використанням аналітичних і чисельних методів математичного моделювання низькочастотного гармонічного ЕП в діелектриках з провідними включеннями, показав, що для вирішення задач такого типу найбільш доцільним є використання методу скінченних елементів, реалізованого в пакеті програм Comsol Multiphysics. Але моделі для аналізу розподілу напруженості ЕП у діелектриках з провідними включеннями треба удосконалити шляхом урахування характеристик, які однозначно визначають їх форму і конфігурацію, силової взаємодії поля і зарядів, індукованих на поверхнях цих включень, та силової дії провідних рідких включень на структуру твердих діелектриків.


Другий розділ присвячено аналізу особливостей локального підсилення низькочастотного гармонічного ЕП у діелектриках з електропровідними включеннями різних форм і просторового розташування.


Більшість наукових публікацій у цьому напрямку присвячено аналізу впливу розмірів і кривизни включень вздовж поля на максимальну напруженість ЕП. Згідно зі стандартами ANS/ICEA S-108-720-2004 (США), CENELEC HD 632 S1:1998 (ЄC) і ТУ 16-705-495-2006 (СНД) критеріями високої якості полімерної ізоляції кабелів на високі та надвисокі напруги є недопустимість в її об’ємі провідних включень розмірами, більшими за 60 мкм. Причому збільшення розмірів включень пов'язують з підвищенням максимальної напруженості ЕП в ізоляції.


 


У розділі показано, що розміри провідних включень в першу чергу впливають на величину так званого "напруженого об’єму" діелектрика (тобто об’єму, в якому напруженість ЕП є більшою від допустимого експлуатаційного значення, але меншою від критичних значень, при яких в ізоляції виникають порогові руйнівні електрофізичні процеси). У той же час максимальна напруженість ЕП, значення і густина заряду, індукованого на мікровключеннях, можуть як зростати, так і зменшуватись.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины