МЕДИКО-СТАТИСТИЧНИЙ МЕТОД ТА ЗАСОБИ ОЦІНЮВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ПРИДАТНОСТІ ОПЕРАТОРІВ ЕКСТРЕМАЛЬНИХ ВИДІВ ДІЯЛЬНОСТІ



Название:
МЕДИКО-СТАТИСТИЧНИЙ МЕТОД ТА ЗАСОБИ ОЦІНЮВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ПРИДАТНОСТІ ОПЕРАТОРІВ ЕКСТРЕМАЛЬНИХ ВИДІВ ДІЯЛЬНОСТІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


У вступі до дисертації обґрунтовано актуальність теми досліджень, сформульовано мету роботи та задачі досліджень. Дана характеристика наукової новизни та практичної цінності отриманих результатів. Показано зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами.


У першому розділі досліджується можливий зв'язок між психофізіологічним станом і сигналами біоритмів головного мозку. При цьому, об’єктом дослідження є оператори екстремальних видів діяльності. В роботі досліджуються полярники антарктичної експедиції, які кожного року відправляються в експедицію в складі 10-15 чоловік. Спостереження за психофізіологічним станом таких операторів проводилось протягом 2007-2012 р.р. В результаті досліджень встановлено сукупність стресових факторів в екстремальних умовах, які впливають на професійну здатність операторів, працюючих в зазначених умовах, та на їх психофізіологічний стан. Оскільки в завданні ставляться умови дослідження психофізіологічного стану оператора, в першому розділі побудована концептуальна модель взаємозв’язку між психікою та фізіологією оператора, яка дозволяє встановити взаємний однозначний зв'язок, який ідентифікується значеннями біоритмів головного мозку. Виходячи з цього побудовано топологічну модель взаємозв’язку всіх біоритмів головного мозку, які визначаються сигналами біоритмів. В результаті застосування зазначеної моделі встановлено, що α-ритм являється домінантним і функціонально пов'язаний з іншими біоритмами головного мозку. Проведений аналіз дозволяє зробити висновок, що вимірюючи і аналізуючи сигнали біоритмів головного мозку можна вирішити завдання, пов’язані з визначенням професійної придатності операторів екстремальних видів діяльності. Така задача може бути вирішена в результаті збору і обробки статистичної інформації про динаміку сигналів біоритмів головного мозку при моделюванні стресової ситуації. Для проведення експериментальних досліджень був спланований трансконтинентальний експеримент. Для забезпечення коректності проведення експериментальних досліджень проведено аналіз факторів впливу на достовірність оцінювання медикобіологічних параметрів оператора. Результати проведеного аналізу дають можливість розробити раціональні  вимоги до планування та реалізації експериментальних досліджень.


В другому розділі розроблена мережа розподілу операторів екстремальних видів діяльності за категоріями темпераменту, які визначаються певною сукупністю параметрів ригідності і що, в решті решт, визначає професійну сталість операторів. При цьому в роботі традиційні чотири категорії темпераменту розділено на 16, від так названого «суперсильного» до «слабкого». Такий підхід дає можливість згрупувати операторів за подібними характеристиками ригідності (потенційні можливості оператора), що, в подальшому, забезпечує підвищену якісну оцінку результатів вимірювання сигналів біоритмів головного мозку. Після визначення типу темпераменту  були проведені експериментальні дослідження психофізіологічного стану зазначених операторів за електроенцефалограмами в спокійному стані та стані збудження.


Оцінювання стану оператора проводиться за α-ритмом, рівень сигналу якого на пів-порядку і більше перевищує рівень сигналів інших біоритмів. Сигнали біоритмів є квазістаціонарними і мають стохастичний характер. При аналізі сигналів біоритмів проводиться їх дискретизація і квантування з послідуючою цифровою обробкою масиву миттєвих значень. Для цього використовується перетворення Фур’є і, як результат, отримується амплітудно-частотний спектр біоритму, за яким можна проводити групою експертів оцінювання психофізіологічного стану оператора. При реалізації цієї процедури попередньо виходять з умов роботи операторів, які відбираються на підставі приведеної класифікації темпераментів в групу людей, які підходять під ці умови роботи.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины