РОЗРОБКА КОМПЛЕКСНОЇ ОЦІНКИ ЯКОСТІ МОДИФІКОВАНИХ ЛЛЯНИХ ВОЛОКОН ЗА РОЗРАХУНКОВОЮ ДОБРОТНІСТЮ ПРЯДИВА



Название:
РОЗРОБКА КОМПЛЕКСНОЇ ОЦІНКИ ЯКОСТІ МОДИФІКОВАНИХ ЛЛЯНИХ ВОЛОКОН ЗА РОЗРАХУНКОВОЮ ДОБРОТНІСТЮ ПРЯДИВА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ


У вступі подано загальну характеристику роботи, обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету та завдання досліджень, розкрито наукову новизну й практичне значення одержаних результатів, охарактеризовано об’єкт і методи досліджень.


У першому розділі проведено критичний аналіз науково-технічної вітчизняної та зарубіжної літератури, а також нормативної документації з оцінки якості лляних волокон. Розглянуто методи оцінки лляних волокон, запропоновані такими науковцями, як Кузьміна Т.О., Бабіч С.С., Тіхосова Г.А., Живетін В.В., Гінзбург Л.Н., та здійснено їх критичний аналіз.


У першому підрозділі узагальнені дані з визначення якості модифікованих волокон. Відмічається, що модифіковане лляне волокно застосовується не тільки в текстильній промисловості, але й в фармацевтичній та целюлозно-паперовій, тому для оцінки його якості найбільш ефективною є комплексна оцінка якості. Зазначається, що така оцінка повинна базуватися на прядильній здатності волокна, або добротності прядива, яка характеризує властивість волокна створювати пряжу певної товщини. Чинний стандарт на коротке лляне волокно ДСТУ 5015:2008 (ГОСТ 93.94-76) не враховує показників якості волокна, які б задовольняли сучасні вимоги прядильного виробництва. Для того, щоб здійснити об’єктиву оцінку якості модифікованого лляного волокна, на практиці використовують стандарти для бавовняного волокна ГОСТ 3274.0-72 – ГОСТ 3274.5-72, за якими додатково визначають довжину та лінійну густину волокна. Однак така оцінка не дозволяє визначити придатність волокна до подальшого використання в різних галузях промисловості. Тому в роботі запропоновано ввести в державні стандарти комплексну оцінку волокна – добротність прядива.


У першому підрозділі також детально описані особливості формування показників якості лляних волокон на технологічних стадіях процесів їх модифікації. Незважаючи на те, що в наукових працях широко висвітлені технологічні процеси модифікації лляних волокон, у них недостатньо приділено уваги впливу окремих способів удосконалення технологічних процесів на зміну показників якості волокна.


Вивчення літературних джерел свідчить, що всі існуючі методики визначення якості модифікованих волокон досить трудомісткі, потребують багато часу для проведення аналізів. Також всі існуючі методики не передбачають встановлення залежностей між окремими показниками якості льоноволокна з метою прогнозування добротності прядива, прядильної здатності волокна. Тому актуальним є визначення комплексного показника якості волокна – добротності прядива, в якому були б враховані основні фізико-механічні властивості лляної сировини. Для цього в роботі запропоновано використати теорію математичного моделювання, яка дозволить одержати кількісні залежності добротності прядива від окремих фізико-механічних показників якості лляної сировини. Одержання таких залежностей дозволить прогнозувати технологічні процеси модифікації лляних волокон з метою підвищення їх якості.


Таким чином, обрана тема дисертації актуальна, має практичну й наукову новизну. У відповідності до викладених результатів критичного аналізу літературних джерел були сформульовані мета і завдання досліджень.


У другому розділі описані загальні методи та методики досліджень, наведена методика одержання модифікованих волокон за різними технологічними схемами, які подані в розділі 5 дисертаційної роботи.


Показники якості лляного волокна після модифікації визначалися за ДСТУ 5015:2008 (ГОСТ 9394-76 ) «Волокно льняное короткое», ГОСТ 3274.0-72 – ГОСТ 3274.5-72 «Волокно хлопковое» і ці показники аналізувалися паралельно з розробленим комплексним показником якості – добротністю прядива. У другому розділі також наведені методики визначення окремих показників якості: розривального навантаження (міцності), лінійної довжини, гнучкості, середньої масодовжини, номера та лінійної густини, які безпосередньо впливають на якість прядива.


 


У третьому розділі наведено результати теоретичних досліджень, пов’язаних з розробкою системи комплексної оцінки якості на основі моделювання показників якості модифікованого лляного волокна за технологічними властивостями сировини. У зв’язку з виробничими складностями визначення якості різних типів модифікованого лляного волокна безпосередньо за результатами прядіння залишається актуальним знаходження залежності властивостей прядива за параметрами модифікованого волокна, які визначаються в процесі первинної переробки лляної сировини. Для цього авторами Ковальовим В.Б., Вергуновою І.М., Бариновим С.Г. запропоновано використовувати розрахункову добротність прядива для комплексної оцінки фізико-механічних властивостей чесаного лляного волокна: міцності, гнучкості та номера за розщепленістю. Для модифікованих коротких волокон авторами розрахункова добротність не визначалась. З метою наукового обґрунтування можливості використання добротності прядива для комплексної оцінки модифікованих волокон розглянута загальна задача залежності добротності прядива від великої кількості вхідних параметрів модифікованих волокон.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины