УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ РОБОТИ ЗАЛІЗНИЧНОГО ВУЗЛА НА БАЗІ ЛОГІСТИЧНОГО УПРАВЛІННЯ



Название:
УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ РОБОТИ ЗАЛІЗНИЧНОГО ВУЗЛА НА БАЗІ ЛОГІСТИЧНОГО УПРАВЛІННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


 


У вступі обґрунтовано актуальність теми для залізничних вузлів в умовах гострого дефіциту рухомого складу. Сформульовано мету та завдання дослідження, відображені зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами, наукова новизна та практична цінність дисертаційної роботи, подано її загальну характеристику.


виконано аналіз вітчизняного та закордонного досвіду удосконалення технології роботи залізничних вузлів та впливу її на ефективну роботу залізниць.


Питаннями удосконалення технології роботи залізничних вузлів займалися багато вітчизняних і зарубіжних науковців. Вчені В.М. Акулінічев, Є.В. Архангельський, В.І. Апатцев, І.В. Берестов, К.А. Бернгард, А.В. Бикадоров, В.І. Бобровський, В.Я. Болотний, Т.В. Бутько, А.С. Гершвальд, П.С. Грунтов, М.І. Данько, І.В. Жуковицький, Г.І. Загарій, В.М. Запара, Д.М. Козаченко, В.Є. Козлов, О.М. Корнаков, А.М. Котенко, Ф.П. Кочнєв, В.І. Крячко, В.М. Кулешов, Д.В. Ломотько, В.К. Мироненко, Є.В. Нагорний, В.Я. Негрей, А.О. Поляков, І.Є. Савченко, А.О. Смєхов, І.Б. Сотніков, Є.М. Тішкін, А.Н. Толстошей, Є.М. Шафіт, В.О. Шиш, Н.Ю. Шраменко, П.О. Яновський та інші висвітлювати у своїх роботах взаємодію різних видів транспорту, раціоналізацію взаємодії між роботою станцій та прилеглих дільниць, ефективне формування передавального руху у вузлах, вдосконалення технології роботи технічних та вантажних станцій, раціональне використання вантажних вагонів та маневрових засобів, автоматизації станційних процесів, поліпшення взаємодії учасників перевізного процесу та інше.


Досвід вчених свідчить, що основним резервом у підвищенні ефективності роботи вузла є зменшення міжопераційних простоїв, з відповідним скороченням питомих витрат на всіх технологічних ланках вузла. Найбільш проблемними місцями у ефективному функціонуванні залізничних вузлів слід вважати розбіжності у роботі учасників перевізного процесу різних суб’єктів господарювання (залізниця, промислові підприємства, суміжні структури), організація чіткого передавального руху (особливо в умовах зміни обсягів перевезень), конфліктність на рівні підсистем вузла (в першу чергу технічної та вантажної станції), недостатня автоматизація перевізного процесу. Недостатньо уваги у наукових працях приділено розгляду технології роботи залізничного вузла на основі логістичного управління.


Аналіз технології роботи залізничних вузлів показав її недосконалість, про це свідчить значний час перебування рухомого складу на елементах вузла. Простій вантажного вагона під однією вантажною операцією на станціях залізничних вузлів країни, у ряді випадків, перевищує планові і нормативні значення до 40 %. Негативними наслідками цих перепростоїв є погіршення експлуатаційних показників роботи залізниць (зокрема обороту вантажного вагона), порушення термінів доставки тощо. Виходячи з вимог транспортного ринку та зростаючої конкуренції з боку інших видів транспорту, технологія роботи у залізничних вузлах потребує вдосконалення у межах сучасних інформаційних технологій на основі інструментів логістичного управління, таких як планування, контроль та організація.


Таким чином, набуває актуальності вирішення задачі удосконалення технології роботи залізничних вузлів на основі логістичного управління в межах існуючих інформаційно-керуючих систем.


У другому розділі досліджені основні кількісні і якісні показники роботи залізничного вузла та проведено аналіз причин затримок вантажних вагонів на елементах системи, які виникають на маршруті прямування вантажів у логістичному ланцюзі “Відправник-Одержувач”, що дозволило окреслити шляхи вирішення поставлених задач.


Для вирішення цих задач оброблені вхідні та вихідні потоки, а також час перебування вагонів на елементах системи, що характеризують роботу станцій Харківського залізничного вузла. Встановлені основні кількісні та якісні показники роботи елементів системи, які можуть бути використані для формалізації роботи цього вузла.


Доведено, що вагонопотоки є пуасонівськими і підпорядковуються згідно експоненційного та закону Ерланга високих порядків.


Дослідження часу знаходження вантажних вагонів на станціях залізничного вузла вказує на його імовірнісний характер та підпорядкування відповідним законам розподілу. Отримані закони розподілу перевірено на адекватність за відомими критеріями узгодження.


В цілому перевищення часу знаходження вагонів на станціях залізничного вузла підпорядковується нормальному закону розподілу. Математичне сподівання складає від 2,84 до 17,86 годин у розглянуті періоди, що вказує на можливий резерв скорочення цього показника.


Як показав аналіз, час знаходження місцевого вагона на конкретних станціях Харківського вузла є величиною, яка має значні коливання (коефіцієнт нерівномірності складає 1,33), на його фактичне значення мають вплив різноманітні фактори з різними ступенями кореляції, а інколи можливі і протилежні тенденції.


Встановлено, що основними причинами затримки вагонів на станції є неузгодженість організації робіт по вивантаженню вагонів, знаходження вагонів під митними операціями та тривале очікування переадресування. Загальна частка цих затримок становить від 80,16% до 93,4% загального часу усіх затримок на станціях залізничних вузлів у розглянуті періоди (роки). Інші причини затримок вагонів не є суттєвими. Отже, основна увага у зменшенні часу знаходження вантажних вагонів на станціях і у Харківському вузлі в цілому повинна бути спрямована на вдосконалення технології роботи станцій, взаємодії їх із суміжними структурами (митними органами) та під’їзних колій і станцій примикання.


Для скорочення часу затримок вантажних вагонів на станціях залізничних вузлів у роботі пропонується розгляд та дослідження залізничного вузла як логістичної системи з відповідними логістичними принципами (оптимальність, ієрархія, емерджментність та інтеграція), а управління залізничним вузлом виконувати на основі застосування інструментів логістичного управління.


Для залізниць головною метою є підвищення конкурентноспроможності перевезень, для чого необхідно використовувати нові підходи в управлінні доставкою вантажу та взаємодії з клієнтами.


В цьому сенсі досить важливими виступають залізничні вузли, в яких концентруються клієнти, інфраструктура залізниць і знаходиться рухомий склад та мають місце його затримки із-за різних причин.


Ефективна робота усіх ланок перевізного процесу можлива в першу чергу за рахунок системної оптимізації, що дасть можливість узгодити взаємодію усіх учасників перевізного процесу (вантажовідправник, перевізник (залізниці), транспортно-логістичний центр та оператори вантажних вагонів).


 


Для вирішення задачі узгодження потреб і можливостей для забезпечення  заданного обсягу перевезення у конкретних типах вантажних вагонів введемо деякий простір  – який будемо називати простором цільового призначення системи, який визначає потрібну кількість вантажних вагонів різних типів у залізничному вузлі. У цьому просторі розглядаємо певний вектор , який буде називатись вектором заявок на перевезення вантажів конкретними типами вагонів, які повинна виконати залізниця. Вихідні можливості вагонних операторів можливо описати за допомогою області  цільового простору системи. Можливості перевізника по обробці заданих обсягів вантажних вагонів задаються областю . Метою системи є задоволенення потреб вантажовідправників (виконання заданого обсягу перевезень у вантажних вагонах певного типу), які можуть бути задані областю . Коригування області  виконується на основі векторного критерію . До них відносять  - інвестиції у новий рухомий склад, грн.;  - інвестиції у ремонт вагонів, грн.;  - інвестиції у поліпшення організації експлуатаційної роботи, грн. Коригування  виконується на основі критерію , де  - інвестиції у збільшення пропускної спроможності, грн.;  - інвестиції у залізничну інфраструктуру (локомотиви, сортувальні пристрої тощо), грн. Щодо корекції  то вона виконується на основі векторного критерію , де  - інвестиції у власний рухомий склад, грн.;  - втрати від зміни потреб, грн. Дані критерії визначають ступінь відхилення від мети, яка стоїть перед системою.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины